Barnebrude – og brud på dansk retspraksis?

Forargelsen over, at der er ”barnebrude” blandt asylansøgerne er stor. Men hvad er en barnebrud, og hvor mange barnebrude er der tale om ? En barnebrud er her en kvinde, der er blevet gift inden hun blev 18 år gammel. En undersøgelse viser, at der på asylcentrene er 27 barnebrude. 12 af dem er 17-årige. 8 er 16-årge, fem er 15-årige og to er 14 årige (og en af disse barnebrude er gravid med sin 24-årige mand).

At små børn bliver bortgiftet til gamle mænd, og at kvinder i det hele taget bliver tvangsgift med mænd er der naturligvis al mulig grund til at tage afstand fra. Der kan naturligvis heller ikke være tvivl om, at når flygtninge kommer til Danmark og søger asyl, må de selvfølgelig overholde dansk lov.

Ifølge dansk lov er den seksuelle lavalder 15 år, dvs. at det i Danmark er strafbart at have seksuelt samkvem med en person, der er under 15 år. Derfor kan danske myndigheder naturligvis ikke anerkende et ægteskab, hvor bruden er under 15 år.

Ifølge Danske Lov fra 1683 skulle manden mindst være 20 og kvinden mindst 16 år, for at blive gift. Det er siden blive ændret, såedes at både manden og kvinden i dag skal være mindst 18 år for at blive gift. Hvis det var en ufravigelig lov i Danmark at begge parter skulle være 18 år for at blive gift, så kunne det give mening, som integrationsministeren nu har bestemt, at skille asylsøgende ægtepar, hvor kvinden er under 18 år, ad. Men if. nugældende dansk lov er der undtagelsesbestemmelser. Unge under 18 år kan i Danmark blive gift, hvis de får et såkaldt kongebrev, og det forudsætter bl.a. , at både den mindreåriges forældre og kommunen giver tilladelse til ægteskabet. I praksis er det sådan, at gravide piger, som er fyldt 15 år, kan få kongebrev., og piger, som er mindst 16 år, kan normalt også for kongebrev hvis partnerne har fælles bolig.

På baggrund dansk ægteskabslovgivning og kongebrevspraksis virker det underligt, at alle asylansøgende gifte kvinder under 18 år nu skal skilles fra deres ægtefælle. Det ville have flugtet med dansk retspraksis, i udgangspunktet at tillade gifte gravide 15-årige kvinder at fortsætte deres samliv med deres ægtemænd, ligesom det også ville have været nærliggende i udgangspunktet at tillade gifte kvinder over 16 år at fortsætte deres samliv med deres ægtemænd på asylcentrene.

Jeg skriver ”i udgangspunktet”, for hvis man kan påvise, at der har været tale om et tvangsægteskab, som jo er forbudt ved lov, så stiller sagen sig naturligvis anderledes. Men man kan vel ikke gå ud fra – uden nærmere undersøgelse – at alle ægteskaber med kvinder, der er under 18 år, er tvangsægteskaber? Jeg er ikke jurist, men tillader mig alligevel at spørge, om ikke integrationsministerens beslutning om at skille alle såkaldte barnebrude fra deres ægtefæller – også i tilfælde af, at parret har fået børn – måske er et brud på den retspraksis, som er gældende for danske statsborgere?
Christiansfeld, torsdag, den 11. februar 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 13. februar 2016 - 18:20

  Måske – når der tales ren jura…. og hvem ville kunne påvise, at der er tale om tvang over for pigen?
  Hvad har hendes alternativ til ægteskabet været?

  En dansk pige på 15 i et forhold og med et barn i vente har efter al sandsynlighed haft et valg.

  Men med den megen kritik af alt, hvad integrationsministeren foretager sig, kan man nu alligevel have sin stille undren: Vi modtager mange “mindreårige” alenekommende asylansøgere. Så godt som alle er de drenge/unge mænd, som i nogle tilfælde i hvert fald ser ud til at være langt over barnealderen; men status som barn giver flere rettigheder. (lettere asyl, frihed til leg, undervisning) Piger, som næppe har haft mulighed for at komme, andet end som nogens hustru, har, skønt de er mindreårige, ikke nær samme rettigheder.

  Beskyttelse mod personlig forfølgelse?
  For de unge mænd er det håbet om “en bedre tilværelse”. For de unge piger blev det forpligtelsen over for en (måske ældre) ægtemand, de næppe kendte noget til før ægteskabet, og måske 3-4 graviditeter før deres jævnaldrene får studentereksamen.

  Den dag pigen bliver gammel nok til (forhåbentlig) at opfatte, at dansk lov faktisk giver også hende rettigheder, kan hun med god ret spørge: “Hvorfor gjaldt beskyttelsen ikke mig?”

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 13. februar 2016 - 18:24

  Du går ud fra som en given ting – uden at der er behov for nogen som helst undersøgelser – at der i alle tilfælde – hvor en gift pige er under 18 år – er tale om et tvangsægteskab. Hvad bygger du den viden på?

  • #3 by Karen E. Hansen on 13. februar 2016 - 23:01

   Nej, jeg gik ud fra det som sandsynligst i situationen, hun kan være tvunget af omstændighederne – eller evt. af bekymrede forældre i utrygge forhold.
   Hvad der slog mig var forskellen: De store drenge/unge mænd, der har status som børn, og som har udsigt til uddannelse, selvbestemmelse m.m. og så den måske yngre pige, hvis fremtid er fastlagt på forhånd.
   Selvfølgelig kan det altid tilskrives mine fordomme – men som 15-årig, gift og gravid i et fremmed land er det nu ikke nemt at forestille sig at have egne rettigheder, som i DK – hvilke ‘kan være lidt andre end i hendes bagland.
   Men heller ikke her er der et reelt alternativ for hende – hvis tvivlen ikke må komme hende til gode.
   Det er Ikke forargelse, men opmærksomhed på, hvor meget sværere det altid er at være pige – og hvor let iveren for at være retfærdig nok over for asylsøgernes kultur kan lade netop pigerne i stikken.

 3. #4 by Günther Kipp on 2. marts 2016 - 13:25

  Jeg kan ikke forstå at vi skal dømme disse mennesker uden nogen som helst undersøgelse af de reelle forhold

 4. #5 by Vagn Rydeng on 8. marts 2016 - 07:50

  Hej Mogens

  Keg er glad for din kommentar, jeg sad netop og “hidsede mig op” over den aktuelle sag med asylægteparret hvor kvinden er 17, og gravid, og skulle undersøge praksis for kongebreve!

  Her fik jeg de svar jeg ledte efter, tak for det.

  Det mindste man kunne gøre, i stedet fot at skære alle over den samme negative kam, var at interviewe ægtefællerne hver for sig.

  Et tvangsægteskab skal selvsagt ikke accepteres, uanset alder og andre omstændigheder, men et frivilligt ægteskab, der opfylder de gængse kriterier for et kongebrev, skal respekteres, såfremt begge ægtefæller ønsker det!

  Venlig hilsen

  Vagn Rydeng

 1. anggayuhbatik.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: