Holocaust-dagen og demokratiet

I dag er det ”Holocaust”-dag, hvor vi mindes Hitlers folkemord på jøderne, og om tre dage er det 85 år, siden Hitler kom til magten i Tyskland. I den forbindelse stødte jeg i dag på et tankevækkende og foruroligende citat af Martin Luther King: ”We should never forget that everything Hitler did in Germany was ’legal’”.

I en tid, hvor vi i Danmark bruger meget store ord om demokratiet og betydningen af at tilslutte sig demokratiet, er det værd at minde om, at da Hitler i 1933 kom til magten i Tyskland, var han faktisk demokratisk valgt. Hitlers naziparti, DNSAP, fik ganske vist aldrig et absolut flertal, men ved valget i 1933 fik hans parti altså 43,9% af stemmerne. Lige siden indførelsen af demokratiet i Tyskland efter første verdenskrig (i Weimar-republikken ) var det det bedste resultat, noget parti havde opnået, det næstbedste resultat fik Socialdemokratiet lige efter krigen, nemlig 37,8%. Hitler skaffede sig flertal gennem en koalition med konservative partier, og i marts 1933 vedtog rigsdagen en lov – „Ermächtigungsgesetz“ (Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich) – som – selvom den i høj grad var på kant med grundloven – gav regeringen tilladelse til at regere med forondninger uden rigsdagens godkendelse. Man kan sige, at der på ’demokratisk vis’, dvs. med et flertal i rigsdagen, blev vedtaget en undtagelseslov, en lov, som flertallet vedtog velvidende, at den var på kant med grundloven.

Historien om, hvordan Hitler kom til magten ’på demokratisk vis’, er en alvorlig påmindelse om, at hvis demokrati reduceres til et spørgsmål om afstemning, om at få et flertal, og om at flertallet kan bestemme, hvad det vil, så ender vi med at få en karikatur af, hvad de fleste nok – ved nærmere eftertanke – forbinder med demokrati.

Hvad er det så, der gør demokrati til demokrati? Det er, efter min mening, det gode spørgsmål, som vi også i dag burde drøfte med hinanden. For mig at se forudsætter demokrati en retsstat med adskillelse af den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. Demokrati forudsætter respekt for det vi har kaldt borgerrettigheder eller menneskerettigheder, som fx religionsfrihed, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, pressefrihed, frihed for loven, ligebehandling af kønnene osv. Demokrati handler ikke kun om flertallets ret til at gøre, hvad det vil, men demokrati kendes på, hvordan man behandler mindretal, det være sig politiske, kulturelle, religiøse- eller andre mindretal.

Principielt er det altså muligt i et demokrati at vedtage love, som dybest set er ’udemokratiske’, altså i strid med demokratiets fundament. For, som Martin Luther King mindede os om, så var alt hvad Hitler foretog sig – inkl. udryddelsen af jøder – lovligt, i den forstand at det byggede på love eller forordninger, som i sidste ende byggede på den „Ermächtigungsgesetz“, som et flertal i den tyske rigsdag havde vedtaget.

Som historien viser, så er det altså muligt ’på demokratisk vis’, at afskaffe demokratiet. Det skete i Tyskland i 30’erne. Og det kan også ske i dag. Ikke nødvendigvis på en gang, men måske lidt efter lidt. Det kan se ved at pille mere og mere ved demokratiets fundament i form af borgernes frihedsrettigheder og ved at undertrykke mindretal. Det er måske lettest at få øje på faren i andre lande, fx i visse østeuropæiske lande, men det er en potentiel fare i ethvert demokratisk land ’på god demokratisk vis’ lidt efter lidt at underminere selvsamme demokrati.

Og derfor er der al mulig grund til at være på vagt, når politikere viser manglende respekt for grundloven og for de internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig, og som formelt set har en lignende juridisk status som grundloven i vor demokratiske retsstatssystem. Som når politikere er så ivrige efter at løse et angiveligt problem, at de gør sig til fortalere for at ”gå til grænsen” af og at ”udfordre” grundloven og konventionerne. For det er vel flertallet, der har ret til at bestemme, eller hvad?

Måske skulle vi benytte anledningen – holocaust-dagen og 85-årsdagen for Hitlers magtovertagelse – til i fællesskab at reflektere over vort demokrati i lyset af Martin Luther Kings udsagn: ”We should never forget that everything Hitler did in Germany was ’legal’”.

Christiansfeld, Holocaust-dagen, lørdag, den 27. januar 2018
Mogens S. Mogensen.

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: