Er mission noget eksotisk?

Når ordet mission nævnes i folkekirken, er der en del, der tænker, hvad det har med folkekirken at gøre? Er mission ikke noget eksotisk, der hører hjemme i Afrika?

Jo, mission kender vi fra Afrika. I 1913 blev Niels Brønnum m.fl. sendt til den engelske koloni Nigeria. Han er et eksempel på, hvad mission er.

  • Han slog sig ned i en landsby, boede sammen med de lokale, spiste sammen med dem, lærte deres sprog, talte med og lærte deres kultur at kende og blev venner med dem – selvom der var forskelle mellem dem mht. etnicitet, kultur og tro.
  • Da han var uddannet som læge, tog han sig selvfølgelig af de lokale og deres sygdomme, og helbredte dem så godt han kunne.
  • I den ene hånd havde han lægetasken, i den anden hånd havde han bibelen. Han vidnede for dem om sin tro på Kristus, han forkyndte for dem, han underviste dem, han samtalede med dem om deres og hans tro.
  • Hver søndag holdt han og de andre missionærer gudstjeneste sammen, og han inviterede naturligvis de lokale, der viste interesse, med ind i gudstjenestefællesskabet.

Sådan begyndte missionen i Afrika, med udsendelsen af missionærer bl.a. fra Danmark. I dag er det så afrikanere, der fortsætter denne missionspraksis.

Der er, hvad mission handlede og handler om i Afrika. Og hvis vi har svært ved at forholde os til, hvad mission er i folkekirken i dag, så kunne vi måske tage ved lære af missionen i Afrika. Og hvad vil det så betyde for vor forståelse af mission.

  • Mission er, at præster, medarbejdere, menighedsråd, frivillige er til stede i lokalsamfundet, taler med folk, spiser sammen med dem, lærer folk at kende og bliver venner med dem, selvom der måtte være forskelle mellem os mht. etnicitet, kultur og tro.
  • Mission er, at præster, medarbejdere, menighedsråd, frivillige viser omsorg for vore medmennesker, omsorg for ensomme, fattige, syge og hjælper dem med deres problemer, så godt de kan.
  • Mission er, at de lytter til, hvad der giver livet mening for mennesker, og at de fortæller, hvad der giver deres liv mening, at de samtaler med dem om det, og også at de forkynder og underviser om kristentro.
  • Mission er, at de åbner deres gudstjeneste og deres fællesskaber for dem, der aldrig eller kun sjældent kommer, at de inviterer alle med til den fest, som kristendommen handler om, og at de sørger for, at folk bliver set og føler sig velkomne.

Er mission noget eksotisk, der hører hjemme i Afrika? Ja, mission er eksotisk og foregår i Afrika. Men mission er også noget meget dagligdags, som hører hjemme i ethvert sogn i folkekirken.

Christiansfeld, torsdag, den 14. marts 2019
Mogens S. Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: