Ulvetider

I denne uge blev vi mindet om, at det er ulvetider vi lever i. Jeg tænker ikke her på, at vi har sluppet ulve løs i den danske natur. Vi tilbragte hele ugen i et sommerhus i Thy nationalpark, som er et af de områder, hvor undersøgelser af DNA spor viste, at der havde været en ulv på spil, men vi så nu ingen ulve. Spørgsmålet er nu også, om der er så mange ulve i Danmark, som man hidtil har antaget. En overgang troede man, at der havde været op til fyrre ulve; nu har videnskabsmændene reduceret antallet til fire, men der er altså ulve derude i de vilde danske natur.

Det er ulvetider, vi lever i. For et år siden, på Bastille-dagen nøde vi aftenen sammen med tusinder af andre, franskmænd og turister, på Promenade des Anglais i Nice. Stort var chokket derfor, da vi i torsdags, den 14. juli, hørte den frygtelige nyhed om terrorangrebet i Nice. 84 tilfældige mennesker blev dræbt og mange flere alvorligt såret, da Mohamed Lahouaiej-Bouhlel kørte en 19 ton tung lastbil ind i folkemængden, der fejrede Frankrigs Bastilledag på den smukke og meget populære Promenade des Anglais. Meget tyder på, at det var tale om en såkaldt ”ensom ulv”, der havde gennemført den grusomme terrorhandling. Men ensomme ulve kan med god grund fremkalde endnu mere frygt end truslen fra andre typer terrorister. På Facebook, hvor nogle råber højere og højere om en forestående krig med islam og muslimer, er der også folk med stort kendskab til nordisk mytologi, der ligefrem mener, at nu var Fenris-ulven sluppet løs – som jo if. mytologien fører til ragnarok, dvs. verdens undergang.

At det er ulvetider, vi lever i, blev tydeligt med de seneste dramatiske begivenheder i Tyrkiet. Fredag aften blev Tyrkiets befolkning – sammen med omverdenen – overrasket af et militært kupforsøg. Flere end 265 personer blev dræbt og mange flere blev såret. At kupforsøget mod en demokratisk valgt regering mislykkedes, må ses som en sejr for demokratiet i Tyrkiet. Og dog, så tyder præsident Erdogans reaktion på kuppet på, at det i sidste ende ikke bliver nogen sejr for demokratiet og retsstaten. Når Erdogan kalder det mislykkede kup en ”Guds gave” – fordi det giver ham mulighed for at rense ud blandt hans kritikere – og straks afskediger 2700 dommere, så er der grund til at betvivle, at han er et uskyldig får, der angribes af ulve, men måske selv er en ulv i fåreklæder. Desværre er det ikke kun Erdogan og hans parti AKP, der praktiserer en form for illiberalt demokrati, det samme oplever vi desværre også i nogle europæiske lande og hos forskellige politikere i vesten.

Som om det ikke var nok i disse ulvetider, så oplevede vi i denne uge noget, som på den storpolitiske scene kunne give al mulig grund til at råbe ”ulven kommer”. Forleden kom afgørelsen fra Den Internationale Domstol i Haag, hvor Den Permanente Voldgiftsret gav Filippinerne ret i grænsestridighederne med Kina i det Sydkinesiske Hav, hvor der bl.a. er store olieforekomster, en afgørelse, som Kina har nægtet at accepter. Som tidligere udenrigsminister Uffe Ellemanna Jensen skrev forleden i Berlingske Tidende, så er ”Det farligste sted i verden lige nu […] ikke Cote d’Azur eller Damaskus eller Bagdad eller Sydsudan, eller hvorfra de uhyggelige meldinger fylder medierne. Det farligste sted er Det sydkinesiske Hav. For her afgøres det i den kommende tid, om det internationale lovbaserede system, som har tjent os godt siden Anden Verdenskrigs afslutning, vil bryde sammen. Risikoen for en væbnet konflikt mellem først og fremmest Kina og USA kan ikke afvises”. Og så vil jeg for egen regning tilføje, at dertil kommer, at det internationale retssystem med flygtninge- og menneskerettighedskonventioner også er under pres i en række lande i Vesten, og også i Danmark.

Tiden vil vise, om Mohamed Lahouaiej-Bouhlel var en ensom ulv, om Erdogan er en ulv i fåreklæder, om Kinas adfærd giver grund til at råbe ”ulven kommer” – og om Fenris-ulven virkelig skulle være sluppet løs? Men hvorom alt er, så kan der desværre ikke herske nogen tvivl om, at det på mange måder er ulvetider, vi lever i.

Christiansfeld, søndag, den 18. juli 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: