Global optælling af konvertitter fra islam til kristendommen

For første gang foreligger der nu en seriøs undersøgelse af, hvor mange muslimer, der på globalt plan er konverteret til kristendommen. Forfattere til artiklen ”Believers in Christ from a Muslim Background: A Global Census” (2015) står Patrick Johnstone fra WEC International, der i mange år udgav ”Operation World”, der med jævne mellemrum udkom med statistik overudviklingen verdens kristenhed, og Duane Alexander Miller fra St. Mary’s University i San Antonio, Texas, som især er kendt for sine studier i iranske muslimers konversion til kristendom.

Forfatterne giver en vurdering af, hvor mange kristne fra en muslimsk baggrund (på engelsk kaldet MBBs, Muslim Background Believers) der lever i hver land med data fra perioden 1960-2010. Forfatterne er helt og fuldt klar over, at et sådant forehavende er forbundet med usikkerhed. For det første lever mange MBBs som skjulte kristne og spørgsmålet er, naturligvis også, hvad der skal til, for at man vil kalde en person med muslimsk baggrund for kristen. For det andet kan de kilder, som de kilder, som de bygger på, både indeholde overrapportering og underrapportering. Overrapporteringen kan skyldes at missionsselskaber puster tallene op for at vise deres succes og fremme mulighederne for at finde støtte og skaffe missionærer, og underrapportering kan hænge sammen med de rapporterendes ønske om at beskytte konvertitterne og de kirker og missionsselskaber, som har kontakt med dem, ved ikke at vække for stor opmærksomhed om fænomenet.

Undersøgelsens konklusion er, at der før 1960 var der færre end 200.000 kristne konvertitter fra islam, men at der i den undersøgte periode var ca. 10 mio kristne med muslimsk baggrund i hele verden, og at de allerfleste er blevet kristne gennem evangeliske kirker. Konversionerne falder er kommet i to bølger.

Den første bølge begyndt i 60’erne med flere millioner muslimer i Indonesien, der konverterede til kristendommen, således at der i dag skønnes at være 6,5 mio. MBBs dvs, 2/3 af alle MBBs i hele verden. Konversionsbølgen fulgte det forfejlede kommunistiske kup i 1965 og muslimernes efterfølgende massakrer på (de formodede) tilhængere af kuppet. De grusomheder, som blev begået i islams navn, førte til at mange vendte islam ryggen og søgte til kristne kirker.

Den anden bølge begyndte i 90’erne. Før det tidspunkt var der – uden for Indonesien – kun omkring et par hundrede tusinde konvertitter fra islam, et tal, der i 2010 skønnes at være steget til omkring 3,5 mio. De fordeler sig med ca. 470.000 i Asien (bortset fra Indonesien), 2,1 mio i Afrika, 490.000 i Nordamerika, 480.000 i den arabiske verden, 148.000 i Europa, 22.000 i Stillehavsområdet og 9.000 i Latinamerika. Bortset fra Indonesien er de lande, som har flest konvertitter Nigeria med 600.000, Etiopien med 400.000, USA med 450.000, Algeriet med 380.000, Burkina Faso med 200.000, Tanzania med 180.000, Bangladesh med 120.000 samt Iran med 100.000. I Europa skønnes Bulgarien at være det land, der har flest konvertitter, nemlig 45.000, fulgt af Storbritannien med 25.000, Tyskland med 15.000, Albanien med 13.000 og Frankrig med 12.000. Danmark står opført med 4.000 konvertitter, hvilket svarer meget godt til mine egne undersøgelser. En meget stor del af konvertitterne i Europa og Nordamerika har iransk baggrund, således at det samlede antal iranske konvertitter i verden skønnes at være over en halv million.

Artiklens forfattere stiller også spørgsmålet om baggrunden for forøgelsen i konversioner fra 1960 til 2010. Baseret på svar fra en række missionærer og muslimske konvertitter peger de bl.a. på, at det kristne missionsengagement blandt muslimer er vokset stærkt de senere år, således at det samlede antal missionærer, der arbejder blandt muslimer er vokset til ca. 16.000. For det andet har globaliseringen påvirket den muslimske verden og udsat mange muslimer for nye ideer i deres dagligdag. Dels gennem medier som radio, satellit TV og internettet, dels gennem en øget migration til lande hvor der har været større frihed til at undersøge og også tilslutte sig den kristne tro. Endelig peger de på en sammenhæng mellem militant islamisk styre g fremmedgørelse fra islam.

De to forskere, der har skrevet artiklen,  er meget opmærksomme på, at en sådan optælling af konvertitter fra islam til kristendom er forbundet med mange begrænsninger og vanskeligheder, men de er alligevel overbeviste om, at det er det bedste skøn som kan foretages i dag. Og jeg vil tilføje, at selv uden at tage alle tallene – om man så må sige – bogstaveligt, så afspejler de efter min vurdering alligevel nogle meget vigtige bevægelser i religionsdemografien i disse år.

Christiansfeld, mandag, den 19. oktober 2015
Mogens S. Mogensen

Hele artiklen er tilgængelig på Duane A. Millers side på http://www.academia.edu

Reklamer
 1. #1 by Lars Hansen on 21. oktober 2015 - 09:54

  at konvertere
  kan være en mulighed
  for nogen

  for mange
  vil det være ret
  ligegyldigt

  som fuglen der hopper
  fra den ene pind i buret
  til den anden

  bedst ville det være
  om religionerne
  åbnede buret

  og lod mennesket
  frit flyve om
  i Guds riges nærhed

  dækkende hver sit behov
  for det daglige brød af
  overleveringernes foderskåle

 1. Muslimer, der følger Jesus – Inside Movements 1 | Mogens S. Mogensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: