Mission er … at hele det brudte. Mission i Folkekirken 7

Da Jesus indledte sin mission, var det if. Mattæus med ordene: ”Omvend jer, for Himmeriget er kommet nær!”, og det fortælles derefter, at han ”gik omkring i hele Galilæa, underviste i deres synagoger, prædikede evangeliet om riget og helbredte al sygdom og lidelse blandt folket” (Matt 4,17 og 23). Det sker som opfyldelse af profetierne i det Gamle Testamente om Messias, som Jesus sagde i synagogen i Nazaret, da han citerede profeten Esajas. ”Herrens ånd er over mig fordi han har salvet mig. Han har sendt mig for at bringe godt budskab til fattige, for at udråbe frigivelse for fanger og syn til blinde, for at sætte undertrykte i frihed, for at udråbe et nådeår fra Herren” (Luk 4,17).

Jesus kom for at hele alt det, der siden syndefaldet havde været brudt. Det brudte i menneskers forhold til Gud, i menneskers forhold til hinanden, i menneskets forhold til skaberværket og det brudte i mennesket. Helingen sker gennem Jesu død på korset og hans opstandelse, der peger frem mod fuldendelsen i Guds Rige. Når Jesus sender sin 72 disciple ud, er det for at deltage i hans mission: ”Helbred de syge, og sig til dem: Guds Rige er kommet nær til jer” (Luk 10,9).

Om kirkens deltagelse i helingen af det brudte forhold mellem mennesker og Gud skriver Paulus, at Gud ”forligte os med sig selv ved Kristus og gav os forligelsens tjeneste, for det var Gud, som forligte os med sig selv ved Kristus og gav os forligelsens tjeneste” (2 Kor 5,18-19). Og i Jesu domslignelse viser han, at den mission, han kalder os til, indebærer at være med til at hele menneskehedens sår ved at bespise de sultne, give de tørstige noget at drikke, tage imod de fremmede, klæde de nøgne og tage sig af de syge og besøge de fængslede.

Som den tyske Hans Küng har sagt det, ”Guds rige er skaberværket, der er blevet helet”. Guds Rige er allerede brudt ind i verden i Jesus Kristus, men det er endnu ikke helt og fuldt til stede. For som Paulus skriver, så ved vi, ”at hele skabningen endnu sukker og vånder sig sammen” (Rom 8,22). Derfor sker vor deltagelse i helingen af den brudte verden under håbets fortegn, håbet om, at Guds Rige en dag vil komme med en fuld og hel genoprettelse af alt det brudte.

Hvordan vil mission se ud i en folkekirkelig sammenhæng, hvis vi tager udgangspunkt i helings-metaforen?

Sammenfattende kunne det være ”bed og arbejd”. Vores deltagelse i den heling af verden, som Jesu virke drejede sig om, må begynde med bøn, med den bøn, Jesus lærte sine disciple, og som er Guds Rigets bøn, nemlig Fadervor, som netop er en bøn om heling af verden. Her beder vi om, at Guds navn må blive æret i verden, at Guds rige må komme til os og til alle, og at Guds vilje må ske i verden. Vi beder om en verden med dagligt brød til alle, tilgivelse og forsoning mellem Gud og mennesker og mellem mennesker indbyrdes, en verden befriet fra al ondskab.

Vor deltagelse i helingen af verden indebærer, at vi ikke kun beder for Guds Riges komme, men at vi også stiller os til rådighed for Guds riges udbredelse. Efter at have slået fast at vi er frelst af Guds nåde og ikke ved gerninger, minder Paulus om, at ”hans værk er vi, skabt i Kristus Jesus til gode gerninger, som Gud forud har lagt til rette for os at vandre i” (Ef 2,10). Vi er ikke kaldet til en hektisk aktivisme, som om vi alene på vore skuldre skulle bære ansvaret for at hele den brudte verden, men vi er sat i verden til at være Guds medarbejdere, der tjener vore medmennesker ved at udføre de helings-opgaver, Gud lægger til rette for os. Når vi beder for den brudte verden om, at Guds Rige må komme, som vi gør det i Fadervor, begynder vi måske at fornemme, hvad det er, vi skal gøre for at være med til at hele det brudte i verden.

Christiansfeld, tirsdag, den 18. juli 2017
Mogens S. Mogensen

Tidligere blogindlæg i denne serie om mission i folkekirken

·       Mission er … at fortælle historier. Mission i folkekirken 6

  1. Mission er … at invitere. Mission i Folkekirken 8 | Mogens S. Mogensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: