Politikere stikker blår i øjnene på befolkningen

Når det gælder flygtningestrømmen til Europa, hører man igen og igen det synspunkt fra populistiske politikere, at vi i Danmark og Europa skal lade være med at tro, at vi kan løse hele verdens problemer. Tværtimod bør Danmark og de andre lande i Europa lukke grænserne for flygtninge, og så i stedet hjælpe flygtningene i nærområderne, for vi kan hjælpe mange flygtninge i nærområderne for det beløb det koster at tage imod flygtninge hos os i Danmark og det øvrige Europa.

Det lyder jo meget ydmygt mht. vor formåen og meget omsorgsfuldt over for vore egne samfund og overfor flygtningene og tilmed økonomisk ansvarligt. Men synspunktet bygger på præmisser, der ikke holder.

For det første har Europa og resten af den rige verden, som har midlerne til det, ikke sørget for at hjælpe flygtninge i nærområderne. De organisationer, der driver flygtningelejre i Syriens nærområder, har fx kun fået tilført under halvdelen af de midler, der skal til for at tage sig af flygtningene.

For det andet ville det være i strid med Flygtningekonventionen, som alle europæiske lande inkl. Danmark har skrevet under på, at lukke grænserne for flygtninge, dvs. mennesker hvis liv er truet pga krig og forfølgelse. Hvis vi alligevel ville lukke vore grænser, så skulle vi altså først melde os ud af Flygtningekonventionen og dermed komme i selskab med lande, vi normalt ikke ønsker at sammenligne os med.

For det tredje, selvom vi så besluttede at lukke vore grænser, ja, at lukke alle Europas grænser for flygtninge, så er der intet, der tyder på, at det i praksis vil være muligt at holde desperate flygtninge ude. Medmindre vi altså er parate til at sætte militæret ind og bekæmpe flygtninge som var de fjender.

For det fjerde er der ikke tale om, at Danmark og det øvrige Europa skal løse hele verdens flygtningeproblem. To tredjedele af de 60 mio. mennesker, som er drevet på flugt fra deres hjem, er internt fordrevne personer, dvs. mennesker, som lever på flugt i deres eget land. Og det er kun en lille procentdel af de resterende 20 mio. mennesker, som har søgt til Europa. Hvis vi fortsætter med at negligere de åbenlyse behov for hjælp i flygtningelejrene i nærområderne, kan antallet af flygtninge, der søger til Europa naturligvis vokse. Men som situationen er i dag, er vi kun med til at løse en meget meget lille del af verdens flygtningeproblem i Europa.

For det femte kan man få det problem, at Europa (og Vesten i øvrigt) primært spiller en rolle, når det gælder om at løse verdens flygtningeproblemer, mens sandheden er, at Europa og Vesten i øvrigt også i høj grad har været med til at skabe verdens flygtningeproblemer, især da de seneste år flygtningeproblemer. USA har sammen med bl.a. sine europæiske allierede gennem krige bl.a. i Afghanistan, Irak og Libyen og gennem støtte til oprørere i Syrien bidraget til at destabilisere landene på en sådan måde, at millioner af mennesker er blevet sendt på flugt. Det var ganske vist ikke hensigten, men som Tony Blair for nyligt har indrømmet, så ville der nok ikke have været nogen Islamisk Stat uden Irak-krigen.

Der findes ingen nemme løsninger på verdens flygtningeproblemer, men det er ikke fremmende for bestræbelserne på at finde holdbare løsninger, at politikere stikker blår i øjnene på befolkningen ved at påstå at vi kan løse problemerne ved blot at lukke vore grænser og lade som om, vi ikke selv har et medansvar for, at flygtningeproblemerne er blevet så store, som det er tilfældet.

Christiansfeld, tirsdag, den 27. oktober 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: