Unge på kant med loven – Inge Støjbergs asylstramninger

”Unge på kant med loven – forbrydelse og straf” er titlen på en bog, som udkom i 2004, en bog som henvendte sig til folkeskolens 8. – 10. Klasser. Jeg kom til at tænke på denne bogtitel, da jeg læste en udtalelse fra integrationsminister Inge Støjberg om de seneste stramninger af asyllovgivningen. Hun siger, at ”på familiesammenføringsområdet er vi godt klar over, at der går vi da til kanten af konventionerne”. Der er altså tale om internationale konventioner, som Danmark har underskrevet, og som derfor har fået status af love, som Danmark skal overholde. Og hun vil ikke svare klart på, om hun er blevet advaret af embedsmænd om, at hun overskrider konventionerne, og dermed kommer på kant med loven, men indrømmer, at der er en ”procesrisiko”, dvs. der er en risiko for, at Danmark vil blive dømt for at have brudt konventionerne (”Risikovillig Støjberg vil balancere på kanten af konventioner med nye asylstramninger”, Politiken 27. november 2015).

Nu er Inge Støjberg ganske vist ung, men hun var dog kommet ud af folkeskolen, før dette undervisningsmateriale om ”Unge på kant med loven” blev tilbudt til folkeskolens ældste klasser med det formål at hjælpe unge til at blive lovlydige borgere. Men under alle omstændigheder er det problematisk, når børn, unge og voksne bevæger sig ud til kanten af loven og måske lige frem kommer på kant med loven. Det er en formildende omstændighed, når en person overtræder en lov uden at vedkommende er klar over det, men det er er en skærpende omstændighed, når vedkommende gør det med åbne øjne og samtidig er i en position, hvor vedkommende har stor viden på området. Overfor de børn og unge, der færdes på kanten af loven, sætter samfundet ind med en række kriminalpræventive tiltag for at få børnene og de unge tilbage på sporet og få dem til at udvikle respekt for samfundets love. På samme måde er det vigtigt, at der er sagligt velfunderede og upolitiske medarbejdere i administrationen med mod og mandshjerte til at belære ministre på afveje om lov og ret, og at der er ældre og mere erfarne retskafne politikere både i regeringen og dens støttepartier til at udfordre deres kolleger til at holde sig på dydens smalle sti.

Det, der er det virkeligt alvorlige, ved, at Støjberg på denne måde bevæger sig ud til kanten af og måske ligefrem kommer på kant med loven, er at det drejer sig om en lov om familiesammenføring. En lov, der for visse grupper flygtninge vil betyde, at retten til familiesammenføring udskydes fra ét til tre år. Der er altså tale om, at man vil holde forældre og børn adskilt i op til tre år. Hvis man selv er gift og har børn – og har et hjerte – så kan det ikke undgå at skære en i hjertet, at danske politikere vil indføre en sådan umenneskelige ordning, der samtidig – efter en række eksperters vurdering – vil bringe Danmark på kant med international lov.

Christiansfeld, lørdag, den 28. november 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: