Sheikh Ali og hans Jesus-troende muslimske disciple – Insider Movements 2

I bogen ”Insider Movements. Disciples of Jesus within Diverse Religious Communities” (2015) gives der en række eksempler på, hvordan ”insider movements” fx i et muslimsk samfund er opstået.

For omkring 30 år siden hørte Sheikh Ali en stemme, der sagde til ham: ”Du er i mørke og leder hele dit folk ind i mørke. Jeg er Ruhullah, følg mig”. Sheikh Ali var en meget respekteret leder i et afsidesliggende område i Østafrika. If. Koranen var Ruhullah (Guds Ånd) en af Isa al-Masihs (altså Jesu) titler. I de kommende år underviste han sine disciple om Isa al-Masih ud fra Koranen. Han havde ikke nogen Bibel og havde aldrig mødt en kristen. 25 år senere hørte Sheikh Ali igen Jesu sige det samme til ham. Men denne gang tilføjede han: ”Send nogle af dine disciple hen til de kristne så at I kan lære hele sandheden om mig.” Sheikh Ali og hans disciple kom i kontakt med de lokale kristne og nogle udenlandske missionærer og blev undervist ud fra Bibelen. I løbet af de kommende år kom hundreder af muslimer til tro og blev døbt, og dusinvis af husfællesskaber blev etableret.

Men mange har stillet kritiske spørgsmål til disse bevægelsers autenticitet. Derfor er det vigtigt, at de udsættes for kritisk forskning. I 2011 blev der foretaget en grundig undersøgelse af denne ”insider movement”. 322 personer alle med muslimsk baggrund fra 64 forskellige landsbyer blev interviewet. Her gengives nogle af svarene fra en spørgeskemaundersøgelse:

Når muslimer spørger mig, så identificerer jeg mig som
80% – muslim, der følger Isa al-Masih
13% – muslim
4% – kristen
3%- andet

Hvorfor besluttede du at følge Jesus?
64% – pga vers om Jesus i Koranen
57% – pga andre Jesus-efterfølgere kærlighed og vidnesbyrd
41% – pga overnaturlig oplevelse (drøm, vision, helbredelse, befrielse)
30% – pga bibelen

De allerfleste har en klassisk evangelisk forståelse af hvem Jesus er og af frelse. Fx troede 96% %, at Jesus var Guds søn og 95% at Jesus døde på korset, og 96 troede at de fik tilgivelse for deres synder gennem tro på Jesus og hans død på korset. – overbevisninger, som er i modstrid med de fleste ortodokse muslimers tro. Det hører imidlertid også med til billedet, at 7% troede, at de blev frelst pga Muhammeds forbøn for dem!

Godt ¾ af de adspurgte mødes i husmenigheder, og for knap 2/3 vedkommende bestod husmenigheden af færre end 10 medlemmer. Knap 2/3 af de adspurgte føler, at de stadig er en del af det muslimske samfund og knap halvdelen af dem har oplevet at blive forfulgt for deres tro. Godt ¾ af dem bruger vers fra koranen, når de vidner over for deres muslimske venner og naboer, knap halvdelen bruger bibelen.

Sheikh Ali og de fleste hans disciple kalder sig stadig muslimer og er en del af det muslimske samfund, samtidig med de er kommet til tro på Jesus Kristus som deres frelser. Det eksempel fra Østafrika er ikke enestående. Bogen giver talrige lignende eksempler fra andre dele af verden, og ikke kun fra muslimske samfund, men også fra jødiske, buddhistiske, hinduistiske og andre religiøse samfund. Hver enkelt ”insider movement” har sin særlige historik og sine særlige karakteristika, men fælles for dem alle er, at mennesker begynder at følge Jesus og samles i fællesskaber om Jesus – uden at bryde ud af den religio-kulturelle kontekst – det være sig en muslimsk eller anden – som de er født ind i.

”Insider movements” er i dag et uafviseligt missions- og kirkehistorisk faktum, men hvordan man skal forholde sig til dette faktum, som ikke kan bortforklares, ja, det er der, som bogen ”Insider Movements” er vidnesbyrd om, delte meninger om.

Christiansfeld, søndag den 15. November 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: