Strafbar menneskesmugling eller almenmenneskelig hjælpsomhed?

Jeg er ikke jurist, og godt for det, men det er mig ganske umuligt at forstå, at ganske almindelige borgere i Danmark, der helt gratis giver en lift til flygtninge fra Rødby til København, eller fra Padborg til Grenå, uden at krydse nogen grænse, åbenbart har gjort sig skyldig i menneskesmugling, mens DSB, velvidende hvad etaten gør, kan transportere flygtninge til København, enten mod fremvisning af gyldig rejsehjemmel (dvs. for betaling), eller helt gratis uden at gøre sig skyldig i nogen strafbar handling. Og så må der nødvendigvis være en masse gråzoner i denne juridiske jungle. Må en privat taxachauffør mod betaling køre rundt med mennesker, som han eller hun ved er flygtninge, der opholder sig illegalt i landet? Og hvad med Uber? Hvis jeg inviterer en sådan flygtning, der ikke er registreret, ind på en kop kaffe, eller hvis en kirke vælger at åbne dørene og lade sådanne flygtninge på vandring ad vore veje overnatte der, er der så tale om, at skjuler flygtninge, og kan vi risikere at blive straffet for det?

Jeg glædede mig over den fine behandling, som de flygtninge, sandsynligvis fra Syrien, som steg på det stopfyldte tog mod København i Fredericia fik af DSBs personale. Og jeg glæder mig egentlig også over, at politiet ikke standser flygtningene og registrerer dem, men helt åbenbart accepterer at de drager videre til Sverige. Her har flygtningen og de danske myndigheder måske netop en fælles interesse. Regeringen ser sikkert helst, at flygtningene tager til Sverige og ikke belaster det danske samfund, og flygtningene vil hellere til Sverige end bo i Danmark, enten fordi de i forvejen har slægtninge i Sverige, eller fordi Inger Støjbergs kampagne for at skræmme flygtningene væk fra Danmark har virket.

Både DSB og private borgere bidrager altså til at sikre en hurtig transit gennem Danmark til Sverige for disse flygtninge – helt i overensstemmelse med regeringens uudtalte politik. Men DSBs handling er lovlig, mens private borgere risikerer en bøde eller i værste fald fængselstraf. Det, der her kriminaliseres er faktisk almindelig hjælpsomhed. En sådan hjælpsomhed, som mange af os sikkert har oplevet som blaffere i vore unge dage, må man godt udvise mod mennesker, som har lovligt ophold i Danmark, men hvis man bliver klar over, at disse mennesker er illegale flygtninge – men faktisk illegale flygtninge, som politiet ikke har gjort noget forsøg på at standse og registrere – så er det kriminelt at give dem en lift. Hvordan kan det være menneskesmugling at give en lift til flygtninge, som politiet allerede har mødt, men af forskellige årsager ikke har villet registrere, men i praksis gerne ser rejser videre gennem landet til Sverige?

På nordjysk siger vi, at selv om noget er lovligt, så kan det stadig godt være tovligt. Og det omvendte gælder altså også i denne situation: Selvom noget åbenbart er ulovligt, så behøver det ikke nødvendigvis at være tovligt. Og så må vi lægge den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt alvorligt på sinde, at loven udformes eller i det mindste administreres på en sådan måde, at almenmenneskelig hjælpsomhed ikke kriminaliseres.

 

I toget mellem Fredericia og København, torsdag den 17. september 2015
Mogens S. Mogense

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 18. september 2015 - 15:43

  Jamen måske er det “tovligt” i det hele taget at ville identificere mennesker, der rejser ind i EU. Den frie bevægelighed kunne vel udstrækkes til hele verden i princippet – og enhver identitet i forhold til noget geografisk afskaffes. Ingen tale om flygtninge eller immigranter. Bare mennesker, der flytter sig.
  Men hvordan mennesker i fællesskab så skulle kunne fungere som samfund nogetsteds, hvordan skattebetaling, velfærd og valg til politiske instanser så skulle foregå, kan være svært at se.
  Er de såkaldte menneskesmugleres trafik over Tyrkiet til Grækenland ikke almenmenneskelig hjælpsomhed? De tager sig betalt, men alligevel.
  Men er der ikke noget om, at hjælpsomheden i denne sammenhæng overlader ansvaret til andre?

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 18. september 2015 - 18:30

  Det er jo netop det, myndighederne ikke gør, de registrerer jo ikke de flygtninge, der rejser ind i landet, men lader den rejse i transit igennem Danmark til Sverige,og statens jernbaner betaler for deres rejse – MENS privatmennesker, der giver en lift inden for landets grænser til de flygtninge, som myndighederne udmærket kender til, men ikke vil registrere, risikerer at blive straffet for menneskesmugling. Det hænger bare ikke sammen!

 3. #3 by Karen E. Hansen on 18. september 2015 - 20:21

  Nej, der bliver kaos ud af det! I Danmark fordi politiet viger tilbage for at bruge tvang over for den meget store mængde flygtninge/emigranter. I Ungarn fordi der bruges tvang, og den store mængde vandrende/rejsende mennesker ikke vil registreres.
  Det er vel sammensætningen: De er flygtninge (sårbare), men meget målrettede (rejser gennem 5-6 sikre lande for at nå bestemte attraktive mål) og de er uoverskueligt mange.
  Dublin-aftalen smuldrer. “Almenmenneskelig hjælpsomhed” bliver vel i Danmark en ulovlighed, der ikke følges op på – men skal menneskesmugling så lovliggøres?
  Hjælpsomheden gavner en (nogle) person(er) i en situation, hvor de manges målrettede vilje får reglerne til at vige. Hjælpen bidrager alligevel til kaos. Der bliver hundred-tusinder af u-registrerede, ukendte personer inden for EU-området, som kan være så vel udmattede, fredelige flygtninge fra Syrien – som alle mulige andre, også terrorister.
  Og efter sigende er stabile lande egentlig bare det, som flygtningene/emigranterne ønsker sig at komme til.
  Det hænger heller ikke sammen!

  PS: Dansk politi prøvede trods alt at tage ansvar, både for sårbare mennesker og for at modvirke kaos. De, der “giver et lift”, forventer vel bare, at der er “nogen” til at tage ansvar, der hvor de afleverer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: