Zimbabwe og Kong Salomons miner

Gorge.jpg

I flyet på vej til Zimbabwe for et par dage siden, stødte jeg på et spændende spørgsmål.
Hvor fik kong Salomon, der byggede templet i Jerusalem for ca. 3000 år siden, alt sit guld fra. I Bibelen står der, at hans tjenere rejste til Ofir og derfra hentede 420 talener (ca. 20 tons) guld. I mange århundreder har man diskuteret hvor Ofir lå. I det 15. årh. var der således en portugisisk opdagelsesrejsende, der hævdede, at Salomos miner lå i Shona-land, dvs. i det nuværende Zimbabwe.

Ingen har nogensinde fundet Salomons miner i Zimbabwe (eller andetsteds), men der var andet, der trak opdagelsesrejsende til de områder, der i dag er den del af Zimbabwe. David Livingstone, der er kendt ikke kun for sin missionsvirksomhed, men også for hans kamp mod slaveriet og ikke mindst hans opdagelsesrejser. I 1855 sejlede han i kano mod øst ned ad Zambezi-floden og kom til det vi i dag kender som Victoria Falls, der er verdens største vandfald. Da jeg i går selv til fods fra Victoria Falls Hotel nåede frem til de brusende og tordnende vandfald, måtte jeg give Livingstone ret i hans beskrivelse. ”No one can imagine the beauty of the view from any thing witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.”

Den britiske imperialist Cecil Rhodes troede nok ikke på sagnet om Salomons miner, men ikke desto mindre søgte også hans efter guld i Shona-land. Med gode miner til slet spil lykkedes det ham i 1888 at få kontrol over områderne syd og nord for Zambezi-floden, et landområde. Men han fandt ikke guld, så i stedet kastede han sig over landbrug og lod kolonialisterne få den bedste jord til deres farme. Heller ikke Rhodes anden drøm om at etablere en jernbaneforbindelse fra Sydafrika til Egypten blev realiseret, men kolonien fik dog navn efter ham, Rhodesia.

I 1965 lykkedes det Nord Rhodesia at blive selvstændigt under navnet Zambia, mens det lille hvide mindretal i Syd Rhodesia under protest fra verdenssamfundet erklærede landet selvstændigt. Først efter mange års frihedskamp – under ledelse af Robert Mugabe –fik Syd Rhodesia i 1980 under navnet Zimbabwe sin selvstændighed. I dag er jeg i Harare – den by som mange husker som Salisbury fra den gang Ian Smith ledede landet – og nogle kirkeledere, som jeg talte med, tænkte med glæde og stolthed tilbage på frihedskampen og de første år derefter, men midt i 80’erne begyndte det for alvor at ned af bakke. Mugabes styre udviklede sig i diktatorisk retning med undertrykkelse af oppositionen og forfølgelse af landets hvide. Zimbabweanerne vandt deres frihed, men det er endnu ikke lykkedes at etablere et holdbart demokratisk system.

Da Zimbabwe blev selvstændigt i 1980, var landet det tredjerigeste i Afrika, kun overgået af Sydafrika og Botswana. Forleden købte jeg for 1 US dollar (og det var sikkert alt for dyrt) en gammel pengeseddel, der havde været i omløb i midten af 00’erne, og som lød på 50 mia zambianske dollars. Inflationen var så høj, at pengevæsenet brød sammen og folk mistede deres formuer, og siden har det i praksis amerikanske dollars man betaler med. I dag er Zimbabwe det fattigste af Afrikas 55 lande. Fattigdommen er udbredt, arbejdsløsheden tårnhøj, og flere millioner af landets ca. 13 mio. indbyggere er emigreret til nabolandene for at søge lykken der.

Det er ikke sikkert, at Salomons miner findes i Zimbabwe, men ikke desto mindre er Zimbabwe rigt på mineraler og miner. Sidste år kom det frem, at der var værdier for 15 mia. US dollars, generet diamantindustrien, som var ”forsvundet”, hvilket svarer til fem års statsbudget.

Holiday Inn, Harare, fredag, den 19. maj 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by holiday on 24. juli 2017 - 07:10

    At this time I am ready to do my breakfast, after having my breakfast coming again to read additional
    news.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: