Grimhøj- og Panama-afsløringerne har naturligvis ikke noget til fælles….

Jeg ved ikke, hvordan jeg fik den skæve tanke at lede efter en sammenhæng mellem Grimhøj og Panama, eller mere præcist, TV2s afsløringerne af, hvad der var foregået i Grimhøj-moskéen og andre arabiske moskéer, og de seneste afsløringerne af, hvad der var forgået på Mossack Fonesecas kontor i Panama. Efter en hurtig søgning på nettet, der ikke viste, at nogen havde set en sammenhæng, er jeg parat til at indse, at det kun var en skæv tanke, som jeg hurtigst muligt skal få ud af hovedet. Men inden jeg selvfølgelig gør det, vil jeg blot lige opsummere, hvad det var for nogle blot tilsyneladende paralleller, som havde forvirret mig.

Både i Grimhøj og Panama-sagen er der tale om afsløringer af forhold, som har overrasket, chokeret og forarget den brede offentlighed.

Både i Grimhøj- og Panama-sagen er afsløringerne sket ved brud på privatlivets fred, og det er i begge tilfælde begrundet med henvisning til sagernes alvorlige karakter og offentlighedens interesse.

Både i Grimhøj- og Panama-sagen er der penge på spil. Meget tyder på, at Grimhøj-moskéen og andre moskéer har fiflet med offentlige midler, og – som statsministeren har sagt det, så vil man ikke være til grin for sine egne penge. Meget tyder på, at der i Panama-sagen er blevet fiflet med skattebetalingen, idet en bank måske har hjulpet rigmænd og firmaer med at skjule deres penge for bl.a. det danske skattevæsen.

Grimhøj- og Panamasagen har det tilfælles, at det er usikkert, i hvor høj grad der er sket deciderede lovovertrædelser, men sandsynligvis er man i begge tilfælde gået til kanten af loven og har udfordret lovens grænserne for hvad imamer og spekulanter kan tillade sig at gøre. Under alle omstændigheder er der tale om en moralsk angribelig adfærd.

Både i Grimhøj- og i Panama-sagen er der tale om eksempler på parallelsamfund, hvor man forsøger at etablere sine egne spilleregler og beskytte sig mod udenforståendes nysgerrige og kritiske blikke. I Grimhøj-sagen er der måske tale om ghettoer i Danmark, hvor man forsøger at undgå almindelige danske regler, og i Panama-sagen er der tale om skattely i et fjernt land, Panama, hvor man også forsøger at undgå danske regler.

Der er en udbredt enighed om, at der både i Grimhøj- og Panamasagen er tale om mennesker og miljøer, som er på alvorlig kollisionskurs i forhold til grundlæggende danske værdier. I begge tilfælde er der foregået ting, som truer sammenhængskraften i det danske samfund.

Men – som sagt – så er der blot tale om tilsyneladende paralleller, som har forledt mig til den skæve tanke, at Grimhøj-sagen og Panama-sagen skulle have noget som helst væsentlig til fælles. Så derfor, kære læser, skynd dig at glemme den skæve tanke, som jeg fik, men som jeg nu har slået ud af hovedet.

Christiansfeld, søndag, den 10. april 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: