Hvem har ansvar for at redde jordens klima?

I går fremlagde det internationale klimapanel sin rapport om klodens klimatiske tilstand. Konklusionen er, at hvis vi ikke gør noget meget drastisk og meget hurtigt – og ændrer vor adfærd og forbrugsmønstre – vil klodens gennemsnitstemperatur stige så meget, at det vil få særdeles alvorlige følger for hele klodens befolkning i form af klimakatastrofer, voksende fattigdom, social uro og sandsynligvis folkevandringer af historiske dimensioner.

Hvem har ansvar for at redde jordens klima, mens tid er? Det er naturligvis et fælles ansvar for hele menneskeheden, for alle lande, men for mig at se, hviler der et særligt stort ansvar på verdens rigeste lande. Dels fordi det er os, der har bidraget allermest til problemerne, dels fordi det er os, der har bedst råd til at gå foran i løsningen af problemerne. Og da Danmark er et af verdens allerrigeste lande, så har vi naturligvis også et særlig stort ansvar. Og selv om vi er et lille land, kan vi få stor indflydelse på udviklingen, hvis vi vælger at være et foregangsland på dette område.

Men når vi så ser på Danmark, hvem er det så, der har ansvar for at bidrage til at redde jordens klima? Er det først og fremmest borgerne, der jo bare kan begynde at opføre sig langt mere klimaansvarligt? Eller er det først og fremmest politikerne, der skal bruge deres magt til at vedtage politikker, som er mere klimaansvarlige og som motiverer og tvinger borgerne til at opføre sig mere klimaansvarligt? Efter min mening peger pilen i første omgang på politikerne – som det forhåbentlig fremgår af dette eksempel:

Hvis vi har et problem med en øget skattesnyd eller voldelig kriminalitet, så kunne vi aldrig finde på at sige, at løsningen først og fremmest er, at borgerne skal tage sig sammen og holde op med at snyde i skat eller begå vold. Nej, så forventer vi naturligvis, at politikerne vedtager love, der kan nedbringe skattesnyderiet og voldskriminaliteten. Det betyder naturligvis ikke, at borgerne ikke også har et ansvar for at opføre sig ansvarligt, men løsningen er ikke først og fremmest at appellere til borgernes ansvarsfølelse, men gennem politiske initiativer at motivere og tvinge borgerne til at holde op med at snyde i skat og begå vold.

På samme måde med ansvaret for at redde jordens klima. Vi må først og fremmest kræve af politikerne, at de lægger konkrete planer frem og vedtager love, der sørger for, at vi i Danmark får reduceret vort CO2 udslip i overensstemmelse med Parisaftalen. Og dernæst må vi naturligvis selv hver især bestræbe os på at opføre os mere klimaansvarligt.

Men når alt kommer til alt, så falder hovedansvaret for at redde jordens klima – og for til vore børnebørn og oldebørn at videregive en planet, der er beboelig – tilbage på os borgere. Det er vort ansvar at vælge politikere, der i praksis har givet og vil give den højeste prioritet til at løse klimaproblemet.

Ja, men er alle de andre politiske temaer ikke lige så vigtige som klima-spørgsmålet? Nej, hvis vi skal tro de videnskabsmænd, der har udarbejdet den senest klimarapport – og det ser jeg ingen rationel grund til ikke at gøre – så er klimaet i dag den helt grundlæggende udfordring.

Men problemet er, at klima-krisen er så stor, at vi som vælgere har svært ved at forholde os til den. Det er meget lettere at forholde sig til, om statsborgerskabs-ansøgere skal give hånd eller ej, om der skal være dobbelt straf for kriminalitet begået i ghetto-områder, om vi skal lempe reglerne for indførelse af arbejdskraft fra lande uden for EU, om vi skal have topskattelettelser eller ej. Problemet er bare, at klima-krisen ikke forsvinder, bare vi lukker øjnene for den.

Inden for ledelsestænkningen taler man om vigtigheden af i en virksomhed at skabe en brændende platform, for at gøre alle implicerede motiverede til at tage nødvendige beslutninger og foretage de ubehagelige ændringer. Det internationale klimapanels rapport er med til at skabe en sådan brændende platform, men spørgsmålet er, om det er nok til at få de politikere, som vi selv har valgt, til at tage ansvar for helt konkret at bidrage til at løse klima-krisen. Spørgsmålet er, om platformen får lov til at brænde ned, fordi ingen vil tage ansvar for at redde jordens klima.

I toget på vej mod København, tirsdag, den 9. oktober 2018
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: