Kirkerne bag præstekjolen – TV2 om kirkeasyl

Tidligere på året viste TV2 dokumentarserien ”Moskéerne bag sløret”, hvor man kastede et kritisk blik på nogle moskéer. Udsendelserne skabte en stor debat, som også har fået politiske konsekvenser i form af en indgribende religionslovgivning, der er ved at blive gennemført. Nu har TV2 valgt at sætte fokus på kirken. I en henvendelse til ”præster, provster og biskopper” skriver journalist Dorthe Bomann fra TV2 Nyhederne, at ”De seneste år har der været et massivt fokus på indvandrer-, flygtninge- og asylpolitik i medierne . Det er ofte med en religiøs vinkel, nemlig islam. Langt sjældnere nævnes kristendommen”. TV2 har derfor besluttet at ”forsøge at lave en række indslag om den danske kirkes holdning til ovennævnte område med fokus på kirkeasyl og udviste asylansøgere”.

I et spørgeskema til præster, provster og biskopper stilles en halv snes spørgsmål til afkrydsning: ja, nej, ved ikke, eller enig, overvejende enig osv. Otte af spørgsmålene handler om ”at skjule eller hjælpe med at skjule afviste asylansøgere. Endelig spørges de gejstlige om, hvor enige de er i to spørgsmål: ”Ud fra et kristent og næstekærligt synspunkt, er det vigtigt at hjælpe afviste asylansøgere, hvis jeg føler, de er i nød – på trods af at det er ulovligt”, og ”Det kan i nogle tilfælde være kirkens opgave at skjule afviste asylansøgere, også selvom den danske stat har besluttet, at de skal udvises.”

Baggrunden for TV2s fokus på kirkeasyl er helt åbenbart ”Vejledning omkring behandling af anmodning om kirkeasyl”, der i 2015 blev udgivet af Biskop Peter Skov-Jakobsen, Københavns Stift og Mellemkirkeligt Råd. Dermed bliver præmissen for hele spørgeskemaundersøgelsen meget problematisk. For i brev til præster, provster og biskopper skriver journalisten, at ”Jeg er naturligvis klar over, at kirkeasyl betegnes som civil ulydighed, der er strafbart.”

I indledningen til vejledningen siges det om ”Kirken som tilflugtssted”, ”Kirken har et særligt kald til at være fortaler for mennesker, der på den ene eller anden måde er sat uden for fællesskabet, eller hvis liv og identitet er truet. Dette har været kirkens opgave igennem hele dens historie, og denne opgave bliver særligt påtrængende i en globaliseret tid, hvor grænserne for de nationale fællesskaber udfordres. Dette kald er begrundet i Jesu Kristi ord og eksempel.” Og så føjes der til – og det er helt afgørende i denne sammenhæng – at ”Det er ikke vores opgave at udleve dette kald ved at forsøge at skabe en selvstændig kirkelig jurisdiktion eller et parallelt retssystem – samfundets love er selvsagt også gældende i kirkens rum.” Og videre: ” Det arbejde, som kirken påtager sig blandt afviste asylsøgere og andre uden lovligt ophold, må derfor ske på retssamfundets vilkår, også når det udfordrer grænserne for det lovlige.”

Der er ikke tale om, at kirken tager initiativ til at gemme afviste asylansøgere, men at man viser gæstfrihed . Sædvanligvis nægtes ingen adgang til kirkerummet, og kirken vil normalt ikke fjerne nogen med magt, som i sin nød har søgt tilflugt i kirkerummet.” At der på ingen måde er tale om at gemme nogen, understreges af, at der i vejledningen siges, at de relevante udlændingemyndigheder informeres om, hvor den pågældende afviste asylansøger befinder sig.

Lige som det er pressens og mediernes opgave at kaste et kritisk blik på ’moskéerne bag sløret’, er det bestemt også på sin plads at kaste et kritisk blik på ’kirkerne bag præstekjolen’, men i begge tilfælde er det vigtigt, at journalisterne gør deres hjemmearbejde godt og ikke indirekte kommer til at give et fortegnet billede af virkeligheden. Kirkeasyl, som vi forstår det i folkekirken, har altså intet at gøre med at skjule afviste asylansøgere for myndighederne og dermed bryde landets lov, men om at åbne kirkens døre for mennesker i nød.

Christiansfeld, onsdag, den 14. september 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: