49% af verdens migranter er kristne, og 27% muslimer (Religion og migration – 1)

I denne tid er der et meget stærkt politisk, mediemæssigt og folkeligt fokus på migration, og der er også et tilsvarende stærkt fokus på religion (specielt islam). Spørgsmålet er, hvordan sammenhængen er mellem migration og religion? Heldigvis er der gennem årene blevet forsket i dette felt, så vi ikke bare er overladt til anekdoter, myter og fordomme. I bogen ”Religion and Migration. Migrant Faiths in North America and Western Europe” (udgivet på forlaget Polity i 2014) giver den amerikanske professor i sociologi Peter Kivisto en meget interessant indføring i, hvad vi egentlig ved om forholdet mellem religion og migration i Vesten.

Mht. migrationsstatistik og demografi bygger Kivisto på den grundige undersøgelse, som de to fonde Pew og Templeton finansierede, og som i 2012 blev udgivet under ledelse af Paul Conor, ”Faith on the move: The Religious Affiliation of International Migrants”. I 2010 var der 210 millioner migranter, forstået som mennesker, der i mindst et år havde levet og levede i et andet land end der, hvor de var født. De udgjorde 3,1% af verdens befolkning, en stigning på ½ % i løbet af 50 år. De 10 lande, som havde flest internationale migranter, var USA (43 mio), Rusland (12 mio),Tyskland (11 mio), Saudiarabien, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Indien og Ukraine (fra 5-7 mio). USA har 43 mio migranter, som udgør 14% af befolkningen, mod EU 27 landes 47 mio, der udgør 9% af befolkningen. En stor del af migranterne i EU udgøres imidlertid af mennesker, som krydser grænserne mellem EU landene, bl.a. som følge af Schengen aftalen om arbejdskraftens frie bevægelighed.

49% af verdens migranter var kristne, og dermed var de overrepræsenteret, da kristne kun undgør ca. 1/3 af verdens befolkning. 27% var muslimer, hvilket kun er et udtryk for en lille overrepræsentation, da ca. 23% af verdens befolkning er muslimer. Mens de kristne migranters hyppigste destination er USA, fulgt af Rusland, Tyskland, Spanien og Canada, var muslimernes hyppigste destination Saudiarabien fulgt af Rusland, Tyskland, Frankrig og Jordan. I EU udgør de kristne migranter 56% af alle migranter, men ser man kun på de migranter der kommer fra lande uden for EU, så udgør de kristne 42%. Der tegner sig imidlertid en noget andet billede, når det gælder muslimske migranter, der udgør 27% af alle migranter i EU. Men ser man kun på de migranter, der kommer fra lande uden for EU, så er procentallet 39. Det vil sige, at der kommer næsten lige så mange muslimer som kristne migranter til EU fra lande uden for EU.

Islam opleves imidlertid oftere som et problem i Europa end i USA, og en af grundene til det er måske, at kun 6% af migranterne i USA er muslimer, mens de kristne migranter udgør 72%. I 2010 udgjorde muslimerne kun 0,8% af hele befolkningen, og det tal skønnes kun at ville stige til 1,7% i 2030, mens stigningen i en række europæiske lande forventes at blive markant større. I Belgien fra 5,5 i 2010 til 10,2% i 2030, i Sverige fra 4,8 til 9,9%, i Frankrig fra 7l5 til 10,3%, i Østrig fra 5,7 til 9,3%, i Storbritannien fra 4,5 til 8,3% – og i Danmark fra 4,1til 5,6%.

Kivisto konkluderer, at på den ene side er Vestens lande blevet langt mere religiøst pluralistiske pga. migrationen, end de var for 50 år siden, men på den anden side udgør de ikke-kristne befolkninger stadig kun temmelig små minoriteter i Europa og Nordamerika. Kivisto peger imidlertid på en slående forskel i responsen på den religiøse diversitet i Nordamerika (og især i USA) og Vesteuropa. I Nordamerika ses religion i almindelig som noget positivt, som en ressource til at overvinde marginalisering og som en vigtig facilitator for integration, mens man i Vesteuropa ser religion som et problem, som en hindring for inkorporering i majoritetssamfundet. Spørgsmålet er om religion er en ”bro” til inklusion eller en ”barrier” for inklusion. Det er et af de spørgsmål, som Kivisto vil se nærmere på i de følgende kapitler i bogen.

Christiansfeld, onsdag, den 22. september 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: