Fra integration eller assimilation til segregation og repatriering?

I disse dage lægger regeringen i samarbejde sine støttepartier, inkl. Socialdemokraterne, sidste hånd på det, som Inger Støjberg med stolthed kalder den strammeste asylpolitik i Europa. Asylpolitikken hænger naturligvis sammen med integrationspolitikken, og regeringen har derfor også varslet en ny og strammere integrationspolitik.

Integrationspolitikken har i årevis været et stærkt omdiskuteret emne, og en sag, som partier har vundet og tab valg på. Traditionelt har diskussionens yderpoler været integration eller assimilation.

Man kan definere integration som det, at  flygtninge integreres i – dvs. bliver en del af  – de danske samfund, og at disse danskere i den forbindelse lærer det danske sprog og deltager i samfundets fælles institutioner og på arbejdsmarkedet samtidig med at de har mulighed for at opretholde en etnisk gruppeidentitet og bevare en række kulturelle og religiøse særpræg. Assimilation indebærer, at de nye danskere udskifter deres egen kultur med den danske og at den etniske minoritetsgrupper dermed forsvinder og minoriteten smelter sammen med majoriteten. I den forbindelse har samfundets sammenhængskraft været bragt i spil som argument for, en effektiv integration eller for en assimilation. Trods de voldsomme diskussioner, der har været ført om integration eller assimilation, har præmissen for begge positioner været, at flygtningene skulle blive en del af det danske samfund.

Noget tyder imidlertid på, at debatten i denne tid flytter sig ret dramatisk. Med Dansk Folkeparti som bannerfører flytter den politiske debat sig væk fra debatten om integration versus assimilation. De flygtninge, som i disse år kommer til Danmark, ønsker Dansk Folkeparti hverken at integrerer eller assimilere, men at isolere med henblik på hjemsendelse, når det bliver muligt. I stedet for integration eller assimilation skal vi nu til at forholde os til en debat om segregation og repatriering. Det er tilsyneladende Dansk Folkepartis egentlige begrundelse for kravet om etablering af statsdrevne flygtningelandsbyer. Her kan man så holde flygtningene isoleret indtil de om få eller mange eller rigtig mange år kan sendes tilbage til deres hjemland.

I samme retning peger desværre også de ændringer i asyl-loven, som enten allerede er vedtaget eller er på vej til at blive vedtaget af et bredt flertal i folketinget. Det gælder især bestemmelsen om, at visse grupper af flygtninge tidligst kan få familiesammenføring efter tre år, og måske vil der i praksis gå op til fem år, inden familiesammenføringen vil være effektueret. Det er et vink med en vognstang om, at man ikke ønsker at fremme disse flygtninges integration eller assimilation i det danske samfund.

Hvis denne udvikling fortsætter, så skal vi måske til at udskifte ordet integrationspolitik, med et mere dækkende ord som disintegrationspolitik, samtidig med, at vi må erkende, at vor asylpolitik efterhånden handler mindre om at give flygtninge beskyttelse i Danmark end om at beskytte Danmark mod flygtninge.

Christiansfeld, tirsdag, den 8. december 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 9. december 2015 - 13:47

  Kære Mogens,

  Som tingene udvikler sig, kan man faktisk godt tænke sig en situation, hvor et land, for at være i stand til at beskytte de flygtninge og indvandrere, det allerede huser – og den mindre stærke del af den hidtidige befolkning – imod fattigdom og uroligheder, føler sig nødsaget til at beskytte sig mod at modtage flere af de tilstrømmende.. Også selv om nogle af dem er flygtninge.

  Vh
  Karen

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 9. december 2015 - 17:12

  Kære Karen
  Man kan tænke sig mange situationer, men efter min vurdering er vi endda meget langt fra den situation, hvor vi ikke magter at beskytte de flygtninge, der kommer til os for at søge beskyttelse.
  Venlig hilsen
  Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: