Globale udfordringer kræver glokale løsninger (Flygtningeproblemer -5)

Hvem havde for bare et par uger siden forestillet sig, at vi her i Danmark skulle opleve mange hundrede flygtninge krydse vor grænse og vandre på vore motorveje. Pludselig blev de globale flygtningeproblemer, som vi aften efter aften havde været præsenteret for i TV, til en del af vor lokale virkelighed, som ikke bare kunne slukke for.

I mange årtier har nationalstaten været den ramme, som vi kunne løse vore fælles problemer indenfor. Men i disse år bliver det mere og mere tydeligt, at de største udfordringer, som vi står overfor også her i Danmark – flere betydninger af ordet – er grænseoverskridende. Der er tale om globale problemer, som udfordrer eller truer mennesker over hele kloden eller i det mindste i rigtig mange lande. Det gælder fx miljø- og klimaproblemerne. Den globale opvarmning rammer ikke kun de lande, som har bidraget mest til problemet, men hele verden. Det samme gælder den finanskrise, som ramte os i 2008. Sådanne globale problemer kan ikke løses af noget enkelt land, og der er heller ikke noget enkelt land, som kan holde sig fri af effekterne af sådanne problemer. Her findes kun globale løsninger.

Verdens flygtningesituation har i dag udviklet sig til en sådan global udfordring, men mange landes politikere tænker stadig i nationalstatslige baner. Politikerne lukker øjnene for verdens flygtninge og nøjes med at fokusere på deres egen befolknings ve og vel. I stedet for på statsmandsagtigt måde at gå foran og arbejde på – upopulære, men nødvendige – globale løsninger, fristes de alt for ofte til at nøjes med at sørge for at holde sig i overensstemmelse med holdningerne hos deres vælgere og potentielle vælgere.

De sidste dages begivenheder har imidlertid vist, at dette problem ikke er uløseligt. Tusindvis af danskere har mobiliseret sig til støtte for flygtninge, ofte gennem de sociale medier, med moralsk og konkret støtte og hjælp til flygtninge. Et lysende eksempel på det er Venligboerne, som en venligsindet vendelbo tog initiativ til, og som nu har bredt sig over hele landet. Et knap så højprofileret eksempel er det store arbejde for flygtninge, som en lang række folke- og frikirker gør blandt flygtninge. Et sådant lokalt arbejde kan naturligvis ikke løse verdens globale flygtninge, heller ikke selv om det blev kopieret i alverdens lande, men ikke desto mindre er det af afgørende betydning. Ikke blot for de konkrete flygtninge, som oplever venlighed og hjælp, gæstfrihed og gavmildhed og forhåbentlig også på den lange bane får hjælp til at finde fodfæste i tilværelsen igen. Dette lokale engagement er også af afgørende politisk betydning og kan være med til at bane vej for globale løsninger. Når politikerne opdager, at deres vælgere røres af flygtningenes nød og mobiliserer sig til handling til fordel for flygtningene lokalt, så er der meget der tyder på, at politikerne flytter sig og får mod til at tænke og handle globalt.

Jo flere der danskere, som lokalt mobiliserer sig og yder flygtningene moralsk og praktisk hjælp, jo større er sandsynligheden fx for, at Lars Løkke og Inger Støjberg forlader deres snævre nationalstatslige tænkning og begynder sammen med politikere i andre lande at arbejde på fælles globale løsninger på de påtrængende globale flygtningeproblemer. Og jo større sandsynlighed er der for, at Danmark, der ellers har været kendt for at hjælpe de jøder, som i oktober 1943 måtte flygte til Sverige for ikke at ende deres dage i koncentrationslejre, undgår at blive udstillet som det eneste EU-land, der fremover ikke vil modtage en eneste af de titusinder af syrere, som for at redde deres liv har søgt tilflugt i Europa.

Den globale udfordring, som flygtningestrømmene er, løses ikke ved, at overlade det til nærområderne at tage sig af de mange millioner af flygtninge – og da slet ikke, når verdenssamfundet ikke vil yde tilstrækkelig støtte til flygtningelejerne. Den globale udfordring løses heller ikke ved, at den enkelte nationalstat gennem annoncer søger at skræmme flygtninge væk fra at søge asyl hos dem, eller ved at man forsøger at eksportere flygtninge til nabolande.

Globale udfordringer kræver globale løsninger, globale løsninger, som politikere imidlertid ofte kun får mod til at give sig i kast med, når de presses af borgere, der lokalt arbejder på at bidrage til løsning af problemerne.

Christiansfeld, fredag, den 11. september 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: