Et hinduistisk land, et buddhistisk land, et islamisk land …. et kristent land?

Ikke langt fra New Delhi i Indien ligger provinsbyen Bishara. Bishara er arabisk og betyder ”Gode nyheder”, og det er også det ord kristne bruger om evangeliet. Det var imidlertid ikke gode nyheder, som man kunne læse om Bishara i Jyllands-Posten i går i en artikel med den meget sigende overskrift ”Køer har fået en hovedrolle i ophedet indisk værdikamp”. Den 50-årige Mohammed Akhlaq blev forleden slæbt ud af sit hjem og lynchet af en rasende menneskemængde. Sammen med sin 22 årige søn blev han gennemtæsket. Sønnen overlevede, men faderen døde. Mere end hundrede mænd gik amok pga. af et rygte udspredt af en lokal hindupræst om, at Mohammed havde gået nogle af hinduismens hellige køer for når og havde været med til at slagte og spise dem.

I Indien er der – uden sammenligning i øvrigt – lige så mange procent hinduer, som vi er kristne i Danmark, dvs. omkring 80%, mens der er 13 % muslimer og 2,3% kristne. Formelt set er Indien et sekulært land, men især efter at det hindunationalistiske parti BJP kom til magten, er landets sekulære status blevet mere og mere undermineret og den hindunationalistiske organisation Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) fået stadig større indflydelse. Det var et medlem af RSS, der i 1948 dræbte Gandhi med den begrundelse, at han var for blødsøden over for muslimerne, og et parlamentsmedlem af BJP hyldede sidste år drabsmanden som ”en patriot”, en udtalelse, som han dog senere trak tilbage.

I lande med stort buddhistisk flertal er der kræfter, der arbejder for at gøre disse lande til ”buddhistiske lande” med diskrimination og måske forfølgelse af ikke-buddhistiske minoriteter til følge. For tiden går det således hårdt ud over muslimer i Myanmar.

En række lande med stort muslimsk flertal er allerede ”islamiske lande”, dvs. lande, der styres efter islamisk lov, ”sharia”, med diskrimination og måske forfølgelse af ikke-muslimske minoriteter til følge, og i en række andre lande med stort muslimsk flertal er der islamistiske kræfter, som arbejder på at gøre disse lande til ”islamiske lande”.

Det er en udviklingstendens, som der er al mulig grund til at tage afstand fra og bekæmpe, fordi al erfaring viser, at når en religion knyttes så tæt til statsmagten og man begynder at lovgive til gunst for denne religion, så går det ud over religionsfriheden og mange andre menneskerettigheder.

Det er imidlertid ikke kun i lande med hinduistisk, buddhistisk eller muslimsk flertal, at fristelsen til at bryde med princippet om en sekular stat. I disse år er der lande i Afrika, som enten har erklæret sig som ”kristne lande” eller drøfter muligheden af det. Inden vi i Danmark og Europa sætter os op på den moralske høje hest, må vi også vedkende os, at vi har en mange hundrede år lang historisk tradition – som vi heldigvis har lagt (mere eller mindre) bag os – for en ikke-sekulær samfunds- og styreform, hvor vi altså havde en ”kristen statsmagt” og i normativ forstand var ”et kristent land”, hvor andre religioner enten var forbudt, blev forfulgt eller diskrimineret.

Udviklingen i Europa går i disse år i en mere nationalistisk retning, og et centralt element i denne nationalisme er kristendommen, og derfor lurer fristelsen til at opføre sig som ”en kristen stat” og ”et kristent land”, hvor ikke-kristne minoriteter marginaliseres eller stigmatiseres lige om hjørnet.

Jeg kender ikke baggrunden for, at statsminister Løkke-Rasmussen valgte at indskrive i regeringsgrundlaget, at ”Danmark er et kristent land”, og jeg tiltænker ham ikke nogle onde hensigter i retning af at ville diskriminere religiøse minoriteter. Men det er et meget uheldigt signal at sende til resten af Europa og resten af verden i en tid, hvor ”den sekulære stat” og ”det sekulære samfund” er under pres fra ekstreme grupper. En sådan bastant udmelding gør det endvidere det vanskeligere for danske politikere og NGO’er at kritisere de lande, hvor det for alvor brænder på i disse år, som fx Indien.

Fra et kontinent og et land, hvor kristendommen har spillet en helt afgørende rolle i mange hundrede år, burde de gode nyheder –”bishara” – lyde til alle, både hinduer, buddhister, muslimer og kristne, at tro trives bedst i frihed uden at staten sætter sin magt bag troen.
I luftrummet over et EUropa i krise, søndag, den 11. oktober 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 13. oktober 2015 - 10:43

  “Et Europa i krise”
  Jeg læser dine internationale overvejelser med stor interesse, men de rejser også spørgsmål, synes jeg:
  Mener du, at Europas krise består i en tendens, som den Lars Løkkes bemærkning om kristendommen – måske – repræsenterer, altså en voksende nationalkonservativ bevægelse i Europa – eller i tilstrømningen af et meget stort antal flygtninge/indvandrere, af hvilke mange må forventes at ønske eller i hvert fald ville acceptere Europa som “islamisk land”? (jf. 40 års ikke særligt vellykkede integreringsbestræbelser i Europa).
  Og hvad siger du til den tanke, at det er (protestantisk) kristendom, som er forudsætningen for en sekulær stat med tros- og ytringsfrihed?
  Og alvorligt: Kan et Europa, som af sin kristne/humanistiske arv er forpligtet på at tage imod alle, som kommer, overhovedet forsvare tros-friheden… ikke inden for egne grænser, for de eksisterer vel ikke mere, men nogetsteds?
  Vh
  Karen E. Hansen

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 13. oktober 2015 - 16:43

  Kære Karen: Tak for dit indlæg. Når jeg skriver “et EUropa i krise”, tænker jeg på de konflikter mellem medlemslandene, som flygtningestrømmene førte til, og måske endnu vigtigere på Englands trusler om at forlade EU, og endelig synes jeg også at der ligger en latent krise i den nationalistiske strømning, som i disse år rammer ikke blot England men de fleste andre lan e også.
  Heldigvis er det ikke kun protestantiske lande, som går ind for en sekulær stat.
  Jeg har ikke argumenteret for, at Europa skal modtage alverdens 60 mio flygtninge.
  Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: