U-landspolitisk hokuspokus: Om kunsten at give med en ene hånd og tage med den anden.

Danmark giver 0,83 % af bruttonationalproduktet i statslig ulandsbistand, og dermed er vi blandt de lande som procentvis giver allermest i ulandsbistand. Det har den nuværende Venstre-regering imidlertid planer om at ændre på, så vi næste år giver ikke 0,83% men 0.70%. Men ulandsbistandsprocenten var tæt på 1 omkring årtusindskiftet er den siden faldet, og nu er det altså hensigten at sænke den til 1978 niveauet. Ulandsbistanden reduceres altså på et enkelt år med 2,3 mia kroner, den største beskæring i ulandshjælpen nogensinde. Det betyder at støtten til en række lande ophører, og det betyder også at den ulandshjælp, som formidles gennem en række kirkelige og sekulære u-landsorganisationer på en gang reduceres med omkring 25%.

Det er efter min mening meget beklageligt – især da i den nuværende situation, hvor der om muligt er endnu større behov for at yde udviklingsbistand til lande, der enten modtager flygtninge eller selv er i fare for at blive et ’flygtningeprocucerende’ land, eller begge dele. Dvs. at Danmark, som et foregangsland mht. ulandsbistand sender det signal til andre lande, at man i den nuværende situation godt kan skære ned i ulandsbistanden. Det er et meget stort problem, men det er nu engang demokratiets vilkår, folketingets flertal bestemmer, hvor meget vi skal give i statslig ulandshjælp.

Et halt andet problem er imidlertid den måde, som den til enhver tid siddende regering omgås med ulandsbistanden. Det kan være endda særdeles underholdende at møde tryllekunstnere, illusionister og taskenspillere og opleve, hvordan de kan ’stjæle’ ens tegnebog, uden at man opdager det. Men det er ikke betryggende at opleve, hvordan politikerne tryller med ulandsbistanden, når det fx giver med den ene hånd og tager med den anden.

I de senere år har vi oplevet, hvordan skiftende regeringer har rost sig af i internationale fora, at Danmark giver så stor en procentdel af BNP til ulandene. Men samtidig har vi oplevet, at man har taget nogle af ulands-millionerne fra ulandene for i stedet at bruge dem til at dække tab i eksportkreditfonden, hvis formål er at sikre danske virksomheders eksport på vanskelige markeder.

Vi har oplevet – eller måske opdagede de fleste af os det slet ikke – at der gennem årene er taget milliarder af kroner fra ulandshjælpen for at dække en del af udgifterne til modtagelse af asylansøgere. I 2013 var det 6,6% af den samlede ulandshjælp, som blev tryllet væk fra ulandene og tilbage til Danmark.

Vi har oplevet, hvordan sikkerhedspolitiske hensyn har overtrumfet traditionelle udviklingspolitiske hensyn, når u-landsbistanden skulle fordeles. Dertil kommer penge til stabilisering og genopbygning og penge til klima- og miljøbistanden og meget mere, alt sammen penge, som kaldes ulandsbistand.

Alt i alt er der i de senere år gået 18 – 26 % af ulandsbistanden til formål, der egentlig ikke er ulandsbistand, men som burde være taget fra andre kasser (Se fx ”En uafhængig analyse af Danmarks udviklingsbistand 2011-2013”). Altså har man givet omkring 16 mia kr. med den ene hånd og taget op imod 4 mia. med den anden hånd.

Men trylleriet fortsætter og når i disse dage helt nye uanede højder. Ifølge Politiken fremgår det af et notat fra Udenrigsministeriet , at regeringen – udover at beskær næste års ulandsbistandsbudget med 2,3 mia kr. – har besluttet i dette finansår at spare 2,85 mia. kr. på u-landsbudgettet. Dvs., at man med den ene hånd sidste år gav løfter til ulandene om en bestemt ulandsbistand til en række projekter til udebetaling i 2015, men nu i oktober måned med den anden hånd i år tager 2,85 mia. kr. af den lovede ulandsbistand tilbage. Ikke fordi Danmark er i økonomisk krise, men for allerede i år at begynde at tilpasse ulandshjælpen til det lavere niveau næste år.

Det kan, som tidligere nævnt, være endda særdeles underholdende at møde tryllekunstnere, illusionister og taskenspillere og opleve, hvordan de kan ’stjæle’ ens tegnebog, uden at man opdager det. Men det er ikke betryggende at opleve politikere optræde som tryllekunstnere, illusionister og taskenspillere, når de på denne måde jonglerer med ulandshjælpen, til skade for både fattige og nødlidende i ulandene og for Danmarks internationale omdømme.

Christiansfeld, fredag, den 2. oktober 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. eastbourne hotels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: