Islamisk Stats foreløbige sejre i Europa

Dette år har været et ”annus horribilis” pga. af alle de terrorhandlinger, som Islamisk Stat og dens sympatisører har gennemført flere steder i Europa. Samtidig med at Islamisk Stat tilsyneladende har lidt flere nederlag i Irak og Syrien, har de imidlertid med deres terrorangreb i Europa og sin propaganda skaffet sig to foreløbige sejre her i Europa.

For det første er det lykkedes Islamisk Stat at overbevise en ikke ubetydelig del af befolkningen i Danmark og andre europæiske lande om, at islam er en voldelig for ikke at sige terroristisk religion. Det vil sige, at Islamisk Stat ikke blot repræsenterer en ekstrem tolkning af islam, som ligger langt fra den form for islam, som de allerfleste muslimer følger, men at Islamisk Stat – når det kommer til stykket – udtrykker islams sande væsen.

For det andet er det lykkedes Islamisk stat at overbevise en ikkeubetydelig del af befolkningen i Danmark og andre europæiske lande om, at Vesten – og dermed kristendommen – er i krig med islam, og at der altså pågår en borgerkrig mellem muslimer og kristne i Europa i dag. Det vil sige, at den terror, som Islamisk stats sympatisører har begået ikke blot er at betragte som en meget alvorlig form for kriminalitet, nemlig terror som politi og efterretningsvæsen skal bekæmpe, men er aktører i en borgerkrig.

Det er tankevækkende, at det er en tolkning af islam og situationen i Europa, som en række toneangivende debattører og politikere på den højrenationale fløj i Danmark og mange andre lande i Europa i dag langt hen ad vejen deler, og som de arbejder målbevidst om at overbevise resten af befolkningen i Danmark og Europa om. De mest markante holdningstilkendegivelser i Danmark finder man på de sociale medier, men efterhånden dukker de også op i andre medier og i den politiske debat. For dem, er det er ikke bare Islamisk Stat, der er problemet, det er islam, der er et problem, og vi er på randen af eller allerede midt i en borgerkrig med islam. I disse miljøer bliver dem, der ikke accepterer ovenstående tolkning af islam og situationen i Europa karakteriseret som naivister, som folk der holder hånden over islam, som ikke vil se virkeligheden i øjnene, som går muslimernes ærinde, eller som ligefrem er landsforrædere.

Der er heldig vis også bl.a. politikere og forskere, der har en anderledes vurdering af islam. Fx end den vurdering, som DFs Martin Henriksen har, når han i en artikel i Kristeligt Dagblad den 17. august kæder terrorisme og islam sammen.I den forbindelse udtaler Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen bl.a. , at ”Den her sammenkædning Martin Henriksen laver mellem terrorisme og en af verdens største religioner, den er jeg ganske enkelt ikke enig i. Der findes mere end halvanden milliard muslimer i verden, og de skal ikke tages til indtægt for få personers vanvittige handlinger”. I samme artikel skriver islam-forskeren Jakob Skovgaard-Petersen, at ”I bund og grund er det det fortolkningen af Koranen, der er afgørende. Og bogen har rigtig nok voldelig passager, men størstedelen af verdens muslimer fortolker jo ikke passagerne som en egentlig voldsopfordring….”

Forhåbentlig bliver det velovervejede og gennemtænkte vurderinger som Ellemann-Jensens og Skovgaard-Petersens, der kommer til at ligge til grund for flertallets af borgernes og af politikernes holdning til Europas muslimer, i en tid, hvor Islamisk Stat og deres sympatisørers terrorangreb har spredt skabt skræk og rædsel. Det ville være katastrofalt for Danmark og det øvrige Europa, hvis Islamisk Stat vandt den endelige kamp om tolkningen af islam og situationen i Europa. Vi står ikke foran eller midt i en krig med islam eller Europas muslimske befolkning, men midt i en kamp mod terrorister, der ganske vist er muslimer, men hvis tolkning af islam ikke repræsenterer det store muslimske flertals forståelse af islam. Og i denne kamp er det store flertal af muslimer, som ikke deler Islamisk Stats holdninger, og som igen og igen tager afstand fra Islamisk Stats ugerninger, ikke vore fjender, men vore allierende.

Christiansfeld, torsdag, den 18. august 2016
Mogens S. Mogensen

 

NB: Jeg har i teksten skiftet ordet  “nationalkonservativ” ud med  ordet “højrenational”, da det nok er en mere præcis term.

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 18. august 2016 - 17:48

  Kære Mogens,
  I besindighedens navn udelukker du endnu en sejr for islamismen. Den, der på en måde er personificeret i vor egen Naser Khader. Han ønsker sig en reformation af islam med vægtlæggen på forståelsen af Gud som kærlig og tilgivende i stedet for hævngerrig og straffende. – Men han oplever gang på gang at stå alene med sit ønske, ja at blive ugleset og udskældt for det. Han ser nemlig også en tendens til, at debattører i Europa “holder hånden over islam”. Khader taler ikke om islam som problemet, men siger, at islam HAR et problem med den krigeriske udlægning, som vinder terræn.
  Men denne skelnen er ikke nok. Det er ikke tilladt at tale om et teologisk og historisk problem for religionen islam med den uadskillelige politiske side – i stedet ses det som et afgørende problem, at nogen påpeger problemet. Samme Naser Khader kunne forleden holde 20 års jubilæum som personlig afhængig af livvagter. Hvilket præger hans og familiens liv. Hvorfor skal han have livvagter? Fordi han jævnligt trues på livet for sine synspunkter. Denne trussel om vold over for den, der vover at tale om volden i islam som problem, er en gammel sag, og den frygt, som det afføder for ikke mindst muslimer er også en sejr for islamismen.
  Selvfølgelig er besindighed og samarbejde med almindelige muslimer vejen frem; men der er en meget usikker tone bag Skovgaard-Petersens formulering: “størstedelen af verdens muslimer fortolker jo ikke passagerne som en egentlig voldsopfordring… “en egentlig voldsopfordring”!
  Men jeg kan godt se, at Khader i sit sidste indlæg i KD sammenligner Muhammed og Jesus til Jesu fordel, og den slags bliver man jo dræbt for en del steder i verden.
  Mange steder i verden virker det, som om voldeligheden følger islam. Det er kun den seneste tid, det er blevet aktuelt for Europa. Men frygten er en sejr for islamismen – og dens politiske yderpunkt Islamisk stat.

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 18. august 2016 - 18:59

  Kære Karen
  Jeg tror, en artikel i KD i dag giver dig svar på dit centrale spørgsmål om forholdet mellem islam og vold. http://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/det-giver-ingen-mening-haevde-terroristernes-handlinger-ikke-har-noget-med-islam-goere “Det giver ingen mening at hævde, at terroristernes handlinger ikke har med islam at gøre. Men at hævde, at islam er en voldsreligion, blokerer for tænkningen i stedet for at fremme den”
  Venlig hilsen
  Mogens

  • #3 by Karen E. Hansen on 18. august 2016 - 20:28

   Jo, den artikel har jeg da læst! Det er vigtigt ikke at kalde islam en voldsreligion, for det blokerer for tænkningen – og vel samtalen. Det er udspillet fra den professor. Han sidder på et vestligt universitet og udtaler sig ikke direkte om voldens problem i forhold til islams oprindelseshistorie. Et så dristigt skridt som Khaders at nævne profeten på en ikke helt ukritisk måde, det holder han sig nok fra.
   Men er det virkeligt din mening, at det bedste, vi kan gøre imod islamismens ideologiske sejrstog, er som Khader siger: “at holde hånden over islam”?
   Jeg er mig temmelig bevidst om, at min kristne trosbekendelse er en modsigelse af kravet om underkastelse under islam, og at den en dag kan blive udlagt som “blasfemisk”, også i Europa. Vi gør ikke meget for at støtte de forfulgte kristne i muslimske lande. Det lader til at være vigtigt også der “at holde hånden over islam”. Jeg savner virkeligt at nogen i den verserende religionsdebat ville vise en åndelig modstand mod islams krav om aldrig at blive modsagt. Hvad enten det følges af frygt for vold eller frygt for at “det går Islamisk Stats ærinde”. Og Europa virker åndeligt lammet over for islams evne til at fylde og dominere. Med vold eller uden.
   Vh
   Karen

 3. #4 by Mogens S. Mogensen on 18. august 2016 - 20:51

  Nej, vi skal kritisere de muslimer, der agiterer for vold og udfører vold med henvisning til islam, og kritisere deres tolkning af islam. Men vi skal ikke give alle muslimer, eller islam i almindelighed, skylden for Islamisk Stats galskab.
  Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: