Saudi Arabien og terrorisme

Islamistisk terrorvirksomhed – som den praktiseres af Al Qaida, Islamisk Stat, Boko Haram og lignende bevægelser – er et meget alvorligt problem, som truer med at destablisere flere lande, og som spreder utryghed alle de steder, hvor den rammer. I de senere år er denne form for terror desværre også kommet til Danmark, og vi har haft en lang række terrorsager, hvor dansk bosiddende personer er blevet dømt. Tænk blot på boghandleren fra Brønshøj i 2005 og i de følgende år bl.a.  Glostrup-sagen Vollsmosesagen, Glasvejssagen og senest terror mod Krudttønden og Synagogen i 2015.

Flere af de danske terrorsager har forbindelse til internationale terrororganisationer som fx Islamisk Stat. Terrororganisationer er oftest globale netværk, og derfor kan en effektiv bekæmpelse af dem kun ske gennem internationalt samarbejde. Men hver er så var allierede i denne kamp mod terror? En af vestens – og dermed også Danmarks -vigtigste allierede i kampen mod terror er – Saudi Arabien.

Mange studier af islamistiske terrorbevægelser viser, at de arbejder ud fra en meget ekstrem tolkning af islam, som bl.a. repræsenteres af wahhabismen. Wahhabismens stifter var Muhammed Ibn Abd al-Wahhab, der levede i Arabien fra 1704 til 1792. Han tilhørte den strengeste af de fire anerkendte skoler i sunnismen, nemlig Ibn Hanbals. Abd al-Wahhabs store inspirationskilde var Ibn Taymiyya, en islamisk reformator, som levede omkring år 1300, og hvis ekstreme tolkninger af hanbal-islam har øvet stor indflydelse ikke blot på wahhabismen, men også på vor tids salafimse og jihadisme.

I 1744 indgik Abd al-Wahhab en pagt med Muhammad bin Saud, grundlæggeren af de saudiske dynasti, hvor wahhabismen. Al-Wahhab lovede at støtte Saud i hans bestræbelser på at etablere et saudisk kongerige, mod at kongen lovede at understøtte den wahhabistiske udgave af islam. Og denne alliance består den dag i dag. Derfor bruger den saudiske stat også hvert år mange milliarder dollars på at støtte og udbrede en wahhabistisk udgave af islam.

En række af de islamister, de er blevet dømt efter terrorparagrafferne, har haft deres gang i Taiba-moskeen på Titangade på Nørrebro, hvis islamistiske ideologi flugter med den saudiske wahhabisme. Og i denne uge er det så kommet frem, at Saudi Arabien via sin ambassade i København har doneret 4,9 mio. kr. til denne måske – og vi må gå ud fra at formålet lige som i andre dele af verden er at udbrede den wahhabisme, som mange terrorister er inspireret af.

Allerede for et år siden udarbejdede EU en liste over 23 lande, som man i som et led i kampen mod hvidvask og terrorfinansiering  skulle holde et særligt øje med, og her optræder sammen med lande som Iran og Nordkorea  også – Saudi Arabien. Som en reaktion på nyheden om, at Saudi Arabien finansierer Taiba-moskéen meddeler regeringen, at den regner med at præsentere et lovforslag, der skal stoppe udenlandske donationer fra bl.a. stater og organisationer, som sigter mod at underminere demokratiske værdier. Planen er er særlig forbudsliste, så vi nu må forvente at Saudi Arabien bliver sortlistet. Sortlistet, fordi det støtter fjender af vort demokratiske samfund og helt konkret en moské, der har huset terrorister.

Den for regeringen og hele det demokratiske danske samfunds meget pinlige konklusion må altså være, at Saudi Arabien i forhold til den internationale terror på en og samme tid er vor allierede og vor fjende.

København, torsdag, den 23. januar 2020
Mogens S. Mogensen

 1. #1 by Svend Jespersen on 23. januar 2020 - 19:55

  Kære Mogens.

  Saudi Arabiens nabo, Qatar, styres også efter de principper, som kan udledes af Muhammed Ibn Abd al-Wahab lære. Og trods dette åndsfællesskab har der gennem mange år eksisteret et direkte fjendskab mellem de to stater. Da Saudi Arabien sammen med mange andre muslimske lande afbrød de diplomatiske og andre forbindelser med Qatar i 2017, trådte det shiastyrede regime i Iran og Erdogans sunni-Tyrkiet øjeblikkeligt til med hjælp i form af bl.a. store vareforsyninger, så Tamim bin Hamad Al Thani og hans undersåter ikke skulle lide nogen nød.

  Stridspunktet i den sag drejede sig hovedsageligt om Det Muslimske Broderskab og dets indflydelse. Qatar beskytter og støtter det, deres modstandere hader det. Wahhabister, Det Muslimske Broderskab, Iran, Saudi Arabien, Emiraterne, sunnier, shia-muslimer, tilhængere af Al Qaida, Islamisk Stat, Boko Haram og lignende bevægelser er alle enige om én ting : ”Intet menneske kan tillade, hvad Allah har forbudt, og intet menneske kan forbyde, hvad Allah har tilladt”. Du vil heller ikke herhjemme kunne finde nogen imam, som bestrider de ord.

  Af en eller anden grund mener de alle, at de følger Allahs bud og anvisninger til punkt og prikke, og at streng efterfølgelse af dem giver dem ekstra legitimitet. Den koran, de bruger, siger selv i vers 54:17 og andre, at Allah har gjort den let at forstå og tolke. Ikke et eneste tegn er ifølge dem ændret i forhold til den udgave, Allah har liggende ved sin side. Trods det kan alle vi andre se, at det ikke er tilfældet, og at koranen i allerhøjeste grad er blevet tolket og brugt/misbrugt for at fremme nogle menneskers personlige præferencer.

  Mit håb er, at nøgterne mennesker, f.eks. medlemmer af interreligiøse og interkulturelle grupper vil gøre alt, de kan, for at overbevise muslimske medlemmer om, at islam i allerhøjeste grad er et menneskeskabt fænomen, og at islam ikke har svaret for alle mennesker på alle spørgsmål til alle tider.

  Venlig hilsen
  Svend

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 23. januar 2020 - 21:36

  Kære Svend
  Tak for dine overvejelser om islam i de forskellige lande, og om de interne stridigheder de forskellige muslimske grupperinger imellem.
  Det, som jeg i mit blogindlæg gerne ville gøre opmærksom på, var, den dybt problematiske dobbelte rolle, som Saudi Arabien spiller for os i Danmark, når det gælder kampen mod terror.
  Venlig hilsen
  Mogens

 3. #3 by Svend jespersen on 24. januar 2020 - 11:19

  Kære Mogens.

  Meningen var såmænd bare at påvise, at kampen mod terror ikke kan vindes med militære midler alene. Der kræver også en ideologisk/teologisk/religionsvidenskabelig indsats, noget man heldigvis ser mere og mere af i den muslimske verden, f.eks. på websiden almuslih.org.

  Venlig hilsen
  Svend

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: