Europas djævelske dilemma og kyniske balancegang

Som reaktion på, at mange hundrede bådflygtninge i disse dage drukner på deres vej over Middelhavet, udtalte udenrigsminister Martin Lidegaard ifl. DR. Nyheder i går forud for et møde i EU, at ”Det her er et djævelsk dilemma. Jo flere flygtninge vi får reddet, desto flere sætter menneskesmuglere om bord på plimsollere og joller og tømmerflåder.” Han uddyber det djævelske dilemma, ved at pege på, at ”Det er så svær en balance, at vi skal jo ikke skal komme i en situation, hvor vi får sendt endnu flere flygtninge på havet, som vi så ikke kan redde. Samtidig bliver vi nødt til at gøre en større indsats for at redde dem.” Det hører dog med, selvom udenrigsministeren ikke nævner det, at en ikke uvæsentlig del af baggrunden for katastrofen er en uenighed mellem Italien og EU om, hvem der har ansvaret for at redde bådflygtningen, og at det i praksis har ført til en nedprioritering af redningsoperationerne.

Lidegaard kalder det et djævelsk dilemma, som vi i Europa er blevet bragt i. ”Jo flere flygtninge vi får reddet, desto flere sætter menneskesmuglere om bord på plimsollere og joller og tømmerflåder.” Det djævelske består imidlertid – efter min mening – i, at politikerne overhovedet lader sig friste til at tænke i disse baner. Der er mennesker, som er i overhængende fare fore at lide druknedøden på Middelhavet, og Europas regeringer har redningskapaciteten til at redde de fleste af disse mennesker fra at lide druknedøden, og derfor ville den humane løsning naturligvis være, at man gjorde alt, hvad man kunne for at redde dem fra druknedøden. Skal vi redde mennesker, som er ved at drukne, hvis vi har muligheden for det – eller skal vi lade være? Det burde ikke være noget svært valg. At undlade at redde mennesker, som vi kunne rede, det er umenneskeligt.

Lidegaard taler om, at det er en svær balance -”at vi jo ikke skal komme i en situation, hvor vi får sendt endnu flere flygtninge på havet, som vi ikke kan redde”. Og det er virkelig også en kyniske balancegang, som politikerne har ladet sig lokke ud i. Det lyder smukt, at man vil undgå at komme i en situation, hvor der kommer flere bådflygtninge, end man kan redde. Virkeligheden er den, at der kan komme flere bådflygtninge, end man har politisk vilje til at redde, og det er jo egentlig noget helt andet, men det lyder ikke så smukt.

Men hvad så med flygtningestrømmen over Middelhavet, skal man ikke gøre noget for at stoppe den? Jo, selvfølgelig skal vi gøre, hvad vi kan, for at forhindre, at mennesker sætter deres liv på spil på denne måde. Og selvfølgelig skal vi gøre, hvad vi kan for at løse de problemer, som gør mennesker så desperate, at de risikerer deres liv for at komme over Middelhavet til Europa. Men når drukneulykkerne pågår, så må vi forsage de djævelske dilemmaer og de kyniske balancer, og i stedet koncentrere os om at gøre, hvad der står i vor magt for at redde menneskeliv.

København, tirsdag, den 21. april 2015
Mogens S. Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: