Refleksion: Hjemløshed og empati

Udenfor var det mørkt og koldt. Jeg sad i stuen glædede mig over et nyt møbel, som vi lige havde købt, og tænkte på, hvor dejligt et hjem vi havde, og hvor meget det betød for mig. I baggrunden kørte radioavisen; speakeren fortalte om, at der rundt om i Europa var hjemløse, flygtninge og migranter, der var døde af kulde. Pludselig i et glimt så jeg mig selv i deres situation – hvordan det ville være leve uden at have et varmt og trygt og hyggeligt hjem?

Men jeg havde aldrig været hjemløs, jeg havde aldrig været i deres situation og havde aldrig på egen krop oplevet forfrosne hjemløses lidelse. Der var højst tale om et glimt af empati. Empati, som et leksikon definerer som evnen til at forstå eller føle, hvad en anden person erfarer inden form vedkommendes referenceramme, dvs. evnen til at sætte sig i en andens position. Et glimt, der et øjeblik oplyste andre menneskers verden for mig.

Empati handler altså om at leve sig ind i andre menneskers lidelse, at leve sig ind i andre menneskers erfaringsverden. De allerfleste af os har aldrig på egen krop erfaret, hvordan det opleves at være hjemløs, flygtning eller migrant – i en kold verden, og derfor ved vi heller ikke altid, hvad vi taler om. Indlevelse i andre menneskers liv er svær og måske også besværlig. Undertiden risikerer vores empati – dvs. med-liden – blot at blive til en følelse af medlidenhed, der ikke nødvendigvis gør nogen forskel for lidenden mennesker.

Det er tankevækkende, at ordet ”passion” både betyder ”lidelse” og ”lidenskab”. Empati indebærer at åbne sig for ”passion”, både som lidelse sammen med de lidende og lidenskab for at lindre lidendes lidelse. Evangeliet er dybest set en passions-historie. En historie om Guds passion for verden. I Jesus Kristus levede Guds sig bogstaveligt talt ind i vor verden og blev et menneske under samme vilkår som os. Jesu empati var ikke blot en følelse, men indebar bogstaveligt talt, at han delte vor lidelse.

Jesu passion for mennesker – inklusive hjemløse, flygtninge og migranter – er farlig, fordi den er smitsom. Når vi læser hans passionshistorie, risikerer vi at blive inddraget i den, på en sådan måde, at det måske forstyrrer hyggen – og giver os en ny passion.

Christiansfeld, onsdag, den 11. januar 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: