Hvad er der på spil i flygtningespørgsmålet? (Flygtningeproblemer – 4)

Flygtningespørgsmålet fylder meget i dansk og international politik, i medierne og i den folkelige debat. Med god grund, fordi antallet af konventionsflygtninge og internt fordrevne flygtninge ikke har været større siden anden verdens krig. Der findes ingen lette løsninger på vor tids enorme flygtningeproblemer, men en ting kan vi være sikre på, og det er, at flygtningeproblemet ikke forsvinder, hvis vi blot lukker vore øjne og vort hjerte for verdens flygtninge og nøjes med at fokusere på vor egen befolknings ve og vel. Meget er på spil.

Hvad er der på spil for verdenssamfundet? Den helt centrale flygtningekonvention, som bl.a. med stærk dansk medvirken blev etableret i 1951, og som byggede på de frygtelige erfaringer før og under og efter anden verdenskrig, inkl. jødeforfølgelsen og holocaust, er i fare for at blive undermineret, så vi – når det gælder håndteringen af flygtninge – måske er på vej tilbage til situationen omkring anden verdenskrig.

Hvad er der på spil for landene i nærområderne? 90-95 % af konventionsflygtningene fra Syrien opholder sig i nærområderne, lande som Libanon, Jordan og Tyrkiet, og de to førstnævnte lande risikerer at bryde sammen

Hvad er der på spil for EU? Hvis ikke EU-landene i fællesskab kan arbejde på at finde løsninger på flygtningeproblemet, men hver for sig kun tænker på sig selv, er der en risiko for, at fællesskabet i EU bliver undermineret, og integrationen i EU rulles tilbage, og spørgsmålet er, hvilken fremtid – om nogen fremtid – der så vil være for det europæiske fællesskab, der bl.a. blev etableret for at forhindre konflikter og krige mellem europæiske lande.

Hvad er der på spil for Danmark? Hvis vi fortsætter med at fattiggøre flygtninge for at skræmme asylansøgere væk fra Danmark og i det hele taget fremmer eksklusionen af flygtninge, eller ligefrem følger de røster, der taler for at lukke Danmark for flygtninge, så mister vi vor status som et humanitært foregangsland, og så fremmer vi en forråelse af vort folk.

Hvad er der på spil for Kirken? Hvis ikke kirken taler den fadersløses, enkens og den fremmedes sag – og derfor også flygtningenes sag – med risiko for at blive beskyldt for at blande sig i politik, så forråder kirken sit budskab. Hvis ikke kirken følger den barmhjertige samaritaners eksempel og standser op og tager sig af de flygtninge, der er faldet i kløerne på denne verdens røvere, så mister kirken sin troværdighed.

Hvad er der på spil for flygtningene? Deres liv!

Christiansfeld, fredag den 4. september 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: