Ej blot til lyst

Forleden blev der for første gang i 1000 år åbnet et gudehov i Danmark, altså et asa-tempel, som dem vikingerne byggede. Det var modeeksperten Jim Lyngvil, der havde bygget et asa-tempel i Korinth på Sydyn.

Da jeg så overskriften, tænkte jeg, at det nok var et smart turistmæssigt forsøg på at lægge sig i slipstrømmen for den voksende interesse for vikingetiden ikke bare i Danmark men også internationalt. Et sådant gudehov ville sikkert kunne tiltrække mange turister – og jeg må indrømme, at jeg også godt kunne fristes til at se et sådant bygningsværk og høre om, hvordan det blev brugt i asa-religionen i vikingetiden og fx få forklaret hvordan man foretog et blot, altså en ofring til Odin og Tor og andre guder.

Men ved nærlæsning af artiklerne om emnet blev jeg klar over, at det ikke bare var for sjov eller af hensyn til turisterne, at Jim Lyngvild havde bygget dette tempel. Jim Lyngvild er asa-troende og har de sidste 15 år været medlem af trossamfundet for asatroende, Forn Sidr, der i 2010 blev godkendt som et af ”de fra folkekirken afvigende trossamfund”, på linje med kristne frikirker, muslimske moskéer buddhistiske templer. Vi har heldigvis religionsfrihed i Danmark, og derfor skal der naturligvis også være plads til et asa-troende trossamfund, der skal have de samme rettigheder som andre godkendte trossamfund.

I et interview på www.religion.dk fra 2012 fortæller han, at han ”i hverdagen dyrker sin tro og ritualer i det lokale blotlaug Nordisk Tingfælling”. Noget af det, der if. Lyngvild virker tiltrækkende ved asa-troen er ”den konsekvenstænkning, som asa-troen er et udtryk for. Det handler ikke bare om at vende den anden kind til, men om at opføre sig ordenligt, hvis man ikke vil straffes. Troen er mere sort-hvid end kristendommen og gør op med blødsødenheden”. Og i et indlæg i BT sidste år skrev han, at ”Kristendommen er jo det værste, der er sket i danmarkshistorien, den har skabt en nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler.”

Asa-religionen er en før-kristen dansk religion, og Jim Lyngvilds tilslutning til denne religion må forstås som et ønske om at vende tilbage til den kultur og religion, som danskerne havde, før kristendommen begyndte at sætte sit præg på samfundet og dets kultur. Den voksende interesse for asa-religionen flugter måske meget godt med, at der i disse år ruller en nationalistisk bølge hen over Europa og også Danmark, hvor der lægges vægt på de nationale værdier og den nationale kultur.

Det er imidlertid meget tankevækkende, det var to af dansk politiks fremmeste værdikrigere, der var med til at indvie templet, nemlig folketingets formand, Pia Kjærsgaard, fra Dansk Folkeparti og Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg fra Venstre. Disse to prominente politikere er meget optaget af symbolpolitiske tiltag og lægger ofte stor vægt på betydningen af at sende ”signaler”. Det spørgsmål, som man må stille sig, er, hvorfor disse to værdikrigere, valgte at sætte tid af i deres travle politikerliv, til at deltage i åbningen af dette gudehov, som for øvrigt fik navnet Mannheim, for det var helt åbenbart ikke blot, fordi de havde lyst til lidt adspredelse eller en turistmæssig oplevelse?

Politikere er i de senere år blevet meget bevidste om religionens betydning i politik, og muligheden for at bruge religion til politiske formål. Regeringsgrundlaget for Løkke-regeringen indeholder således en vigtig passus om, at Danmark er et kristent land. Hvad er det for signaler, Kjærsgaard og Støjberg med deres deltagelse i åbningen af asa-templet ønsker at sende til vælgerne eller segmenter i vælgerkorpset?

Christiansfeld, fredag, den 3. juni 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Jakob Brønnum on 3. juni 2016 - 09:31

  Det lyder fuldstændigt utroligt, at de to nævnte politikere har deltaget. På en måde kan det være en lettelse af de pres, de har lagt på det kristne evangelium i Danmark. Men det er dog ganske særligt bemærkelsesværdigt, at netop de to, der med denne – også i forhold til grundloven – yderste bemærkelsesværdige deltagelse – er landets mest fremtrædende politikere i almindelighed, og i særdeleshed landets mest fremtrædende politikere UDEN UDDANNELSE og derved uden at have skabt sig selv den uddannelsesmæssige dannelse, der giver redskaber og træning i seriøs, kristisk tænkning og perspektivering.

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 3. juni 2016 - 09:43

  Jeg må desværre give dig helt ret 🙂

 3. #3 by Lisbet Christoffersen on 3. juni 2016 - 10:45

  Samtidig med, at absolut ingen politikere kunne finde tid til at indvie en moske i København. Jamen det er jo rystende!

 4. #4 by Mogens S. Mogensen on 3. juni 2016 - 11:03

  Jeg må desværre også give dig helt ret 🙂

 5. #5 by Karen Elisabet Hansen on 4. juni 2016 - 09:25

  Jeg har en stærk fornemmelse af, at der for de to politikere (og venner af Jim Lyngvig) netop er tale om en slags “vikingemuseum” mere end om en tro. Det er i det hele taget svært at se alvor i Asa-troen. Manglende uddannelse og kritisk tænkning? Måske. Men det gør nok signalet “ufarligt”. Desværre er det vel på samme plan, når politikere viser en “rystende” mangel på vilje til at deltagelse i en moske-indvielse.
  “Farligt signal” uden begrundelse.
  Der kunne være begrundelse for ikke at deltage, f.e. politisk en evt. økonomisk afhængighed af Qatar eller Iran eller teologisk, at islam er en direkte modsigelse af Kristus-troen. Eller modsat for at deltage, at landet skal praktisere religionsfrihed “for Loke så vel som for Thor”… sammen med ytringsfrihed. Men om det er uddannelse og kritisk tænkning, der mangler, eller bare mod?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: