Fattigdom i Karamoja (Religion og udvikling i Uganda – 3)

Uganda er et meget smukt land med meget venlige mennesker, men det er også et meget fattigt land. En undersøgelse, som regeringen offentliggjorde for et par uger siden, viste, at kun i 28 udaf landets 116 distrikter var fødevaresituation så god, at befolkningen fik to eller tre måltider om dagen, mens fødevaresituationen i de øvrige distrikter var mere eller mindre kritisk, og at der var fare for, at der kunne opstå sultsituationer i visse områder. Et af de hårdest ramte områder er Karamoja i det nordøstlige hjørne af landet, hvor mange kun får et måltid mad om dagen.

Det store flertal af befolkningen i Karamoja er karamojongerne. Det er et kvægfolk, som i århundreder har levet som nomader i disse tyndtbefolkede områder. I dag kvægavl stadig den vigtigste indtægtskilde, mange et stadig nomader eller halvnomader, mens andre er blevet bofaste. At møde disse kvæghyrder var nærmest en deja-vu-oplevelse for mig, da de på mange måder mindede mig om fulanerne, som min kone og jeg havde arbejdet iblandt i Nordnigeria i 1980’erne. Det var den samme kvægrace, nemlig zebu-oksen med puklen. Deres kærlighed til køerne var den samme: køer var ikke bare nogen man opdrættede for at sælge dem, nej, det var deres stolthed og ære, og helst nøjedes de med at drikke mælken og – i stærk modsætning til fulanerne, men på samme måde som masaaierne – drikke blod, som de tappede fra køerne. Der vil være penge i en kommerciel tilgang til kvægavlen, men det strider mod århundreders kultur og traditioner om at værdsætte køer over alt andet.

I de senere år er kvægdriften – og landbruget – blevet hårdt ramt af klimaforandringer, der har ført til vejrlig, man ikke tidligere har kendt: tørtiden er blevet længere og regnskyllene i regntiden voldsommere. Dertil kommer, at mange mistede kvæg under de borgerkrigslignende tilstande, der herskede i området frem til 2010. Sammen med en katolsk NGO er Folkekirkens Nødhjælp engageret i projekter, der skal bidrage til at styrke fødevaresikkerheden i en række landsbyer i området omkring Moroto. Vi besøgte en landsby, som projektet havde hjulpet til at lære at dyrke grøntsager med kunstvanding fra en flod, hvor man hentede vandet op med en fodpumpe. Tidligere havde disse familier udelukkende levet af deres kvæg suppleret med de frugter, de kunne plukke fra træerne. Men det slog ikke længer til, og derfor have de brug for en supplerende føde- og indtægtskilde. Samtidig lærte landsbyen at oprettet en fælles opsparingsforening, der gjorde det muligt for dem at spare op til skoleuniformer og bøger til deres børn, og at sikre sig en reserve til indkøb af mad, hvis der opstod problemer.

En anden udfordring for karamojongerne er rettighederne til deres land. Store dele af deres landområder er landsbyens fælleseje. Men pga deres manglende skolekundskaber og kundskaber om samfundsforhold i øvrigt oplevede de igen og igen at udefra kommende forretningsfolk og andre franarrede dem rettighederne til deres land, for så at indhegne store områder til brug for landsbrugsmæssig stordrift – eller i visse tilfælde også minedrift, uden at den lokale befolkning fik noget ud af det. Sammen med den samme katolske NGO har Nødhjælpen været med til at organisere landsbysamfundene og oplyse dem om deres rettigheder, så de kunne beskytte deres land og fortsætte deres kvægavl og også i højere grad engagere sig i landbrug.

Der er brug for et meget langt og sejt træk – fra regeringens og fra NGO’ernes side – for at hjælpe Karamoja til at udnytte sine naturlige og menneskelige ressourcer til at komme ud af fattigdommen.

Schiphol, Amsterdam, lørdag, den 4. februar 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: