Hvad er Folkekirkens Nødhjælp?

DCAI dag er der årsmøde i Folkekirkens Nødhjælp. Men hvad gemmer der sig bag de to ord ”Folkekirkens” og ”Nødhjælp”.

Hvad ligger der bag ordet ”Nødhjælp”?
Folkekirkens Nødhjælp arbejder med nødhjælp i katastrofesituationer, men også med egentlig udviklingsarbejde. Folkekirkens Nødhjælps tre vigtigste arbejdsområder, aer at man arbejder for at redde liv, opbygge bæredygtige civilsamfund og bekæmpe ekstrem fattigdom. Både når det gælder det humanitære arbejde og det mere langsigtede udviklingsarbejde, spiller klimaforandringerne en stadig større rolle. I 2018 blev der brugt 558 mio. kr., som kom 3,2 mennesker til gavn i 19 af verdens fattigste lande i Afrika (11), Mellemøsten (4) og Asien (4).

Folkekirkens Nødhjælp havde  til dette arbejde skaffet 574 mio. kr. som kom fra Dania (200 mio. kr.), internationale donorer (302 mio. kr.) og ca. 51.000 private bidragydere, genbrugsbutikker, Wefood butikker, osv. (166 mio. kr.), og øvrige (6 mio. kr.). Administrationsprocenten var ca. 5,6%. Folkekirkens Nødhjælp er blevet evalueret af Danida af EU mv. og Folkekirkens Nødhjælp fik meget fine evalueringer af sit arbejde.

Folkekirkens Nødhjælp blev etableret i 1922 for at støtte evangeliske kirker i de mest krigshærgede lande i Europa, hvor flygtningestrømmene var store. Og lige siden har Folkekirkens Nødhjælp været kanal for danskernes globale engagement til fordel for verdens fattigste.

Hvad ligger der bag ordet ”Folkekirkens”?
På rådsmødet i dag har vi netop vedtaget et dokument om ”Folkekirkens Nødhjælps vision, værdier og mål”, hvor organisationens kirkelige identitet tydeliggøres.  Her slås det fast, at ”Folekirkens Nødhjælp er en dansk trosbaseret civilsamfundsorganisation”, som ”blev grundlagt i 1922 af repræsentanter fra den danske folkekirke, som i dag fortsat udgør en central del af organisationens bagland”.

For mig at se har Folkekirkens Nødhjælps vision også et tydeligt kristeligt præg:  ”en verden fri for sult, fattigdom og undertrykkelse” og en ”bæredygtig fordeling og brug af klodens ressourcer.” ”Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød”.

Tydeligst kommer den kirkelige forankring måske frem i afsnittet om værdier. ”Vores arbejde udspringer af kristne værdier. Derfor udviser vi næstekærlighed, deler med verdens fattigste og hjælper mennesker i nød. Det indebærer  en forpligtelse til at arbejde for en verden med fred, retfærdighed og medmenneskelig omsorg. Den praktiske omsorg for mennesker i nød kaldes i kristen terminologi ’diakoni’ (tjeneste. Folkekirkens Nødhjælps arbejde er en del af kirkens internationale diakoni for med nødstedte og undertrykte mennesker i verdens fattigste lande”

Den folkekirkelige forankring ses også i, at Folkekirkens Nødhjælp siden 1999 har gennemført sogneindsamlinger i en meget stor del af alle folkekirkens sogne, hvor 15.000 indsamlere går fra dør til dør for at samle ind til mennesker i nød. I det hele taget har Folkekirkens Nødhjælp i snart 100 år været et vigtigt redskab for folkekirken til at være engageret i international diakoni.

København, lørdag, den 5. oktober 2019
Mogens S. Mogensen

 1. #1 by Henrik Engelbrekt Refshauge on 8. oktober 2019 - 06:36

  Kære Mogens.
  Ja, diakoni er vigtigt. Men skal det stå alene? Vi taler om holistisk mission – både med ord og hånd. Evangelisation skal heller ikke stå alene uden diakoni.

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 8. oktober 2019 - 08:55

  Kære Henrik
  Tak for din kommentar.
  Diakoni skal naturligvis ikke stå alene i kirkens arbejde i verden, men ikke alle skal gøre alt. Folkekirkens Nødhjælp er en diakonal indsats i verden, mens andre bidrager på på mange andre måder.
  Venlig hilsen
  Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: