Præsident Trumps indsættelsestale og historiens vingesus

Hvis man skal tro USA’s præsident Donald Trump, så var det en af verdenshistoriens vigtige begivenheder, vi overværede i går, da han blev indsat som USA’s 45. præsident. Men hvad var det egentlig, han sagde? Sådan som jeg hørte – og efterfølgende læste – hans tale lovede Trump at føre USA fra dystopi til utopi ved en populistisk revolution med protektionisme og isolationisme, hvis folket vil udvise total troskab/lydighed.

Trump lover at føre USA fra dystopi til utopi …
Indholdet af Trumps indsættelsestale i går flugter helt med hans valgslogan: ”Make America great again”. Situationen i USA beskrives i dystopiske vendinger: der er tale om et blodbad – præget af nød og elendighed – der skal stoppes. Trump fremstiller sig selv som landets frelser, der vil stå i spidsen for landets genopbygning og gøre Amerika stort, stærk, velhavende, stolt og sikker igen.

ved en populistisk revolution …
Vejen til dette mål er en populistisk revolution, hvor Trump og Co ”tager magten fra Washington D.C., altså ”the establishment”, eliten, der har glemt folket og stjålet middelklassen velstand, og giver den tilbage til folket”. Begivenheden vil blive husket som ”dagen hvor folket igen blev vores lands herskere”. Det er en de største verdenshistoriske begivenheder, for der er tale om ”en historisk bevægelse, hvis lige verden aldrig har set før”.

med protektionisme og isolationisme .
Vejen fra dystopi til utopi går over handelsmæssig protektionisme og udenrigspolitisk isolationisme. Amerikansk industri skal beskyttes mod andre lande, der anretter ødelæggelser i USA ”ved at fremstille vores produkter, stjæle vore virksomheder og ødelægge vore arbejdspladser”. Trump distancerer sig fra tidligere tiders udenrigspolitik, hvor ”Vi har forsvaret andre landes grænser, men vi nægtede at forsvare vores egne”, og hvor man ”Subventioneret andre landes hære, mens vi har tilladt den meget triste forsømmelse af vort eget militær”.

hvis folket vil udvise total troskab/lydighed!
En forudsætning for at komme fra den nuværende dystopi til den lovede utopi, at folket udviser ”total allegiance” (dvs. total troskab/lydighed) mod USA. Hvis folket på denne måde står sammen, lover Trump ikke blot hærens og politiets beskyttelse, men også Guds beskyttelse.

Var det historiens vingesus, der ramte os i går, eller var det bare varm luft det hele?  Står vi i denne tid – ikke blot pga. begivenhederne i USA – ved et af historiens vendepunkter? Ord som protektionisme, isolationisme, nationalisme, styrkelse af nationalstater og nationale grænser, der i disse år høres hyppigere og hyppigere, kunne tyde på det.Hvis vi tager de lange briller på, så kunne man inddele den nyere verdenshistorie i følgende epoker: de to verdenskriges tid – den kolde krigs tid – globaliseringens tid. Er vi mon på vej ind i en ny epoke? Svaret på det spørgsmål blæser i vinden!

Christiansfeld, lørdag, den 21. januar 2017
Mogens S. Mogensen

 

Link til Trumps indsættelsestale på engelsk:http://edition.cnn.com/2017/01/20/politics/trump-inaugural-address/index.html

Trumps tale er oversat til dansk i dagens udgave af Politiken.

  1. #1 by travestis sp on 19. maj 2017 - 04:49

    There is certainly a great deal to know about this issue.
    I like all the points you’ve made.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: