”Gated communities” – ghettoer i Pandoras æske

Hvordan håndterer et samfund pluralisme, fx den pluralisme, der optræder i forbindelse med indvandring? Grundlæggende er der tre modeller, assimilation, integration og segregation. Politikernes ideal har i mange år været integration eller måske assimilation, og der har været meget stor modstand hele vejen rundt i det politiske spektrum mod segregation, altså en fysisk adskillelse fx i boligområder, da det fører til dannelsen af ghettoer og parallelsamfund. Der har i det hele taget været et stærkt fokus på sammenhængskraften i samfundet, og parallelsamfund og ghettodannelse er gift for denne sammenhængskraft.

Skiftende regeringer og byråd i de større byer har derfor brugt mange penge på at afvikle indvandrerghettoerne. Fx har man væltet huse for at give plads til flere veje ind og ud af disse boligområder, så de ikke lukkede sig om sig selv. Man har arbejdet på at etablere forskellige boligformer i disse udsatte boligområder for at sikre en større etnisk og social mangfoldighed. Alt sammen med det mål at åbne disse boligområder for omverdenen og gøre til en integreret del af det øvrige samfund.

Så meget desto mere tankevækkende at se 21 Søndag i forgårs, hvor en dansk forretningsmand fremlagde sine planer for etablering af ”gated communities” i Danmark. Forretningsmanden er René Sindlev, derselv bor i et ”gated community” i Miami. Men hvad er et ”gated community” egentlig. Det er et beboelsesområde som er hegnet ind af en mur, så der ikke er adgang for andre end dem, der bor i området, eller dem, som de giver adgang til området. Der er med andre ord tale om en moderne ghetto. Typisk er der tale om velstående mennesker, der segregerer sig for resten af samfundet. Rene Sindlevs begrundelsen for etableringen af et sådant ”gated community” er at give folk, der føler sig utrygge i samfundet, mulighed for at opleve maksimal tryghed. At folks følelse af utryghed er stigende i disse år, er et faktum. Men det er også et faktum, at der faktisk er større tryghed i dag end tidligere!

”Gated communities” kendes fra mange andre lande, bl.a. USA, men hvis de bliver en del af det danske samfund, så må vi heller se at finde et dansk ord for ”gated community”, og det ligger lige for, for ”gated communities” er egentlig ”ghetto communities”. Lad os derfor kalde dem det, de er, nemlig ”ghettoer”, ikke en indvandrer-ghettoer, men en rigmands-ghettoer. Der er altså tale om et bevidst segregations-initiativ.

Lige nu sidder jeg i Athen, og er blevet mindet om den græske mytologis drabelige historier. En af dem blev jeg imidlertid mindet om, da jeg på min computer så nyheden om disse ”gated communities” på ”21 søndag”. Initiativtageren var blevet milliardær på at at sælge Pandora-smykker i USA. Pandora, der betyder ”alles gave” var den første kvinde, som Hefaistos efter Zeus’ befaling havde dannet af fugtig jord, dengang da Prometheus havde bragt ilden tilbage til mennekene. Guderne udrustede hende efter bedste evne bl.a. med smykker, ynde og evne til at forføre – og en lukket æske. Hun blev ført til Prometheus ikke særligt begavede, men meget begærlige broder, Epimetheus, der tog imod hende på trods af Prometheus advarsler mod at modtage nogen gave fra Zeus. Indtil da havde menneskene levet uden sorger, men nu åbnede Pandoras sin æke, og alverdes ulykker steg op af æsken og bredte sig ud over hele verden. Men Pandora nåede dog at lægge låget på, inden håbet kom op.

Jeg er alvorligt bange for, at hvis vi begynder at etablere denne form for ghettoer i Danmark, vil det være det samme som at åbne for Pandoras æske. Derfor lad os skynde os at lægge låget på igen, inden der sker for mange ulykker, så vi kan bevare håbet om et dansk samfund, hvor vi bor sammen og omgås hinanden i det daglige i et åbent samfund med adgang for alle, på tværs af økonomiske, sociale, religiøse og kulturelle forskelle.

 

Athen, tirsdag, den 25. oktober 2016
Mogens S. Mogensen

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer
 1. #1 by Vagn Rydeng on 25. oktober 2016 - 16:39

  Hej Mogens

  Jeg tror ikke der bliver så mange kunder i den butik.

  Dk er, i modsætning til ikke kun USA, men også mange andre europæiske lande, præget af relativt stor lighed!

  Vi har, ligesom i Norge og Sverige, en masse gode regler om offentlig adgang til private skove og strande, som man ikke har sydligere i Europa, hvor private områder typisk er indhegnede.

  Jeg har haft fornøjelsen af at bo omkring 35 år på div. strandveje nord for København, alle med sundudsigt, aldrig haft et indbrud el. lign.

  I modsætning til i USA kan man næppe have døgnvagt i den indhegnede ghetto, det vil være alt for dyrt, bevæbnede vagter får man heldigvis ikke lov til.

  Nå, jeg læser “Ønsket om et hegn eller en mur hele vejen rundt, har lokalplanen i Solrød dog stillet sig i vejen for. I stedet bliver det træer, buske og naturen, der skal afskærme området fra omverden.”

  Så er man da meget langt fra at få den formodede sikkerhed, hegn og vagter ville give?

  Jeg gætter på at projektet skal sælges ligesom de mange ejerlejlighedsprojekter i Kbh, folk skal skrive under inden byggeriet er igangsat, ellers bliver det ikke til noget.

  Mvh

  Vagn Rydeng

  Den 25. oktober 2016 kl. 12.23 skrev Mogens S. Mogensen :

  > Mogens S. Mogensen posted: “Hvordan håndterer et samfund pluralisme, fx > den pluralisme, der optræder i forbindelse med indvandring? Grundlæggende > er der tre modeller, assimilation, integration og segregation. Politikernes > ideal har i mange år været integration eller måske assimilati” >

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 25. oktober 2016 - 16:43

  Kære Vagn Rydeng
  Jeg håber inderligt, du får ret. Men i Sverige har de allerede et sådant “gated community”.
  Venlig hilsen
  Mogens

 3. #3 by guntherkipp on 26. oktober 2016 - 10:16

  Kære Mogens
  Det er så udansk som det overhovedet kan blive og vil kun bidrage til at alle uden grund vil føle sig mere utrykke, håber så sandelig, at alle kommuner “holder stand” og ikke ændre lokalplaner for at tiltrække “gode skatteborgere”.

  Mvh
  Günther Kipp

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: