Én på smykkeskrinet til flygtningene

Vi har virkelig fået en meget handle- og slagkraftig regering. I bestræbelserne på at holde flygtninge væk fra Danmark og holde udgifterne til flygtninge nede har regeringen netop givet flygtningene én på smykkeskrinet.

Regeringen har fremlagt et lovforslag, som alle dens støttepartier inkl. socialdemokraterne, står bag, der pålægger politiet at ransage alle flygtninge, der kommer til Danmark for at søge asyl med henblik på at konfiskere beløb over 3000 kr. – og smykker og andre værdigenstande. For det tilfældes skyld at menneskesmuglerne ikke havde fået presset alle penge og værdigenstande ud af dem på deres farefulde færd fra Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea og andre konfliktramte områder, så skal politiet altså være klar til at lænse dem for de sidste større værdier.

Dansk Folkeparti, som også står bag lovforslaget, havde foreslået, at man naturligvis også skulle fratage flygtningene deres guldvielsesringe, men det endte med, at vielsesringe blev undtaget, sammen med bl.a. mobiltelefoner og mindre værdifulde smykker med affektionsværdi. Men de værdifulde smykker (og pengebeløb over 3000 kr) skulle staten naturligvis have til at dække udgiften til flygtningene. (Her er imidlertid et lille teknisk problem: Havde regeringen ikke allerede taget pengene til dækning af udgiften til flygtninge det første år fra de fattige i u-landene ved at reducere u-landshjælpen med netop dette beløb?)

I udlandet troede mange i første omgang, at det var en vittighed, for en sådan adfærd kunne ingen i deres vildeste fantasi forestille sig at danske myndigheder ville udvise. Man kunne lige frem forestille sig, at ligesom man for år tilbage blev ved at fortælle vittigheder om århusianere (som ikke havde noget med virkeligheden at gøre), at sådan ville man også begynde at fortælle dansker-vittigheder. Og det kunne da være meget sjovt, at vi ville blive endnu mere kendt for ”det danske smil”. Men smilet stivnede rundt om i verden, da man blev klar over, at det ikke var en dårlig vittighed, men et seriøst lovforslag med et stort flertal bag.

Regeringen begrundede – også over for den undrende omverden – tiltaget med, at det i dansk sociallovgivning er sådan indrettet, at personer, der, har formue ikke kan få kontanthjælp. Men mens andre borgere må have op til 10.000 kr. og stadig få fuld kontanthjælp, så får flygtninge konfiskeret beløb over 3.000 kr. til dækning for deres forsørgelse. Og mens andre borgere kun tvinges til at sælge ”guld, sølv o.l.” samt ” ”kostbart indbo, fx malerier og tæpper samt indbo udover det normale”, så vil flygtninge blive frataget også smykker og andre værdigenstande, de har haft med i bagagen. Dertil kommer, at flygtninge rent fysisk vil blive visiteret for at finde deres værdier, mens det mig bekendt aldrig sker for andre borgere. Flygtningekonventionen af 1951, som Danmark som det første land i verden tilsluttede sig, siger i artikel 23: ”Med hensyn til offentlig hjælp og understøttelse skal de kontraherende stater indrømme flygtninge, der lovligt bor indenfor deres område, samme behandling som deres egne statsborgere.” At denne forskelsbehandling må være i strid med denne paragraf, ser imidlertid ikke ud til at distrahere de handlekraftige politikere.

Regeringen og det flertal, der står bag den, har virkelig givet flygtningene én på smykkeskrinet. Tiden vil vise, om politikerne dermed vil få held til at skræmme flygtninge væk fra Danmark, eller det blot ender med at give Danmark et dårligere omdømme i de lande, hvor man ikke kunne finde på at tage smykker fra flygtninge.

Christiansfeld, tirsdag, den 22. december 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by P.H.Bartholin on 22. december 2015 - 10:10

    Kære Mogens S. Mogensen!
    Med stor tak for dine anstændige, saglige og skarpe kommentarer ønskes du en glædelig jul og et godt nytår.
    P.H.Bartholin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: