Har politikerne grund til at være stolte over flygtningesituationen?

På Venstres landsmøde forleden beskrev statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin tale regeringens bedrifter. En af dem handlede om håndteringen af flygtningesituationen. ”Vi har genvundet kontrol med flygtningesituationen … Vi har fået sat ind ved grænsen. Vi har fået tingene under kontrol. Man skal faktisk fem år tilbage i tiden for at finde en periode, hvor asyltallet var lige så lavt, som det er nu! Helt ærligt. Det kan vi godt tillade os at være stolte af!” Lars Løkke Rasmussen gør meget ud af Vestre-regeringens indsats, men jeg tror egentlig, at havde Mette Frederiksen været statsminister, så kunne hun sikkert have sagt noget tilsvarende.

For tilsyneladende er de fleste partier på Christiansborg rørende enige om, at vi har et flygtningeproblem, og at løsningen på flygtningeproblemet er sørge for, at færrest mulige flygtninge kommer til Danmark. Det har politikerne mange gode grunde til at mene, for flygtninge koster penge, og flygtningene kan med deres fremmede kultur og religion true sammenhængskraften i samfundet.

Løsningen af flygtningeproblemet er bl.a. sket ved at øge grænsekontrollen, ved at søge at skræmme flygtninge væk fra Danmark, ved at sige nej til årligt at modtage 500 kvoteflygtninge, ved at gøre det sværere at få familiesammenføring, ved at reducere de offentlige ydelser til flygtninge og ved at gøre tålt ophold så utåleligt som muligt.

Derfor er statsministeren meget stolt over, at ”Vi har fået tingene under kontrol”. Og set er bestemt korrekt, at regeringen ”har fået tingene under kontrol”, for i år har vi det lavest antal asylansøgere i Danmark i fem år. Men der er al mulig grund til stilfærdigt at gøre opmærksom på, at der ikke på noget tidligere tidspunkt i verdenshistorien har været flere flygtninge i verden, end der er i år, nemlig omkring 65 mio. Nogle af dem lever i flygtningelejre, der mangler økonomiske midler til at sikre dem et værdigt liv. Andre af dem hutler sig igennem tilværelsen på anden vis eller sætter livet på spil for at nå til Europa. 90% af verdens flygtninge opholder sig i ulande, og det er nærområderne, som har taget imod 86% af verdens flygtninge.

Det kan godt være, at den danske regering – lige andre europæiske regeringer – har fået løst deres lands flygtningeproblem, men de 65 mio. mennesker, der har måttet flygte fra hus og hjem, og hvis liv og velfærd daglig er truet, har ikke fået løst deres problem. Lige så lidt som Danmark kan modtage alverdens flygtninge, kan Danmark heller ikke løse alverdens flygtninges problemer. Men det ville have klædt statsministeren, hvis han i sin tale på Venstres landsmøde ikke kun havde talt om Danmarks flygtningeproblem, men også om flygtningenes flygtningeproblem, som jo er det virkelige flygtningeproblem, og om, hvad regeringen har gjort eller påtænker at gøre for (i samarbejde med andre europæiske lande) at få ”tingene under kontrol”.

Der er ingen grund til at være stolte over, at vi er blevet langt bedre til at holde verdens flygtninge ude og begrænse antallet af flygtninge i Danmark – eller Europa. Derimod er der grund til stolthed, hver gang vi hjælper en flygtning til et værdigt liv, helst i vedkommendes eget land eller i nærmeste omegn – eller om nødvendigt her hos os.

København, mandag, den 21. november 2016
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: