Hvad mener præsident Trump i dag om islam og muslimer?

I sin tale til lederne af mere end 50 muslimske lande i Riyad i dag udlagde præsident Donald Trump sin vision for USA’s relationer til den muslimske verden. Hovedfokus i talen var kampen mod terror, men talen giver også anledning til en analyse af Trumps syn på islam og muslimer (i det mindste i dag, og i denne kontekst!).

I visse kredse har man lagt vægt på en skelnen mellem adjektiverne islamisk og islamistisk, når det gælder terror, og har derfor konsekvent talt om islamistisk terror, men ikke islamisk terror. Den skelnen finder vi ikke i Trumps tale. For det første bruger kun en enkelt gang ordet ”islamist” eller rettere ”islamists”, nemlig da han taler om ” confronting the crisis of Islamic extremism and the Islamists and Islamic terror of all kinds”. For det andet taler han eksplicit, som det fremgår af citatet, om islamisk ekstremisme og islamisk terror. Det giver det indtryk, at terroren har noget at gøre med islam

I andre kredse har det været gængs at skelne mellem islam og muslimer, således at man på en og samme tid kunne give udtryk for had og fjendskab over for islam og anerkendelse og venlighed over for muslimer. Den skelnen finder heller vi ikke i Trumps tale. For det første bruger han tilsyneladende adjektiverne ”Islamic” og ”Muslim” synonymt. For det andet udtaler han sig igennem hele talen kun positivt om både Islam (fx the Islamic faith”) og muslimer.

Er den disse års islamisk terror et udtryk for, at Vesten – og dermed kristendommen – i krig med islam? Nej, siger Trump. ”This is not a battle between different faiths, different sects, or different civilizations.” At der ikke er tale om nogen kamp mellem verdens muslimer og kristen, understreges også af Trumps henvisning til, at terroren både rammer uskyldige muslimer og kristne, og at 95% af denne terrors ofre en muslimer.

Men hvis ikke terroren ikke er et udtryk for krig mellem islam og kristendom, hvad er den så? Trumps svar er at den er ”a battle between barbaric criminals who seek to obliterate human life and decent people, all in the name of religion. […]This is a battle between good and evil.” De onde er altså terroristerne, og de gode er deres modstandere – både kristne og muslimer.

Hvilket grundlæggende syn på islam giver Trump så udtryk for? Implicit i talen siges det, at disse muslimske terrorister misbruger deres religion. Det understreges af sætningen om ofrene, uanset hvilken religion de måtte have var ”children of God whose deaths are an insult to all that is holy”. Talen giver altså det indtryk, at Trump anerkender, at det er muslimer, der udfører terroren, men at terroristernes handlinger er en hånd mod alt hvad der er helligt – og ud fra sammenhængen må det altså også være – i islam. Derfor appellerer han også meget kraftigt til, at muslimerne tager et opgør med disse islamiske terrorister, som ikke hører hjemme i deres religiøse sammenhænge. I talens retoriske højdepunkt siger Trump, ”Drive them out. Drive them out of your places of worship. Drive them out of your communities. Drive them out of your holy land. And drive them out of this earth.”

Der har også været stor debat, om kristne og muslimer referer til den samme Gud. Nu er Trump jo ikke teolog, men ikke desto mindre får man det indtryk, når man læser hans tale, at han taler til muslimerne, som om de tror på den samme Gud, som han gør som kristen. Og han taler netop om jødedom, kristendom og islam som ”the three Abrahamic faiths”. Han går såvidt som til at sige, at ”If these three faiths can join together in cooperation, then peace in this world is possible, including peace between Israelis and Palestinians.” I århundreder har kristne, muslimer og jøder levet side om side i Mellemøsten, og hvis vi praktiserer tolerance og udviser respekt for hinanden, så kan de forskellige religioner i regionen igen leve fredeligt sammen. Det lyder næsten som Küng, der er kendt for at sige, at ” ”Der kan ikke være fred mellem nationer, uden at der fred mellem religioner. Der kan ikke være fred mellem religioner uden dialog mellem religioner.”

I lyset af Trumps tidligere udtalelser om islam og muslimer, er denne tale meget overraskende. Om talen er et udtryk for en grundlæggende ny holdning til islam og muslimer, må tiden vise.

Harare, søndag, den 21. maj 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. day Time

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: