Er der en religionskrig i gang mellem muslimer og kristne?

Nice, Berlin, London og nu i går Stockholm. Det ene frygtelige og frygtindgydende terrorangreb følger efter det andet i Europa for tiden, terrorangreb, som sandsynligvis har forbindelse til Islamisk stat. I Mellemøsten bliver de kristne mere og mere trængt og kristendommen er i fare for at blive udryddet i en række lande p.g.a. Islamisk Stats brutale hærgen. Derfor er der nogen, der stiller spørgsmålet: Foregår der i disse øjne en global religionskrig mellem islam og kristendom?

Svaret er nej! Hvis der i disse år foregår en religionskrig, så er det primært en krig mellem tilhængere de to store konfessioner indenfor islam, sunni-islam og shi’a-islam. Lige siden islams grundlæggelse har der været spændinger og konflikter mellem de to største retninger inden for islam, mellem sunni-muslimerne, hvis kerneland er Arabien, og shi’a-muslimer, hvis kerneland er Iran.

Men har Islamisk Stat ikke forfulgt og dræbt talrige kristne? Jo, det er der ingen tvivl om, men det er værd at notere sig, at mens al-Qaida hovedfjende var Amerika, så er Islamisk Stats hovedfjende shi’a-muslimerne. Mens kristne i mødet med Islamisk Stat trods alt får valget mellem at konvertere til islam, at betale jizja (den islamiske skat for ikke-muslimer), eller at dø, så betragtes alle shi’a-muslimer som apostater, der umiddelbart fortjener døden.

Det var Ayatollah Khomeinis islamiske revolution i Iran i 1979 og etableringen af et radikalt shi’iitisk regime i Teheran, som blev startskuddet for den moderne udgave af konflikten mellem sunni og shi’a islam i Mellemøsten. Der udviklede sig hurtigt en magtkamp mellem Iran, som repræsentant for en radikal udgave af Shi’a-islam, og Saudi Arabien, som repræsentant for en radikal udgave af sunni-islam, nemlig wahhabismen. Fra 1980 til 1989 støttede Saudi Arabien Irak (der trods shi’itisk flertal var styret af et sunnitisk mindretal) i krigen mod Iran. Samtidig støttede Iran de mange shi’a minoriteter, i de lande i Mellemøsten, som havde sunni-flertal.

Borgerkrigen i Syrien er en meget rodet affære, men alligevel tegner der sig et overordnet billede af en konflikt mellem shi’a og sunni. Flertallet af befolkningen i Syrien er sunni, men det er alaviterne, en gren af shi’a-islam, som sidder på magten, og Assads regime støttes af Iran og den shi’itiske Hitzbollah-milits i Libanon. Sunnierne er splittede i mindst tre grupper, der er dels Islamisk Stat, dels en række andre knapt så ekstremistiske oprørsgrupper og så kurderne. Saudi Arabien og Tyrkiet, der også har sunni-sunni-flertal og et sunni-regime, støtter sunni-grupper i Syrien.

At der netop er tale om en konflikt mellem muslimske konfessioner og ikke mellem muslimer og kristne understreges af, at det kristne Rusland støtter Assad og Iran, mens det kristne USA, sammen med sine kristne allierede i Vesten støtter sunni-grupperinger (kurderne og de såkaldte moderate sunni-oprørsgrupper) – samtidig med at det bekæmper Islamisk Stat. Det er netop den sidste konflikt – USA’s og Vestens krig om Islamisk Stat, der trækker tråde til Vesten i form af terrorangreb af personer udsendt af eller inspireret af Islamisk Stat.

Skal man pege på en parallel i historien til det, der foregår i Mellemøsten for øjeblikket, er det især religionskrigene mellem katolikker og protestanter, der er byder sig til. Denne religionskrig begyndte efter reformationen, hvis 500 års jubilæum vi i år fejrer, og blev først afsluttet efter 30-årskrigens voldsomme blodsudgydelser og ødelæggelser med den Westfalske fred i 1648. Et lighedspunkt mellem religionskrigene mellem katolske og protestantiske stater og religionskrigene mellem sunni- og shi’a- stater og militser er også, at de begge havde et klart religiøst islæt, men af de nok først og fremmest blev ført af rent magtpolitiske årsager.

Krigen mellem sunni- og shi’a-stater og grupper i Mellemøsten har meget alvorlige konsekvenser for de kristne minoriteter (lige som for andre religiøse minoriteter, som fx yezidierne) og truer deres fremtidige eksistens i dele af Mellemøsten. Også her i det kristne Vesten rammes vi af den krig, som vi også selv er blevet draget med ind i, i form af terrorangreb, der ramme tilfældige mennesker, sådan som vi senest så det i Stockholm, og som er udført af sympatisører med Islamisk Stat og angiveligt i islams navn. Der er imidlertid ikke tale om en global religionskrig mellem muslimer og kristne, men måske nok en mellemøstlig religionskrig sunni- og shi’a-muslimer.

Christiansfeld, lørdag, den 8. april 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: