Løkkeposen

Ved første øjekast fremtræder regeringens 2025 plan, som Lars Løkke forleden præsenterede for alt folket, som en fascinerende løkkepose, undskyld, lykkepose. If. Ordbog over det Danske Sprog er en lykkepose ”en pose, der indeholder en overraskelse, fx en gevinst i form af slik eller legetøj”, og der var virkelig artige overraskelser med gevinster i form af skattelettelser og tilhørende muligheder for merforbrug.

Nu er det jo ikke juleaften, men politik, og politik er if. Erik Rasmussen, der sammen med Poul Meyer i 1959 grundlagde Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, ”fastsættelse og fordeling af værdier med gyldighed for et samfund”. At det forholder sig sådan, bliver helt tydeligt, når man nærlæser Lars Løkkes forslag til, hvordan 2025 planens skattelettelser skal finansieres.

Hvilken omfordeling af værdier er det, som denne plan lægger op til? Hvem er det, der skal betale for skattelettelserne?

 • Det er børnefamilier. Familier med tre børn får børnetilskuddet beskåret for barn nummer tre, og familier med flere børn, får ingen børnetilskud for barn nummer fire og fem osv. Jeg er selv vokset op i en familie med fem børn og var meget glad for det, men regeringen bryder sig åbenbart ikke om at støtte familier med flere børn, og det må så gå ud over disse børn.
 • Det er de studerende, altså de unge under uddannelse. Her bliver SU’en beskåret og bl.a. erstattet af lånemuligheder. Det minder om situationen i min studietid. Og jeg har lige siden, glædet mig over, at jeg – i modsætning til flere af mine medstuderende, der tog alle de lån de kunne – ikke var helt forgældet, da jeg var nyuddannet – og det første år var arbejdsløs. Også lønnen til unge på produktionsskoler beskæres drastisk. Unge med rige forældre, kan måske få hjælp hos dem, men hvad med unge med en anden social baggrund?
 • Det er de ældre, som om nogle år skal på efterløn og pension, som nu må vente et halvt år længere på det. Hvis man er sund og rask, er det naturligvis ikke noget større problem endnu en gang at forlænge arbejdslivet, men hvis man er mere eller mindre nedslidt, kan selv et halvt år være lang tid.
 • Det er mennesker med begrænset arbejdsevne og derfor med behov for revalidering, der får deres revalideringsydelse meget kraftigt beskåret. Hvis man er sund og rask og har sin fulde arbejdsevne, er det naturligvis ikke et indgreb, der kommer til at berøre én, men hvad med dem, der ikke er så heldigt stillede?
 • Det er de langtidsledige og folk på overførselsindkomst, der bliver ramt, når deres ydelser også fremover skal udvikle sig langsommere end den almindelige løn og prisudvikling i samfundet.
 • Det er flygtningene, der skal være med til at betale gildet. Bl.a. fordi man fremover ikke længere vil love at tage imod 500 kvoteflygtninge om året.
 • Det er u-landene, hvis u-landsbistand nu i endnu højere grad omdirigeres til at dække endnu flere af udgifterne til asylansøgere.

Og sådan kunne man blive ved. Indholdet af Løkke-posen er en meget tydelig politik, forstået som ”fastsættelse og fordeling af værdier med gyldighed for et samfund”. Der er tale om en omfordeling af værdier, som ganske vist på ingen måde smadrer velfærdssamfundet, men som utvivlsomt vil bidrage til at øge uligheden i samfundet. Det er muligt, at denne omfordeling af værdier i Danmark vil gøre den samlede økonomiske kage større, men hvis vi bevidstløst fortsætter ad den vej, er der fare for, at flere i fremtiden kommer til at nøjes med smulerne fra de riges bord.

Christiansfeld, fredag, den 2. september 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by miami city portal on 20. november 2016 - 20:56

  I loved as much as you will receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since
  exactly the same nearly very often inside case you
  shield this hike.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: