Steve Bannons ideologi I: Revolution, krig – og mørkets magt.

Da jeg i 1970 begyndte at læse historie på Århus Universitet mødte jeg medstuderende, som hyldede en revolutionær ideologi, nemlig marxismen. De var overbevist om, at verdensrevolutionen ville bryde igennem med historisk nødvendighed, og derfor var de på historiens side i deres marxistiske kamp for revolutionen, der ville løse alle de problemer, som mennesker levede under i det kapitalistiske samfund.

Når jeg i disse uger har fulgt den politiske udvikling i USA, har jeg undertiden fået en slags flash-back til min studietid på Århus Universitet. Jeg tænker ikke her på præsident Donald Trump, som jeg oplever enten som en stor klovn eller som en person med alvorlige personlighedsforstyrrelser. Men jeg tænker dem, der står bag Trump og sandsynligvis øver stor indflydelse på ham. Helt specielt tænker jeg på en af Trumps nærmeste medarbejdere, nemlig Steve Bannon, der giver mig ubehagelige mindelser om tidligere tideres revolutionære. Bannon er ikke nogen klovn, der tumler forvirret rundt i manegen, og hans tænkning og handlinger kan lige så lidt forklares med henvisning til psykiske sygdomme som man kan mht. Robespierre, Mussolini, Hitler, Pol Pot eller Lenin.

Apropos Lenin, så har Bannon selv sammelignet sig selv med ham. Bannon er ikke marxist som Lenin, men han er revolutionær som Lenin: ”I’m a Leninist. Lenin wanted to destroy the state, and that’s my goal, too. I want to bring everything crashing down, and destroy all of today’s establishment.” Ligesom revolutionærer marxister er også Bannon overbevist om, at han har historien på sin side. Bannon er stærkt inspireret af bogen ”The Fourth Turning” fra 1999 af sociologerne William Strauss and Neil Howe, som hævder, at historien bevæger sig i cyklusser a 80-100 år, og at hver cyklus ender i en voldelig katastrofe, hvor den gamle verden bryder sammen og erstattes af en ny: den amerikanske revolution, borgerkrigen og anden verdenskrig, og nu forestår så den næste voldelige revolutionære omvæltning. Og derfor er Bannon og Co på historiens side i deres opgøre med establishment og den gamle verdensorden.

En sådan transformation kan ikke finde sted uden krig i en meget stor skala. Hver af de tre kriser, som skildres i ”The Fourth Turning” havde været karakteriseret af en stor krig, og derfor ville en ny stor krig – a la anden verdens krig eller større – være uundgåelig i forbindelse med den nuværende krise. For Bannon repræsenterer krigen den kataklysmiske men ultimativt nødvendige vold, som så at sige skal rense verden, og hvorfor et nyt og dominerende USA skal opstå. Krigen er derfor ikke noget man skal frygte, tværtimod, men glæde sig til. I maj 2016 mødte Flemming Rose fra Jyllands-Posten og fik et førstehånds indtryk af hans tænkning. Om mødet skriver Rose: ”What disturbed me the most in our conversation was Bannon’s apparent belief that violence and war can have a cleansing effect, that we may need to tear down things and rebuild them from scratch.”

Mange vurderer i dag, at Bannon er den næstmægtigste mand i USA – og det er sikkert korrekt, hvis hans magt lige nu da ikke er endnu større. Under alle omstændigheder er han meget optaget af magten. I et interview med The Hollywood Reporter den 18. november, udtalte han således, at ”Darkness is good. Dick Cheney. Darth Vader. Satan. That’s power. It only helps us when they get it wrong. When they’re blind to who we are and what we’re doing.” If. Bannons ideologi skal magten bruges til at fremme revolutionen og krigen.

Min studietids revolutionære marxister fik heldigvis ikke ret. Verdensrevolutionen kom ikke, og i dag er er de fleste af dem da også kommet på andre tanker. Vi må håbe, at heller ikke Bannon på langt sigt får magt, som han har agt.

Christiansfeld, tirsdag, den 14. februar 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by oco ea on 24. juni 2017 - 03:57

    I do agree with all of the ideas you have introduced in your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for novices. May you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: