Xenofobi for viderekomne

I dag kan vi læse på forsiden af Kristeligt Dagblad, at ”Højrenationale partier bejler til jøder”, højrenationale partier, som i årtier har været kendt for deres utilslørede antisemitisme. Da jeg læste det, kom jeg til at tænke på talemåden, ”da Fanden blev gammel, gik han i kloster”. Den danske ordbog forklarer denne tale måde på flg. måde: ”selv den mest oprørske eller uudholdelige person bliver blidere og mere omgængelig med alderen”.

Jeg tror imidlertid ikke, at de højrenationale partier er ”gået i kloster”. Det er naturligvis glædeligt, at visse højrenationale partier nu ikke længere vil gå efter jøderne. Men problemet er, at de nu vil gå efter nogle andre, for disse partier går ikke bort fra deres xenofobi, men fokuserer blot deres xenofobi på andre grupper.

I Institut for Menneskerettigheders ”Begrebskatalog – Drop Diskrimination” fra 2011 står der om xenofobi, at ”Dette udtryk kommer fra græsk og betyder frygt eller angst for det fremmede. Men det kan også defineres som fremmedhad. Frygten, angsten eller hadet begrundes i det, der defineres som fremmed eller uden for ens egen gruppe, nation eller kultur. Xenofobi er en åben form for fordomsfuldhed og etnocentrisme, der kan bidrage til og komme til udtryk i en ekstrem nationalfølelse.”

Over tid er det forskellige grupper, der tildeles rollen som ”de fremmede”, men xenofobien, angsten for det fremmede, fremmedhadet, frygten, fordomsfuldheden er den samme. I bogen ”The Myth of the Muslim Tide: Do Immigrants Threaten the West” fra 2012 påviser Doug Sanders, hvordan den fordomsfulde og angste retorik, som katolske indvandrere og jødiske indvandrere af visse grupper i USA blev mødt med, nu gentager sig i forholdet til muslimske indvandrere.. Jøderne var en trussel mod USA. Katolikkerne var en trussel mod USA, og i dag er muslimerne en trussel mod USA.

Noget tilsvarende har vi oplevet og oplever vi i Europa og i Danmark i dag. Alle i protestantiske lande – selv de mest forskræmte – har for længst affundet sig med katolikkernes tilstedeværelse (selvom der i Danmark i forbindelse med EF afstemningen i 1971 var stemmer, der luftede frygten for en snigende katolsk magt overtagelse), og katolske medborgere er lige så respekterede som protestantiske medborgere. I århundreder er frygten for – eller hadet til – jøderne dukket op i Europa igen og igen, med kulmination i holocaust. I dag er det kun det mest ekstreme højrenationale grupper, som lufter antisemitiske holdninger i Europa, alle andre betragter jøder som ganske almindelige gode borgere.

Nu er der så nogle ekstreme højrenationale partier, som erklærer, at de ikke længere vil rette deres angst og had mod jøderne, men da disse partiers identitet er bygget op på angsten for de fremmede, så må de nødvendigvis finde en anden gruppe at kaste deres angst og had på, og det er naturligvis muslimerne. Det er stadig xenofobi, men den er ikke længere rettet mod jøderne, de er kommet videre. Der er altså tale om en slags xenofobi for viderekomne.

Christiansfeld, tirsdag, den 29. januar 2019
Mogens S. Mogensen

 

 1. #1 by Svend Jespersen on 29. januar 2019 - 20:51

  Kære Mogens.

  E det ikke utroligt, hvordan 0,1% af klodens befolkning kan få så mange menneskers p-s i kog? Og hvordan de samme 0,1% kan få så mange mennesker verden over til at bidrage med den ene videnskabelige og pseudo-psykologiske forklaring efter den anden på, hvorfor nogen støtter de 0,1% og andre hader dem?

  Xenofi har mange ansigter. 23% af verdens befolkning forbydes af deres religion at gifte sig med personer, som ikke tilhører samme religion. Men måske har det slet ikke noget med xenofobi at gøre, når det drejer sig om 1,5 milliarder mennesker, eller det er en religions hellige skrifter, som står bag?

  Venlig hilsen
  Svend Jespersen

  • #2 by Mogens S. Mogensen on 1. februar 2019 - 21:33

   Jo, det er utroligt, at der i århundreder igen og igen er opstået antisemitisme, der undertiden har resultereret i progromer og folkemord.

 2. #3 by Katolikker i Dialog (@k_i_dialog) on 29. januar 2019 - 21:38

  “I bogen ”The Myth of the Muslim Tide: Do Immigrants Threaten the West” fra 2012 påviser Doug Sanders….”

  Ja – og den findes på dansk:

  https://www.katidialog.dk/boeger/2017/2/1/ebog-bog-myten-om-den-muslimske-invasion

 3. #5 by Kristen Skriver Frandsen on 30. januar 2019 - 09:23

  Tak for at du så ihærdigt italesætter problemkomplekset. Igen og igen. Når den udefinerlige angst i folk vokser – for klima, for økonomisk usikkerhed, for usikkerhed overfor krig og vold – er der altid nogen, også umiddelbart at se til pæne mennesker, som skaffer sig magt ved at gør en gruppe “andre”/”fremmede” til syndebukke. Så udskydes muligheden for at gøre noget ved de egentlige årsager – og det er der så igen andre som har en interesse i. Kortsigtet, risikabelt for alle – man kan tænke på hvordan den tyske kapital stort set støttede Hitler – en tid gav det gevinst…
  Hilsen fra Norge, hvor det vist ikke ser helt så galt ud som i Danmark – men hvor alle tendenserne findes. Men Breivik rystede folk, og højreradikale er efter mit skøn lidt mere lavmælte.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: