Globalisering, religion og stat (Miroslav Volf, ”Flourishing” – 4)

I bogen ”Flourishing” argumenterer Miroslav Volf, som undertitlen lyder, for, ”Why we need religion in a globalized world”, og i den forbindelse viser han, hvordan globaliseringen også påvirker religion og stat og forholdet mellem religion og stat. Når et religiøst samfund er sammenfaldende med samfundet som helhed, kan religion bidrage til at integrere samfundet og give regeringen en legitimerende ideologi. På denne måde har religioner i århundreder fungeret som ”politiske religioner” mange steder i verden. Men når der i et samfund er flere religioner, eller flere varianter af den samme religion, så kan en enkelt religion ikke længere uantastet artikulere forbindelsen mellem det politiske samfund og den transcendente orden og på den måde integrere samfundet

Glo.baliseringen har bidraget kraftigt til at forvandle monoreligiøse samfund til samfund med mange religioner og ikke-religiøse tilværelsesforståelser, og derved er forbindelsen mellem religion og stat blevet svækket eller helt afbrudt i mange lande. Men samtidig har netop denne globalisering fremkaldt en reaktion, hvor nationalreligiøse grupper kæmper for at genetablere forbindelsen mellem den nationale identitet og en bestemt religion. Det ser man blandt religiøse zionister i Israel, ”the Christian right” i USA, buddhister i Sri Lanka og politisk islam i en række muslimske lande.

Når en religion søger at blive dominerende i et flerreligiøst samfund og udøve den integrerende funktion har det en række negative konsekvenser – også for religionen selv. Religionens tilstræbte dominans ender ofte med, at religionen bliver instrumentaliseret og gjort til en tjener for de politiske magthavere. Religionen kommer til at betale for sin religiøst dominerende stilling med tab af identitet, idet den forvrænges og skævvrides, når den fx bruges til at markere etnokulturelle grænser og religiøst legitimere regeringer. Undertiden går det så galt, at religionerne kommer til at legitimere vold mod borgere i landet og mod fremmede nationer. Volfs konklusion er, at ”når verdensreligioner indgår ægteskab med staten, mister de indflydelse, identitet og omdømme”.

Når set gælder verdensreligionernes forhold til samfund og stat, er det imidlertid Volfs opfattelse, at globaliseringen ikke er religionernes fjende, men snare deres ven. Ved at skabe flerreligiøse samfund, giver globaliseringen verdensreligioner en mulighed for at vende tilbage til deres udgangspunkt, dvs. ikke at være stamme- eller nationale religioner, men universelle religioner, der henvender sig til hvert enkelt menneske med et transcendent budskab, og religioner, der har universelle visioner for det gode liv.

Globaliseringen giver altså i dag hver enkelt verdensreligion en mulighed for at opgive dens selvbedrageriske, voldsfremkaldende og nytteløse drøm om i samarbejde med staten at kontrollere det offentlige liv og i stedet bakke op om det ikke bare politisk men også religiøst mangfoldige samfund – og dermed blive sat fri til som religion med en transcendent forankret vision for det gode liv – og dertilhørende menneskesyn og etik – at spille den rolle i det offentlige rum, i det globaliserede samfund, som der i høj grad er brug for i dag.

Århus, tirsdag, den 17. maj 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by on demand logistics on 22. juni 2016 - 09:27

  Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long)
  so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I as well
  am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any helpful hints for first-time blog writers?
  I’d really appreciate it.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: