Er politikerne ude at svømme?

I Århus kommune er man i gang med at indføre forbud mod kønsopdelt svømning i den offentlige åbningstid i svømmehaller, og det har af gode grunde skabt en voldsom debat.

I bekendtgørelse 2007-04-10 nr. 340 om initiativer til fremme af ligestilling står der imidlertid i par. 6, at” Det er tilladt at etablere hold og undervisning mv. for det ene køn inden for idræt, herunder svømning mv.. Det gælder både i private foreninger og inden for den offentlige forvaltning”. Det er altså ikke nogen ret, borgerne har til at kræve kønsopdelt svømning, men det er en tilladelse, der gives til myndighederne, så de kan imødekomme behov hos borgerne og vise hensyn til deres ønsker.

Så der er altså i sig selv ikke noget ulovligt i, at der i Århus Kommune har været et svømmehold forbeholdt kvinder. Men det vil man nu lave om på med den begrundelse at man vil sende et klart signal om at man ikke vil acceptere kvindeundertrykkelse og at man vil fremme integrationen af indvandrere. Jeg tror, at de allerfleste – jeg selv inklusive – vil være enige i målet om at bekæmpe kvindeundertrykkelse og også social kontrol af kvinder, og også målet om at fremme integrationen af indvandrere. Et spørgmål er imidlertid målet, noget andet er midlerne, som ikke nødvendigvis helliges af målet.

For det første må man spørge, om et sådant forbud vil begrænse kvindeundertrykkelse og fremme integrationen. Det er i sig selv en debat værd – og måske også en grundig undersøgelse værd. For det andet må man spørge, om et sådant forbud overhovedet er lovligt, og det afventer vi så juristernes svar på.

For det tredje er der spørgsmålet om afgrænsningen af dette forbud. Socialdemokratiets politiske ordfører siger, at ”vi kan ikke støtte, at man af religiøse årsager laver kønsopdelt svømning i den offentlige åbningstid.” Nu kan det i sig selv være meget vanskeligt at afgøre, hvilke årsager der er til at kvinder måtte ønske en kønsopdelt svømning, og det må være endnu vanskelige at afgøre, om ledelsen i en svømmehal har religiøse eller andre grunde til at tilbyde den kønsopdelte svømning.

Men det korte af det lange er, at hvis begrundelsen for at tilbyde kønsopdelt svømning er alt andet end religiøs, så er der ikke noget problem. Det vil sige, at hvis årsagen er rent kulturel – at er er borgere som måtte have forskellige religioner eller ingen religion af kulturelle årsager, hvortil hører blufærdighedsholdninger og vaner – så må man godt tilbyde kønsopdelt svømmeundervisning. Og man kunne også forestille sig andre årsager til ønsket om at få eller tildel kønsopdelt svømning.

Spørgsmålet er imidlertid, om der i disse år i vort samfund er ved at opstå en ny tendens hos lovgivere og myndigheder, nemlig, at handlinger, som i øvrigt er tilladt, gøres forbudte, hvis de har noget med religion at gøre. Vi så det i regeringens lovforslag, der vil kriminalisere visse ytringer – nemlig udtrykkelig billigelse af en række lovovertrædelser – men kun, hvis disse ytringer blev fremsat i en religiøs kontekst. Nøjagtig den samme ytring fremsat i en politisk eller anden sammenhæng ville ikke være strafbar. Nu ser vi noget tilsvarende her, at kønsopdelt badning i kommunale svømmehaller er tilladt med alle mulige begrundelser, blot ikke religiøse. Den underliggende præmis synes at være, at religion grundlæggende er et problem i samfundet, et problem, som samfundet skal beskytte sig imod.

Spørgsmålet er, hvad der bliver det næste skridt på religionsforskrækkelsens vej? Vil man på længere sigt tolerere omskærelse af religiøse grunde? Vil man fortsætte frihedstraditionen i friskolelovgivningen, eller vil man gøre det vanskeligere eller måske helt umuligt på langt sigt at etablere friskoler – af religiøse årsager.

Spørgsmålet er, om kommunalpolitikerne – lige som folketingspolitikerne – er ved at komme ud at svømme, ja, så langt ud at de ikke længere kan bunde.

Christiansfeld, søndag den 6. Oktober 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: