Den frygtindgydende Høgh

Marie Høgh er en dygting retoriker, ja, en frygtindgydende dygtig retoriker, som det bl.a. fremgår af hendes debatindlæg i Berlingske den 14. April, ”Fjenden er i landet, smilende går han rundt iblandt os”.

Da vi lige har passeret den 9. april, tager hun med stor effekt afsæt i besættelsestiden, hvor hele Danmarks eksistens var på spil. Her er hendes pointe, at befolkningen efterhånden vænnede sig til at være besat af nazisterne og al den undertrykkelse og vold, som det førte med sig. Men efterhånden vågnede danskerne op, og man ”gjorde stadig mere oprør og mistroen bredte sig. Alle begyndte at se sig over skulderen – er der nogen, der går fjendens ærinde?”

Med tre elegante sætninger fører Marie Høgh læseren fra besættelsestiden lige ind i nutiden. ”Meget undertrykkelse og vold skulle begås før alle forstod alvoren. Hvor meget i dag? Dengang rejste folket sig; de kan gøre det igen.”. Implicit siges det, at ligesom vi i 1940-45 var besat af nazisterne, sådan er Danmark også i dag besat af – ja, det siges ikke direkte, men tanken ledes med fast hånd til islam – eller repræsentanter for islam. Lige som frihedskæmperne gik til angreb mod de nazistiske besættere, så appelleres der til, at danskere i dag går til modstand mod den islamiske besættelse. Og så tegner Marie Høgh et billede af Danmark som om vi virkelig var i en krigssituation. På denne måde forsøger Marie Høgh som en politisk agitator at føre folket ind i en modstandskamp mod den islamisk besættelse.

Men Marie Høgh er ikke kun en frygtindgydende dygtig retoriker – og agitator- men også frygtindgydende i en mere bogstavelig betydning af ordet. Marie Høgh beskriver situationen i Danmark i dag sådan, at ”vi kan ikke se, hvem der er ven og fjende. Det er faktisk svært at kende forskel”. Der er også indvandrere (og her tænker hun sandsynligvis på muslimer), der er venner af Danmark og det danske samfund, men ”Andre er kun venner på overfladen – trods opholdstilladelse og statsborgerskab. Det er femtekolonnefolk. En usynlig fjende, det ved enhver” [her må jeg lige i parentes indskyde, at jeg ikke vidste det!]. Og krigsretorikken fortsætter: ”Vi skal vogte os for den fjende, der udgiver sig for at være ven. Med veltrimmet skæg og nystrøget skjorte er han tilsyneladende velintegreret. Ingen vogter sig for den uskadelige. Men fjenden er i landet, smilende går han rundt iblandt os”.

Som Løgstrup har mindet os om, så er tillid en af de spontane livsytringer, der eksister som noget grundlæggende i mennesket. Det er noget, som vi ikke selv kan skabe, men kun nedbryde. Det, Marie Høgh er gør, er at indgyde frygt i danskerne overfor vore muslimske medborgere og medmennesker, og dermed gør hun, hvad hun kan for at nedbryde tilliden i befolkningen. Hun siger til os, at vi ikke som udgangspunkt skal have tillid til vore muslimske venner, for enhver af dem kunne være en usynlig fjende, der kan sammenlignes med den nazistiske besættelsesmagt og dens medløbere. Der er naturligvis grund til at frygte terrorister og at træffe alle nødvendige forholdsregler for at forebygge terrorisme, men at forsøge at indgyde frygt for alle muslimer er at så splidagtighedens og konfliktens frø i det danske samfund.

I stedet for at indgyde frygt, som nedbryder tilliden mellem mennesker, er der brug for at værne om tilliden i et samfund, som – om vi kan lide det eller ej – i disse år bliver mere og mere mangfoldigt. Derfor ville det være ønskeligt, om Marie Høgh ville bruge sin frygtindgydende dygtighed til som politiker og præst til ikke at indgyde frygt, men indgyde mod i befolkningen til at tage fat på vore fælles udfordringer.

Christiansfeld, søndag, den 17. april 2016
Mogens S. Mogensen

 

 

 

Reklamer
  1. #1 by Anne l krogh on 10. januar 2017 - 00:18

    Helt rigtigt set og godt talt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: