Fra Saudi Arabien til Grimhøj

I disse dage besøger Danmarks kronprins og kronprinsesse sammen med udenrigsministeren og andre ministre Saudi Arabien for at styrke handelssamkvemmet mellem de to lande og for at styrke den politiske og militære alliance i Mellemøsten. Danmarks handelspartner og alliancepartner, Saudi Arabien, er et samfund, som bygger på en meget ekstremistiske udgave af islam, nemlig wahhabismen. Der er ikke en eneste kristen kirke i landet, konversion fra islam til kristendom er forbudt, og frafald fra islam straffes med døden. Utugt straffes med stening. Kvinder diskrimineres. Osv.

I dag er det så kommet frem, at TV2 med skjult kamera har afsløret, hvad der foregår i Grimhøj-moskeen i Århus, og i de kommende dage kan vi se frem til en række udsendelser, der vil dokumentere moskéens holdninger. Hvis man har fulgt blot en lille smule med i udviklingen i muslimske miljøer i Danmark, kommer denne afsløring ikke på nogen måde som en overraskelse. Grimhøj-moskéen har i årevis været kendt som en af de mest ekstreme moskéer i Danmark. Grimhøj-moskéens undervisning afspejler punkt for punkt den virkelighed, som vore danske udsendinge møder i Saudi Arabien. Forskellen er blot, at mens Grimhøj-moskéen heldigvis ikke har magt til at indføre deres ekstreme samfundsidealer, så har denne ekstreme samfundsmodel været en virkelighed i Saudi Arabien i mange år.

Uden at kende til Grimhøj-moskéens konkrete teologiske inspirationskilder og dens internationale forbindelser så kan man dog med sikkerhed konstatere, at Saudi Arabien gennem mange år har brugt mange af sine olie-milliarder på at udbrede denne ekstremistiske udgave af islam, som vi finder i Grimhøj-moskéen, mange steder rundt om i verden. Det er da også meget påfaldende, at der er et stort sammenfald i de holdninger, som Islamisk Stat har og praktiserer, og de holdninger, som praktiseres i Saudi Arabien.

Når det gælder Danmarks samarbejde med Saudi Arabien, så må vi nok se i øjnene – uanset hvor pinefuldt det kan være – at det langt fra altid er vort samfunds grundlæggende værdier, som er styrende for vor udenrigspolitik, heller ikke når det gælder Danmarks samarbejde med Saudi Arabien.

Når det gælder Grimhøj-moskéen, så må det danske samfund naturligvis kræve, at moskéens imamer og andre ledere og medlemmer overholder landets love. Det vil sige, at de kan og skal straffes, hvis de har begået ulovlige handlinger eller opfordret nogen til at begå ulovlige handlinger. Men i et demokrati er det naturligvis – selvom det undertiden kan opleves pinefuldt – tilladt at have holdninger, som strider mod samfundets grundlæggende værdier. Det er således for eksempel ikke forbudt at gå ind for dødsstraf – uanset om inspirationen til denne strafform kommer fra USA eller fra Saudi Arabien – selvom det strider i mod vores grundlæggende værdier.

Samtidig må der naturligvis gøres alt, hvad der kan – inden for lovens rammer – for at modvirke den holdningsmæssige radikalisering, der udgår fra miljøer som fx Grimhøj-moskéen. Og samtidig er det meget påkrævet, at vestlige demokratiske lande gør hvad de kan for at dæmme op for Saudi Arabiens eksport af den wahhabisme, som rundt om i verden – og også i Danmark – gøder jorden for ekstremisme.

Christiansfeld, søndag, den 28. februar 2016
Mogens S. Mogensen

 

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 1. marts 2016 - 08:31

  Tak for en klar udmelding om wahhabismen og Saudi Arabiens promovering af den i Europa. Men måden at dæmme op for religiøs/politisk ideologi har i Europas nyere historie været at kunne tale frit og også kritisere religion. Den ret er under pres p.g.a frygt for at “krænke” et mindretal – og vel af frygt for uro. For eksempel er det nyligt blevet dømt kriminelt i Danmark at sammenligne islamismen med nazisme (trods M. Mozaffaris bog om islamisme).
  Hvad hjælper TV2-udsendelserne, hvis netop den wahhabistiske samfundsmodel ikke kan udsættes for kritik af sin ideologi i DK – af hensyn til den nye brug af racisme/blasfemiparagraffenne?
  Det ville sikkert glæde saudierne at høre.
  Venlig hilsen
  Karen

 2. #2 by Svend Jespersen on 1. marts 2016 - 22:25

  Kære Mogens.

  Du skriver, at du ikke kender “Grimhøj-moskéens konkrete teologiske inspirationskilder og dens internationale forbindelser”.

  De konkrete teologiske inspirationskilder er der da ingen muslimer, især ikke blandt imamerne, som forsøger at hemmeligholde.

  Venlig hilsen
  Svend

 3. #3 by Mogens S. Mogensen on 2. marts 2016 - 21:01

  Svend Jespersen, jeg ved ikke om Grimhøj-moskéen og dens imamer og ledere har direkte forbindelser til Saudi Arabien.
  Vh Mogens

 4. #4 by Svend Jespersen on 2. marts 2016 - 23:30

  Kære Mogens.

  Moskeen har muligvis “internationale forbindelser” til Saudi Arabien, men dens og alle muslimers teologiske inspirationskilder kan da ikke være andet end Koranen og profetens ord og gerninger. Jeg er overbevist om, de vil give dig det samme svar.

  Venlig hilsen
  Svend

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: