Luk kirkerne op: Mennesket lever ikke af brød alene!

Corona-pandemien er en meget alvorlig krise, og derfor er der også al mulig grund til at påskønne, at regering og folketing har truffet en lang række drastiske forholdsregler for at imødegå en spredning af smitten. Uanset hvor ondt det gør i min sjæl, at vi har måttet aflyse alle gudstjenester og kirkelige møder – netop i en tid, hvor vi har brug for evangeliets trøst – så har jeg forståelse for, at vi heller ikke i kirken eller sognehuset kan forsamles i større grupper.

Mens stort set alt andet efterhånden lukker ned, så er der noget, der trods alt holdes åbent, nemlig fødevarebutikkerne, for vi skal da have vores daglige brød. I går aftes var jeg derfor nede i vort lokale supermarked for sammen med min hustru at købe den mad, som vi skal leve af i de kommende dage. Vi forsøgte efter bedste evne at holde den foreskrevne afstand til de andre kunder i butikken og til kassedamen. Så vidt så godt.

Men hvorfor kunne vi ikke på samme måde holde vore kirker åbne, og med medarbejderes hjælp sørge for, at der blev holdt den nødvendige afstand mellem de mennesker, der måtte ønske at sætte sig ind i kirken og tænde et lys i lysgloben, bede en bøn, læse i bibelen eller måske have en samtale med en præst. Kirken i Danmark er ikke kun et forsamlingslokale, hvor vi afholder gudstjenester og kirkelige handlinger, men for mange også et ”helligt rum”, hvor man kan søge stilhed og tid til meditation. Mange kirker har forskelligt materiale liggende i kirken, som andagtssøgende kan bruge til en lille personlig andagt. Og hvorfor kunne en præst ikke være til stede i kirkerummet nogle timer hver dag for at være til rådighed for samtaler?

Myndighedernes beslutning om at lukke stort set alt andet end fødevarebutikkerne hænger sammen med, at vi naturligvis lever af ”brød”, men i kirken ved vi, at vi ikke lever af ”brød alene”. Netop i krisetider som denne er det af afgørende betydning, at kirken kan tilbyde noget andet og mere, nemlig det, som har med Gud at gøre.

Så kunne man indvende, at kirken også er til stede på de sociale medier og andre steder på nettet, og at man der kan hører prædikener, salmer osv. Og det er alt sammen også rigtig godt, men er det grund nok til at holde kirkerne aflåst i denne tid? Til det er der kun at sige, at man også godt kunne have valgt at låse dørene ind til fødevarebutikkerne, og så have henvist kunderne til at bestille varer på nettet, som så kunne blive leveret ved døren – uden nogen personlig kontakt i butikken.

Så vidt vil myndighederne ikke gå, når det gælder fødevarebutikker, men gerne, når det gælder kirkerne. Hvis mennesket havde levet af brød alene, så havde det været den helt rigtige ting at gøre, men i et land, som i 1000 år er blevet præget af kristendommen, burde vi alle vide, at mennesket ikke lever af brød alene. Vi har – altid og i særlig grad i krisetider –  brug for det håb og den trøst, som evangeliet giver os, og som kirkebygningen er et fysisk tegn på, og som formidles gennem mødet med en præst i kirken. Det er – efter min mening – dybt problematisk, at kirken på denne fysiske måde lukker døren for mennesker i krise.

Så derfor er min bøn til myndighederne: Giv os tilladelse til at holde kirkerne åbne for andagtssøgende!

Christiansfeld, torsdag, den 19. marts 2020
Mogens S. Mogensen

 1. #1 by Henrik Petersen on 19. marts 2020 - 18:19

  Enig. Amen!

 2. #2 by Svend Jespersen on 27. marts 2020 - 21:59

  Kære Mogens.

  Du skriver: ”… men i kirken ved vi, at vi ikke lever af ”brød alene”. Det ved de fleste vist, også ikke-troende, selv om mange af dem måske ikke ved, hvor de ord stammer fra. Men de fleste ved vist også, at der er en betydelig forskel på mangel på ”brød” og mangel på adgang til Guds ord i kirken. Mennesker kan dø pga. mangel på ”brød”, men ikke pga. mangel på adgang til kirker.

  Min kone og jeg har to sønner. Den ene har et barn på tre måneder, som vi ikke har set de sidste tre uger pga. COVID-19. Den anden har boet hjemme hos os de sidste to uger pga. COVID-19, fordi hans uddannelsesinstitution er lukket. Du har måske hørt ham, for han har flere gange sunget ved koncerter i kirker i nærheden af dig. Min kone og jeg spiller begge golf og måtte uden nogen form for kompensation melde afbud til en bestilt golfrejse. De fleste golfbaner er lukkede, lige som kirker, skoler og meget andet, selv om det på en golfbane formentligt er betydeligt lettere at holde afstand end i en kirke. Min kone og jeg har et vennepar, og hun fik konstateret nyrekræft for 3 uger siden, men pga. COVID-19 må vi holde os borte. Jeg er sikker på, der findes utallige mennesker i Danmark, som befinder sig i lignende situationer.

  Vi må alle bidrage hver på vores egen måde i denne situation, også kirker og kirkegængere. Måske vil vi om et års tid vide lidt mere om, om de danske myndigheder gjorde det rette eller ej, men som vores finansminister, Nicolai Wammen, for kort tid siden sagde i et interview på CNN, vi befinder os i ”uncharted territory”.

 3. #3 by Mogens S. Mogensen on 28. marts 2020 - 11:19

  Kære Svend
  Tak for din kommentar.
  Jeg er helt med på, at vi ikke kan afholde gudstjenester med menigheden i kirken, men jeg ser ikke noget problem i, at vi holder kirkebygningerne åbne, så enkeltpersoner – under tilsyn af kirketjeneren – kan opsøge kirken, så længe der aldrig samler sig over 10 personer og så længe de holder et par meters afstand.
  Venlig hilsen
  Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: