Verden ifølge Villy

goals

Medierne fortæller igen og igen om nød og elendighed i verden, og antallet af flygtninge i verden har aldrig været højere. Vi får let det indtryk, at verdens tilstand bliver værre og værre. Og tilmed tvivler mange på, at det nytter noget at støtte ulandene gennem ulandshjælp – og derfor er der måske heller ikke mange protester over, at regeringen skærer drastisk i Danmarks ulandsbistand. Dette billede af verdens tilstand fylder mange – godt hjulpet på vej af visse politikere og meningsdannere – med frygt og folk bliver ramt af handlingslammelse.

Men virkeligheden ser anderledes ud, hævdede Danmarks tidligere udenrigsminister Villy Søvndal i aften i Gram Slots lade, da han både holdt foredrag og gav en lille koncert. Baggrunden er hans nye boge ”Med håbet som drivkraft. Fortællinger om politik, fremskridt og verdens tilsand”. Søvndal havde sat sig for at forsøge at give et så objektivt billede af verdens tilstand som muligt.

If. Villy Søvndal er der sket afgørende fremskridt i de senere år, fremskridt som giver håb.

 • Den gennemsnitlige leve alder for hele verdens befolkning er blevet forlænget med 20 år.
 • Den absolutte fattigdom – dvs. det at skulle leve for under 1 dollar om dagen – er blevet halveret siden årtusindskiftet.
 • Børnedødeligheden er blevet kraftigt reduceret
 • En langt større procentdel af verdens børn og unge får i dag en uddannelse
 • På sundhedsområdet er der sket afgørende fremskridt
 • Antallet af demokratier i verden er kraftigt forøget. Tænk blot på, hvor mange ikke-demokratiske lande, der var i Europa i 60’erne og 70’erne, alle østeuropæiske lande, Spanien og Grækenland, for ikke at tale om stort set alle lande i Latinamerika.
 • Vi har i dag et internationalt regelsæt med spilleregler for staters adfærd.

Eller også kunne man tage afsæt for sin vurdering af verdens udvikling i FNs såkaldte millenniums-udviklingsmål, der blev vedtaget i 2000 og var gældende til 2015. I modsætning til, hvad de fleste danskere er klar over, så nåede man meget langt i retning af opfyldelsen af disse mål.

Naturligvis er der stadig kæmpestore problemer i verden. Og if. Søvndal er de største udfordringer i prioriteret rækkefølge: miljø- og klimakrisen, flygtningekrisen, islamisk terror og uligheden i verden (inkl. Danmark). Men ”Med håbet som drivkraft” er der basis for at arbejde på at forbedre verdens tilstand. Og derfor giver det også al mulig mening, at vi i Danmark tager FNs nye verdensmål for en bæredygtig udvikling alvorligt, og gøre hvad vi kan for at være med til at realisere dem til gavn for vore medmennesker – og os selv. Verdensmålene, som blev vedtaget i FN i 2015, består af 17 mål, som handler om at løse klodens problemer inden 2030. Det handler bl.a. om at gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult, mindske ulighed og bekæmpe klimaforandringer og aflevere en bedre verden til vore børn og børnebørn.

Jeg må give Søvndal ret i hans vurdering af verdens tilstand:  der er grund til håb, og vi må gøre op med frygtens vanvid.

Christiansfeld, tirsdag, den 11. oktober 2016
Mogens S. Mogensen

 1. #1 by Svend Jespersen on 12. oktober 2016 - 01:09

  Kære Mogens.

  Villy Søvndal er på mange områder én af den slags politikere, man kun kan have stor respekt for. Hans engagement i sagen for samfundets svage kan ingen tvivle på, og hans disrespekt for politisk korrekthed med udtalelser som dem om Hizb ut-Tahrir og ”De autonome bøller, som brænder folks biler af, knuser ruder og skaber utryghed blandt beboerne”. Villy Søvndal er et godt eksempel på, hvordan almindelig og sund fornuft af og til kan overvinde politisk korrekthed og identitetspolitikens snærende bånd.

  Hvis du har citeret Villy Søvndal korrekt, er der alligevel et par punkter, der i mine ører skurrer fælt. Allerførst, at miljø- og klimakrisen skulle stå øverst på listen. Prøv at fortælle fattige og undertrykte verden over, at de desværre må vente med at få mad på bordet, rent vand og uddannelse til deres børn, for ”vi skal først lige sørge for, at isen fra Nord- og Sydpolen ikke stiger med 61 meter.”

  Ja, der er grund til håb, men det håb skal ikke baseres på teknokraters teoretiske og uholdbare 15-års planer, som med 17 mål foregøgler at kunne løse alverdens problemer på så kort tid. Men det er måske det, de bliver betalt for?

  Venlig hilsen
  Svend Jespersen

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 13. oktober 2016 - 20:47

  Kære Svend
  Jeg er enig med at miljø- og klimakrisen burde stå øverst på listen, fordi den truer menneskehedens eksistens i det hele taget.
  Måske er det ikke så dumt endda, at sætte præcise mål for udviklingen. Det viste sig faktisk at man kom næsten i mål med en række af målene i den plan, som FNs medlemsstater blev enige om i 2000,og som løb frem til 2015.
  Venlig hilsen
  Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: