Fra uformelt Folkemøde til politibeskyttet Trykkefrihedsselskab?

Den 11. – 14. juni afholdes Folkemødet på Bornholm for femte gang. Det er et årligt politisk folkemøde, hvor interessegrupper og enkeltpersoner med interesse for demokrati på tværs af poliske skel samles for at samtale om vigtige samfundsmæssige emner. Sidste år stod over 500 organisationer for 1700 arrangementer, der samlede over 80.000 deltagere. Folkemødet er blevet kaldt en Roskildefestival for politisk interesserede. Her har der været mulighed for at politikere, organisationsfolk og ganske almindelige mennesker har kunnet drøfte politiske emner under uformelle former.

I år skal jeg for første gang være med, og jeg har glædet mig, men på det sidste er min glæde blevet dæmpet betydeligt. Årsagen er at Trykkefrihedsselskabet har besluttet at invitere Geert Wilders fra Holland til at komme og diskutere ytringsfrihed. Det er bestemt et meget vigtigt emne, og uanset at jeg er grundlæggende uenige i mange af Wilders islamofobe holdninger, så har Wilders naturligvis ret til at udtrykke sine holdninger. Der er da også al mulig grund til på det skarpeste at tage afstand fra de mørke kræfter, der stræber Wilders og ligesindede efterlivet

Trykkefrihedsselskabet overtræder naturligvis ingen love eller regler ved at invitere Wilders som taler til folkemødet. Men, som man siger i Nordjylland, selvom noget er lovligt, kan det godt stadig være towligt. Og at invitere Wilders til folkemødet på Bornholm er mildest talt tåbeligt.

Jeg skal ikke beklikke Trykkefrihedsseskabets udtrykte intentioner, nemlig ønsket om at sætte ytringsfriheden på dagsordenen på folkemødet. Og det vil da virkelig ske med Geert Wilders på talerstolen. Men etik handler ikke kun om motiver og intentioner, hvor gode de så end måtte være, men også om konsekvenserne af vore handlinger. Konsekvensen af at insistere på at præsentere Geert Wilders som taler på folkemødet vil naturligvis være, at folkemødet bliver oversvømmet af hundredevis af stærkt bevæbnede politibetjente, som skal beskytte Geert Wilders – og deltagernes sikkerhed. Og så bliver de så som så med det uformellem samvær mellem politikere, organisationsfolk og almindelige politisk interesserede danskere.

Hvis Katrine Winkel Holm og hendes bestyrelse for Trykkefrihedsselskabet fastholder deres plan om at sætte Geert Wilders på programmet på Folkemødet på Bornholm, så er der en overhængende fare for, at folkemødet ændrer karakter fra en ”roskildefestval” for politisk interesserede til et politibeskyttet ”Trykkefrihedsselskab”.

Derfor kan man kun appellere til Trykkefrihedsselskabet om for det demokratiske folkemødes skyld at henlægge et møde med Geert Wilders til et andet sted end Folkemødet på Bornholm. Hvis Katrine Winkel Holm og Co. Vi har jo forsamlingsfrihed overalt i landet, så Trykkefrihedsselskabet kunne jo snildt placere deres møde med Wilders på et sted, hvor det ikke er i fare for at ødelægge et Folkemøde, som åbenbart omkring 80.000 politisk interesserede danskere viser deres påskønnelse af ved at deltage i den politiske samtale, som er demokratiets hovednerve.

Christiansfeld, søndag, den 10. maj 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Ole Riis on 10. maj 2015 - 11:44

  Det kan være rimeligt, at holde et debatmøde på folkemødet mellem Wilders og de demokratiske muslimer, som rammes af hans kritik. Men det er ikke meningen. Trykkefrihedsselskabet har misforstået folkemødets demokratiske ide. Folkemødet er et forum, hvor der er nærhed og åben diskussion. Alle deltager i den politiske diskussion. Det er ikke et show, hvor professionelle policy-entertainere viser deres indstuderede numre for publikum. Men Trykkefrihedsselskabet lægger op til et medieshow, hvor politiet skaber en barriere til vælgerne. En demokratisk ytringsfrihed gælder retten til at fremføre argumenteret kritik, som modparten får en chance til at svare på. ytringsfrihed er ikke de etableredes priviligerede magt til at forhåne og latterliggøre de ikke-priviligerede, som er dømt til tavshed i offentligheden.

 2. #2 by Svend Jespersen on 10. maj 2015 - 18:32

  Kære Ole Riis.

  Jamen, det lyder da som et glimrende forslag, det der med et ”folkemøde mellem Wilders og de demokratiske muslimer, som rammes af hans kritik”. Mig bekendt er der ingen, som forhindrer muslimske organisationer i at tilmelde sig og oprette en stand på lige fod med alle andre demokrater. De bliver selvfølgelig nødt til at affinde sig med, at politiet i den forbindelse kan blive tvunget til at oprette endnu en barriere for at beskytte arrangører, deltagere og andre mod de voldelige og udemokratiske elementer i Wilders’ entourage.

  Og så undrer jeg mig for øvrigt lidt over din brug af udtrykket ”demokratiske muslimer, som rammes af hans kritik”. For du tænker vel ikke på den bevægelse, som i sin tid blev startet af Naser Khader? Jeg mener, den bevægelse er jo for længe siden afgået ved en naturlig død.

  Tænker du mon på de demokratiske fløje i andre muslimske organisationer? Hvis du gør, er der da mig bekendt intet overhovedet, som forhindrer nogen af dem i at stille op på mødet på lige fod med alle andre, som er villige til at acceptere arrangørernes krav om, at ”… eventen ikke må være i konflikt med de demokratiske principper, som er skrevet ind i Grundloven og anden dansk lovgivning”.

 3. #3 by Karen E. Hansen on 11. maj 2015 - 11:06

  Spørgsmålet er, om ikke “demokratiets hovednerve” allerede har taget skade, når der er brug for et opbud af sværtbevæbnede politifolk til at beskytte ikke bare en (evt. kontroversiel) taler, men også hans tilhørere. Som f.eks. i “Krudttønden”.
  Der kan også tænkes på en række andre politikere eller kulturpersoner, som er nødt til at møde op med livvagter, f.eks. Naser Khader eller Cherif El Ayouty. Fælles for dem er?

  Men fri for Trykkefrihedsselskabet vil hyggen – og den frie debat? – kunne brede sig på den politiske Roskildefestival.
  Måske vil der endda blive talt om det voksende problem med “de mørke kræfter”, – der ligesom i Harry Potter ikke må nævnes ved navn.

 4. #4 by Mogens S. Mogensen on 11. maj 2015 - 11:10

  Karen E. Hansen: De mørke kræfter må gerne nævnes ved navn, og jeg har selv talrige gange sat navn på mange af dem. Og jeg er helt sikker på, at selv om Geert Wilders ikke skulle dukke op, så vil spørgsmålet om ytringsfrihed og “de mørke kræfter” som truer ytringsfriheden stadig blive diskuteret.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: