”Her mødes vi om det, der binder os sammen”

Festskrift_forside
Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense (FTS) kan i år fejre 20 års jubilæum. FTS blev etableret i 1999 som et samarbejde mellem 27 sogne i Odense kommune og Det Danske Missionsselskab som et tilbud til nydanskere. Formålet var if. vedtægterne ”at arbejde blandt asylansøgere, flygtninge og indvandrere med henblik på at fremme en folkelig og kirkelig integration på tværs af etniske og religiøse forskelle”. Det første lederpar var Lis og Leif Munksgaard, der havde en fortid som missionærer i Mellemøsten, og siden 2007 har projektet været ledet af Marianne og Jesper Hougaard.

I anledning af jubilæet er der blevet udgivet et Festskrift, med en række artikler, der tilsammen tegner et spændende billede af FTS. Biskop Tine Lindhardt skriver om betydningen af det folkelige, menneskelige og kirkelige møde. I et interview med de daglige ledere ved Marianne Fenger Grøndahl udtaler Marianne Hougaard, at ”vi er sammen om det, der binder os sammen som mennesker, og vi tænker ikke på, om den, der kommer ind ad døren er kristen eller muslim”. Biskop Kresten Drejergaard skriver, at ”når jeg tænker tilbage på mine godt sytten år som Fyens Stifts biskop, er Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense vist nok det initiativ, jeg er mest stolt af”. Og han fortsætter: ”Der var en del diskussion om projektet og en del modstand. Det var jo netop i de år, at Dansk Folkeparti gjorde sin entre på den politiske scene med en massiv modstand mod tilstedeværelsen af flygtninge og indvandrere i Danmark.”

Når Marianne og Jesper Hougaard skal sætte ord på den tilgang, de har haft til arbejdet i FTS, citerer de den norske teolog Anne Hege Grung, der har sagt, at ”Dialog er et møde ansigt til ansigt mellem ligeværdige parter uden skjulte hensigter. Jeg går ind i en dialog, ikke for at forandre den anden, men for at tage del i den gensidige forandring, som skan ske gennem et møde”. Anette Erfurt, der er medlem af FTS’s bestyrelse, konkluderer, at alle i bestyrelsen er ”enige om, at det vi har at gøre med er så drønende vigtigt, nemlig noget så helt fundamentalt som at mødes med og tage vare om vores næste på en åben og respektfuld måde uanset religiøs og kulturel baggrund.” En stor del af FTS’s arbejde drives af frivillige, og Anne Erfurt, der også er frivillig, fortæller, at sprogcafeen ”er et rummeligt fællesskab, hvor der er masser af imødekommenhed og smil. Det, der binder os sammen er, at vi vil hinanden for ellers var vi her ikke”.

Men hvad betyder FTS for brugerne? Khanbibi Safi, som er 19 år og kom fra Afghanistan med sin mor og sine søskende i 2012. Det var svært for hende at gå i en modtageklase, for hun havde aldrig gået i skole før, og det danske sprog var svært. ”Her i sprogcaféen lærer man at blive tryg ved andre mennesker, for alle er så søde og hjælpsomme.” Marlain Abdullah, der er 33 år og i 2016 kom til Danmark fra Syrien, fortæller: ”Efter alt det man har oplevet i krigen, mister man næsten forstanden. Men så kommer man her, og så er det næsten, som om Marianne og Jesper og de andre er som en familie for én”. Ammar Alhamwi, der er 33 og kom til Danmark fra Syrien i 2015. fortæller, at an ”lærte FTS at kende, fordi jeg ville finde en præst, som kunne velsigne min kone og mig, da hun kom til Danmark og blev familiesammenført med mig. Vi havde ikke set hinanden i halvandet år, og vi skulle have en ny begyndelse.”

Der er al mulig grund til at ønske Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense et stort til lykke med de 2å år. FTS er et flot eksempel på, hvordan folkekirkelige menigheder i fællesskab kan engagere sig i mødet med nydanskere.

Christiansfeld, tirsdag, den 10. september 2019
Mogens S. Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: