Et alvorligt, men overset, integrationsproblem i det danske samfund.

Integration af indvandrere er et vigtigt emne for det danske samfund, og derfor har vi da også et helt ministerium til at tage sig af det. Integrationspolitikken er et meget vigtigt politikområder, som har spillet en afgørende rolle i flere folketingsvalg. Med jævne mellemrum udgiver integrationsministeriet og andre instanser rapporter, der viser hvordan det går med integrationen. Her er der især fokus på indvandrernes adfærd og holdninger. Det handler bl.a. om, at indvandrere lærer dansk, kommer i arbejde og får danske venner – altså at de finder i det danske samfund og begynder at føle sig hjemme der. Og målt på disse og lignende parametre, så har vi stadig et stort integrationsproblem i Danmark.

Men forleden kom der en rapport, som sætter fokus på et aspekt af integrationsprocessen, som ofte er meget underbelyst i den politiske debat. En rapport, der kunne tyde på, at integrationsproblemet måske er dobbelt så stort, som vi hidtil har troet.

Den internationale organisation InterNations udsendte forleden rapporten ”Expat Insider 2019. The World Through Expat Eyes”, en undersøgelse som over 20.000 expats fra 182 nationer deltog i. Undersøgelsen, der viser resultatet fra de 64 lande, hvor der var flest expat-besvarelser, handler bl.a. om, hvor let eller svært expats føler, det er falde til i deres værtssamfund, som fx det danske. Her vil jeg blot referer svarene på de spørgsmål, som man med godt ret kan sige har at gøre med disse menneskers integration i det danske samfund.

Ease of settling in – her kommer Danmark næstsidst, på plads nr. 63, kun Kuwait ligger lavere.

Feeling at home – her ligger Danmark på plads nr. 62, kun Indien og Kuwait ligger lavere

Friendliness – her ligger Danmark næstsidst, på plads nr. 63, kun Kuwait ligger lavere.

Finding Friends – her ligger Danmark sidst, på plads nr. 64.

Nu ved jeg godt, at denne undersøgelse handler om expats, og ikke om indvandrere i almindelighed og da slet ikke om ikke-vestlige flygtninge. Men det gør blot integrationsproblemet endnu værre, for sandsynligheden taler for, at expats, der ofte kommer med en høj uddannelse og for manges vedkommende en vestlig kulturbaggrund, alt andet lige skulle have lettere ved at blive integreret i det danske samfund end indvandrere i almindelighed. Vi gammeldanskeres holdninger og adfærd bevirker – if. undersøgelsen – at expats (og det samme gør sig sandsynligvis gældende for indvandrere i almindelighed) – har meget sværere ved at finde sig til rette, at finde sig hjemme, at opleve venlighed og at finde venner her i vort samfund – sammenlignet med alle andre samfund i undersøgelsen.

Jeg ved også godt, at sådanne undersøgelser skal tages med et gran salt, men dette gran salt har vi været nødt til at sluge i efterhånden en del år, hvor lignende undersøgelser har vist stort set det samme.

Noget kunne altså tyde på, at vi også har et integrationsproblem i det danske samfund, når det handler om vi gammeldanskeres evne og vilje til at tage imod fremmede og hjælpe dem til at føle sig hjemme her hos os, et problem, som både belaster samfundsøkonomien og de mennesker, der rammes af det. Hvis det er tilfældet, så har integrationsministeriet og politikerne, der ønsker at fremme integrationen af de mennesker, som får lov at bo hos os, en stor opgave, som venter på at blive løst.

Jeg forventer at ansvarlige politikere tager dette problem op og udvikler en integrationspolitik på dette område, altså en integrationspolitik, der retter sig mod os gammeldanskere. Jeg forventer, at integrationsministeriet løbende måler på gammeldanskernes villighed og evne til at bidrage til integrationen, fx fremstillet i et integrationsbarometer for gammeldanskere. Nu nærmer julen sig, så måske kunne politikere og embedsmænd nå at strikke en  integrationspakke sammen som en julegave til den gammeldanske befolkning.

København, fredag, den 8. november 2019
Mogens S. Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: