Hvorfor har så mange muslimer i Iran valgt at blive kristne?

Hvad er forklaringen på, at mens der i 1979 måske kun var 500 kristne med muslimsk baggrund, så er der i dag mindst 100.000 og måske langt flere? I I bogen ”Too many to jail. The story of Iran’s new Christians” (2014) forsøger Mark Bradley at identificere de faktorer, som bevirker, at iranske muslimer tiltrækkes af den kristne tro.

Efter at have talt talrige iranske muslimer, der inden for de seneste 25 år er konverteret til kristendommen, er forfatterens konklusion klar: ”Iranere har en instinktiv kærlighed til Jesus.” Jesus er jo omtalt i 15 af koranens 114 kapitler, så iranske muslimer kender til Jeus fra deres egne skrifter, hans fødsel, hans mirakler, han tjeneste og hans død.

Billedet af Jesus som en kærlig spirituel mystiker og ”healer” bekræftes af nogle af Irans største poeter, som fx forfatteren til Irans nationalepos ”Shahnameh” og mystikeren Rumi, Ali Khaghani, hvis mor var kristen, Hafiz, der er Irans mest berømte og populære lyriker. Alle disse poeter portrætterer Jesus på en måde, så han tager sig ud som mere end en almindelig profet. Det er da også påfaldende, at man hos disse digtere ikke kan finde lignende referencer til andre religiøse ledere. Lige som iranske muslimer lærer koranvers udenad, sådan kan de fleste iranere lange passager af disse digter udenad.

Dertil kommer, at shi’a-islam, som er iranernes religion, på en måde har tilknytningspunkter til kristendommen end sunni-islam. Shi’itternes helt, Hussein, der er profeten Muhammeds barnebarn, valgte selv martyrdøden for en retfærdig sag i slaget ved Kerbala. Hvert år ved Ashura-festen mindes shi’itterne Husseins død, der nærmest tillægges forløsende betydning. En efterkommer efter Hussein, Mahdi, forsvandt i det 9. Århundrede, og er nu en slag skjult Imam, men forventes at vende tilbage for at genoprette retfærdigheden. Parallellerne til kristendomen er åbenbare.

Lige siden Khomeinis revolution i 1979 er USA blevet kaldt ”Den Store Satan” og der har været konstant kritik af Vesten. Ikke desto mindre har den kendte Mellemøst-ekspert Scott Peterson skrevet om Iran, at ”hidden behind the mullah’s mask is the most unashamed pro-American population in the Middle East”. Forklaringen er, at amerikanere og iranere har langt mere til fælles end man lige skulle tro. De er begge meget venlige, udadvendte. De kan begge lide store huse, store biler, store måltider. Begge har stor selvtillid fordi de ved, de kommer fra store lande. Iranerne beundrer ”den amerikanske drøm”, og de er meget optaget af moderne teknologi. Og iranere sætte dybest set. pris på frihed inden for en retsstats rammer, som de kender det fra USA. Respekten og beundringen for USA og Vesten påvirker iraneres syn på kristendommen, fordi USA og Vesten betragtes som kristne lande.

Der har været kristne menigheder i Iran lige siden det 3. Århundrede og måske endnu før, og der er gamle stadig armenske og assyriske menigheder, men de har forbud mod mission og mod at tage imod konvertitter fra islam. Og siden 1979 har ingen kirke fået tilladelse til at etablere sig. Det har imidlertid ikke hindret kristendommens vækst i Iran, tværtimod. De mange tusinde nye kristne med muslimsk baggrund samles derimod i talrige husmenigheder, som har lettere ved at navigere under myndighedernes radar. Og dog, så tyder det på, at myndighederne godt ved, hvad der foregår, og også ind i mellem slår hårdt ned på især lederne i husmenigheder. Forfølgelsen har imidlertid ikke haft den effekt, at den har standset kristendommens vækst eller hæmmet de kristnes frimodighed. Tværtimod. Og nu er situationen i Iran den, som bogens titel indikere, at de kristne er ”Too many to jail”!
Christiansfeld, mandag, den 2. maj 2016
Mogens S. Mogensen

  1. #1 by coin on 20. september 2017 - 14:41

    you’re actually a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible.
    It sort of feels that you are doing any unique trick.
    Moreover, The contents are masterpiece. you have performed
    a wonderful task in this subject!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: