Cirkus Støjberg

Når jeg i de seneste dage har læst om Inger Støjbergs optræden i manegen – tidligere i folketinget, i samråd, i medierne, og nu senest under afhøringerne i Instrukskommissionen – får jeg af uransagelige årsager nogle underlige associationer.

Jeg kommer til at tænke på ”lille henrivende Inger”, som Gunner ’Nu’ Hansen kaldte en ung kvindelig svømmer i sine reportager fra de olympiske lege i  Berlin. Hun var kommet ud at svømme og færdedes også der, hvor hun ikke kunne bunde, men det lykkedes hende med sin charme at svømme sig ind i danskernes hjerter.

Jeg kommer til at tænke på de skjalde og historiefortællere, der i middelalderen optrådte ved hoffet og underholdt kongen med gode historier. Så dygtige var de, at de lige på stedet igen og igen kunne finde på nye historier. Om historierne var sande eller opdigtede gjorde ikke nogen forskel.

Jeg kommer til at tænke på det gamle ordsprog ”Nød lærer nøgen kvinde at spinne”. På nettet stødte jeg på denne forklaring ”Ordsproget … har aner helt tilbage til 1300-tallet og illustrerer den evigt gyldige sandhed, at de fleste af os nok skal trænges lidt op i en krog, før vi begynder at tænke nyt og ændre adfærd” – og i dette tilfælde ”spin”.

Jeg kommer til at tænke på H. C. Andersens eventyr om ”Kejserens nye klæder”, der kaster lys ikke bare over kejseres ønsker om at tage sig godt ud ved at iføre sig nye fantastiske klæder. Alle de voksne lod sig imponere af de nye klædedragter. Børnene derimod lod sig ikke narre, men gennemskuede det hele, og sagde, at Kejseren jo ikke havde noget tøj på. H. C. Andersen skriver det ikke, men alligevel råber spørgsmålet mellem linjerne: ”Er der da ikke nogen børn til stede?”

Jeg kommer til at tænke på de gange, hvor jeg som barn har været i cirkus og der oplevet, hvordan en dygtig cirkusdirektør optrådte med sine dresserede elefanter. Måske var Ramboline en af dem? Cirkusdirektøren kunne få disse store dyr, som jeg faktisk fik lidt medlidenhed med,  til at gøre ting og sager, som var helt imod deres natur, men som han – måske med pisk eller gulerod – havde manipuleret dem til at gøre for at imponere tilskuerne.

Folketinget har nu forbudt brug af vilde dyr i cirkus – og tak for det – men det er stadig muligt at gå i cirkus for at blive underholdt, og meget tyder på, at Cirkus Støjberg fortsætter sin virksomhed og dermed bidrager til den gratis underholdning af borgerne. Men nu vil jeg forsøge at sætte en stopper for mine distraherende associationer og i stedet bruge min tid på noget mere fornuftigt.

Christiansfeld, onsdag, den 27. maj 2020
Mogens S. Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: