Åbner Tyrkiet for sluserne til Europa?

Mens EU forhandler om fordeling af de 160.000 flygtninge, som allerede er i Europa, er der meget, der tyder på, at langt større grupper af flygtninge er på vej. I Frankfurter Allgemeine i går kan man læse en artikel med overskriften ”Die Macht des Schleusenwärters”, dvs. ”Slusevogterens magt”.

I Tyrkiet, der har 75 mio. indbyggere, er der omkring 2 mio flygtninge, de fleste fra Syrien og Irak bliver tonen mellem de tyrkiske borgere og flygtningene koldere, bl.a. fordi det går op for tyrkerne, at disse gæster slet ikke er gæster, men mennesker, som må blive i Tyrkiet. En migrationsforsker ved et universitet i Istanbul udtaler således, ”aber wenn ich das Bild im öffentlichen Raum betrachte, sehe ich all diesn Hass , Rassismus und die Fremdenfeindlichkeit ib Bezug af die Fl’üchtlinge”. Han ser en korrelation mellem den økonomisk tiltagende vanskelige situation i Tyrkiet samt de dermed sammenhængende social spændinger og det voksende antal syrere som ønsker at forlade Tyrkiet for at komme til Europa. Tyrkiet har siden 2011 ydet en storstilet omgående hjælp til flygtningene, men nu er der et påtrængende behov for en langfristet integrationsløsning. Og denne ubehagelige virkelighed – at flygtningene ikke inden for en overskuelig fremtid vil forlade landet – er den tyrkiske regering åbenbart ikke parat til at acceptere.

Erdogans regering Erdogan er – midt i valgkampen – under et voksende pres for at finde en løsning på det påtrængende problem. Avsien skriver, at præsidenten har fundet en løsning, nemlig at åbne sluseportene for flygtningene så de uhindret kan søge til Europa. ”Ist es vorstellbar, dass in einem Land, in dem nicht einmak zehn Oppositionelle eine Demonstration abhalten könne, ohne von der doppelten Anzahl an Polizisten umringt z uwerede, Hunderttausende einfach so illegal die Grenze überqueren können? Natürlich nicht”.

Tidligere gjorde Tyrkiet, hvad de kunne for at forhindre, at søvejen til Europa blenv brugt til illegal indvandring, men det har på det seneste ændret sig. Baggrunden er, at Tyrkiets regering er skuffet over, at man ikke vil følge Tyrkiets ide til at skabe fred i Syrien, nemlig at kampen først og fremmest skal rettes mod Assad og at der skal etableres en bufferzone i det nordlige Syrien., og derfor har Erdogan besluttet at lede flygtningemasserne videre til Europa. Vil man ikke høre, så må man føle! Dertil komme, at den syriske ambassade i Amman, Jordan, udsteder ca. 10.000 pas om måneden til syriske flygtninge, så de kan rejse legalt ind i Tyrkiet og derfra videre til Europa. Og når levevilkårene stadig forringes for de millioner af syriske flygtninge, som lever i Jordan og Liban, så så vil flere flygtninge – ofte med de lokale myndigheders velsignelse – søge via Tyrkiet til Europa.

Hvis analysen i Frankfurter Allgemeine er korrekt, så er debatten i EU om de 160.000 flygtninge naturligvis stadig vigtig, men kun en detalje i et langt større og meget kompliceret spil.

Christiansfeld, tirsdag, den 22. september 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: