Har kristendom og kirke været en hindring eller en forudsætning for religionsfrihed? – Kristendommen, kirken og religionsfriheden 1

For år tilbage mente mange – inkl. seriøse forskere – at vi var på vej ind i en post-religiøs periode, at religionerne ville miste deres indflydelse, når moderniteten med oplysning, undervisning, videnskab og teknik blev mere og mere udbredt. Det kom imidlertid til at gå helt anderledes: Religion spiller faktisk en endnu større rolle i verden – og i det danske samfund – end den gjorde for årtier siden. Globaliseringen og de dertilhørende migrationer har bragt alverdens religioner i nærkontakt med hinanden i mange lande – også her i Europa – og med den moderne informationsteknologi bliver nyheder – også om konflikter – spredt med lynets has.

I denne situation er spørgsmålet om religionsfrihed og religionsforfølgelse blevet et meget vigtigt emne, som også er ved at komme højt op på den politiske dagsorden. Det er let at få øje på problemerne med manglende religionsfrihed i en række muslimske lande og fx Islamisk Stats forfølgelse af kristne i Mellemøsten. Og på det seneste har vi også hørt om de ellers så fredelige buddhisters overgreb på hundredetusinder af muslimske rohingyaer i Myanmar.

Men hvad med os kristne? Hvordan er forholdet mellem kristendom og religionsfrihed, og hvilken rolle har kirken spillet, når det gælder spørgsmålet om religionsfrihed og religionsforfølgelse?

I nogles bevidsthed er religionsfrihed en specifikt kristen værdi, som kirken altid har stået for, mens religionsforfølgelse er noget, som hører andre religioner og sekulære ideologier til. I andres optik har kristendom og religionsfrihed ikke noget med hinanden at gøre, da det var først da kirken mistede sin magt at man med oplysningstidens tanker kunne indføre religionsfrihed.

Til det er der på den ene side det at sige, det er tankevækkende, at religionsfriheden udvikledes og udfoldedes i den del af verden, hvor kristendommen har været dominerende, og det er også i disse områder, at religionsfriheden i dag er mest udbredt. På den anden side kan det ikke nægtes, at kirken – og politikere – i kristendommens navn op igennem historien har udøvet har begrænset andre religiøse gruppers frihed og mange gange ligefrem begået overgreb mod fx kættere, jøder og andre religiøse grupper.

Heldigvis er der i de senere år forsket en hel del i dette spørgsmål. Fx har man på på Berkley Center for Religion, Peace, and World Affairs ved Georgetown University i årene 2011-16gennemført et meget stort anlagt ”Religious Freedom Research Project”, som bl.a. har ført til udgivelsen af en lang række bøger om religionsfrihed inkl. to bind om ”’Christianity and Freedom” i 2016.

I en række indlæg her på bloggen vil jeg i den kommende tid dykke ned i historien om forholdet mellem kristendom, kirke og religionsfrihed for at kaste lidt lys over dette vigtige emne.

 

Christiansfeld, onsdag, den 4. oktober 2017
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by Johannes Norgaard Mortensen on 7. oktober 2017 - 07:26

    Tankevækkende artikel-serie.
    Også i lyset af komplementære spørgsmål: Hvordan har manglende religionsfrihed påvirket kristendommens udbredelse i forskellige tidsperioder og kulturer?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: